Min sparresa – Aktiekistan

Min sparresa

I mitten av augusti 2019 gjorde jag mitt första aktieköp i form av 2st Investor B, men min resa började egentligen 1 år tidigare. Efter en avslutad golftävling i lag med min pappa sitter vi på golfrestaurangens balkong och äter lunch när en av klubbens medlemmar, tillika bekant till oss, frågar om han får slå sig ner. Mannen har jag lärt känna genom att vi spelat tillsammans flertalet gånger samt att jag känner hans barnbarn väldigt väl. 


Efter att ha pratat om dagens mindre lyckade prestation ute på banan (främst från min fars sida) kommer vi in på ämnet aktier/företag då mannen har jobbat, suttit i styrelsen samt är en relativt stor ägare i ett bolag på OMXS30. Jag har vid detta tillfället ingen som helst kunskap om aktier vilket gjorde att han försökte förklara på så tydligt och enkelt sätt som möjligt. Det var speciellt en sak han sa som gjorde att jag fastnade och det var: “Med tanke på din unga ålder (22 år) har du tiden på din sida. Börjar du läsa på och investera redan nu och fortsätter genom arbetslivet med månadsinsättningar kan du med smarta placeringar ha valet att förtidspensionera dig vid 50-55 års ålder. Skulle du lyckas ännu bättre med investeringarna kan du gå i pension ännu tidigare.” 


Jag har aldrig tidigare fått förklarat för mig att aktier är en sparform utan trott det varit gambling. Innan vi skildes åt sa han att jag skulle köpa Dagens Industri, läsa artiklarna, kolla på tabellerna och åtminstone försöka förstå mig på vad det innebär. Sagt och gjort åkte jag och köpte min första fysiska tidning någonsin den eftermiddagen. Väl hemma satte jag mig för att läsa och ska jag vara helt ärlig kunde det lika gott vara skrivet på grekiska. 


Den sommaren läste jag fyra böcker om aktier för att öka min kunskap, men gjorde först mitt första köp ett år senare. Varför? Det är så att jag har gjort en satsning som golfproffs under 4 år där i princip alla mina pengar gick åt golfen. Ångrar jag mig att jag inte började köpa aktier för ett år tidigare? Nej, faktiskt inte. Ända sedan liten var min dröm att bli golfproffs och kunna försörja mig genom att slå på en liten vit boll. Idag har jag lagt golfen åt sidan och insett att jag inte har det som krävs för och lyckas. Jag vill inte vara 35, 40, 45 år, känna att jag inte gav det chansen och ha frågeställningen ‘kunde det vara jag?’, varje gång jag ser golf på TV. 


Sedan september månad studerar jag ekonomi på högskola. Trots att jag bara läst fyra kurser känns det som att det finns mycket nyttig kunskap att ta med från skolbänken till aktievärlden. Med en inkomst bestående av studiebidrag och studielån på ca 10 500 kr kan jag spara omkring 1000-lappen varje månad som går rakt in på börsen. Till sommaren blir det jobb, troligtvis med något meriterande inom ekonomi. Då jag känner mig relativt komfortabel med studierna skulle jag kunna tänka mig börja jobba lite smått redan nu. Tanken från start var att inte jobba under studietiden första året och bara fokusera på studierna, men det känns som jag skulle klara av att kombinera både plugg samt jobb på x antal timmar per vecka. I skrivande stund är jag inne i tentavecka och därefter blir det skidresa med kompisar. Väl hemma igen får jag sätta mig ner och tänka efter hur jag vill göra fram tills sommaren. Det viktigaste är att skolan inte blir lidande bara för jag vill tjäna extra pengar.


Nu har jag varit aktieägare i 5 månader. 5 månader då i princip allt gått rakt upp där min portfölj ökat med över 20% och i nuläget ligger på 11 000 kr. Totalt består portföljen av sju bolag där Investor är det största och står för 28%. Trots jag inte varit med om en kraftig motgång på börsen är jag inte rädd för det heller (åtminstone vad jag tror). Det är såklart kul att pengarna växer men ärligt talat bryr jag mig inte speciellt mycket hur marknaden går just nu. Jag har en långsiktig sparhorisont där min strategi är ‘buy and hold’ och främst i stabila utdelningsbolag med en positiv utdelningstrend. Målet med mitt sparande är att jag vill ha kontroll över min tid där jag kan välja vad jag ska göra. Förhoppningen är att kunna leva på utdelning från bolagen i framtiden och ha möjligheten till att sluta jobba innan 55 års ålder. Att vara en “fånge” under min arbetsgivare och fastna i det så kallade ‘ekorrhjulet’ fram till pensionsåldern är inget som lockar mig. Under uppbyggnaden av portföljen kommer investmentbolag lägga grunden som gör att jag får en riskspridning från start.


Det jag känner har varit svårt än så länge är att veta om ett bolag är köpvärt eller inte. Vad det är jag ska kolla på, var jag ska leta och hur en analys innan köp fungerar är något jag vill fördjupa mig i och utveckla för att ge mig bästa möjlighet till ökad avkastning i portföljen. Min sparhorisont är på +20 år och många misstag kommer göras på vägen. Lärdomar kommer dras, nya misstag sker och förhoppningsvis lärdomar om även dem. Lärdoms processen samt ränta-på-ränta effekten kommer vara oändlig vilket gör att resan jag klivit ombord på, förhoppningsvis, kommer vara väldigt spännande och framgångsrik. Tack Aktiekistan för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte Aktiekistan på Twitter så är det dags att göra det nu. @aktiekistan

Detta var sjunde inlägget av flera där andra människor får skriva ner sin sparresa och publicera den på min blogg.

Inläggen släpps på måndagar.
Skulle du vara intresserad av att skriva ner din resa och få den publicerad på bloggen?

Skriv en kommentar eller skicka ett mail till pappabetalar2018(a)gmail.com.

Fler inlägg i serien ”Min sparresa”
Säsong 1

1. Robert Sloberg


2. Finanski


3. Mikael Aslan


4. Nighttrader


5. InvesteraMeraDu gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The Dividend Story

Väldigt trevlig läsning! Kloka råd från er bekanta styrelsevän. Personligen tror jag inte att det är fel att det kommer en större sättning relativt tidigt i sin investeringskarriär, dels för att man lär sig väldigt mycket då (inte minst att börsen inte alltid går upp) och dels för att man får mycket mer värde för pengarna då 🙂 Det fina med börsen tycker jag också är att man blir aldrig fullärd, man lär sig hela tiden nya saker.

Ser framemot att följa din resa, stort lycka till!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x