Min sparresa – Mikael Aslan

Min sparresa


 

Mitt sparande började tack vare sparsamma föräldrar och morföräldrar. Redan som liten fick jag följa med på diverse bankärenden med mormor och morfar i Finland och jag fick även följa med och stoppa in små mynt i de myntapparater som banken hade under tidigt 90-talet. 

 

Det skall påpekas även att min mormor hade titeln kamrer inom finska riksbanken och min morfar jobbade med försäkringar på finska OP Pohjola. 

 

Mitt sparkonto låg i Merita bank som nu är en del av Nordea. Pengarna fick ligga där och växa sakta men säkert i takt med räntan försiktigt. 

 

Även Far hade en sparsam del i sig dock mer riskvilja. Han började med börsen tidigt då han jobbade nätter. En av min fars vänner som han flydde med 1984, från östra Turkiet, pga politiska skäl. (Läget trappades upp när kurdiska arbetarpartiet (eller i väst Terrorgruppen) PKK bildades. Pappa och hans vän var med i en annan grupp som var mer demonstration/reformationsdriven än krig.

 

 

 

Jag vet att min första aktie som jag fick var Telia redan vid introduktionen 91 via Swedbank som var hans lönekonto. Vet att pappa pratade mycket om aktier hit och dit och mitt intresse började sisådär men ändå inte. Jag köpte min första fond som var Swedbank Ny Teknik i 2009. 3 982 kr köptes i Ny Teknik.

 

 

 

99 när min gravt handikappade storebror dog och jag var 11 år så fick vi loss pengar från förmyndarnämnden startade min pappa konto hos HQ bank för både mig och honom.
Vill minnas att pappa någon gång sagt 3 miljoner observera att min bror föddes under det s.k. glada 80-talet 1986 närmare bestämt.
 

 

2007 när jag hade gått ut gymnasiet och var 18 år och hade gått ut gymnasiet med halvtaskiga betyg gick det bra och det var högkonjunktur. Dock fanns det en del aktier kvar sedan IT kraschen 2000 som jag sålde för att kvitta vinsten mot. Samma år gick jag över till Nordnet och pappa till Avanza. Jag hade egen dator och handlade egna aktier nu. Jag hade även ett pensionssparande efter att ha sommarjobbat på samma jobb som mamma jobbade heltid. Jobbet handlade om att registrera utbetalningar.

 

 

Min första aktie som jag läste på om var Mycronic ( dåvarande Micronic). Jag började även handla aktier själv dock var farsan med ett finger i spelet.
 

 

Jag påverkades av pappa och var mer en trader än långsiktig sparare ända till 2015 trots att jag inte bodde lika när honom . 2015 började jag helt själv och skapade en portfölj i Nordea därifrån mamma fått sin del från förmyndarnämnden. 
 

 

2018 då min mormor gick bort började jag intressera mig för den finska marknaden och satte en del av det hade månadssparats.  I Finland fick man skicka 94 euro i månadssparande allt över var arvsskatt. ( summan har ändrats till 130 euro) 2019. 
 

 

Den finska delen av sparandet går bra. Strategin är att ha minst 4% DA vid köp. 
Äger: Aktia Bank Citycon som äger bl.a. Kista och Liljeholmens centrum i Stockholm Capman som är ett investmentbolag. Evli Bank. Fiskars som tillverkar köksredskap. Fortum som är ett energibolag. HKScan som säljer köttprodukter. Huhtamäki som är ett förpackningsbolag. Kesko som är motsvarigheten till ICA. Sopkontainerbolaget Lassila&Tikanoja. Marimekko som är favorit och tillverkar modekläder och andra accessoarer. Metsä Board som är ett skogs och kartongbolag. Noho partners som verkar inom resturangbranschen. Orion Pharma som är ett läkemedelsbolag. Raisio som tillverkar smör, gröt och välling. Tokmanni som är ÖoB motsvarighet. UPM Kymmene som är ett skogs och kartongbolag. Verkkokauppa som är ett näthandelsbolag och sist men inte minst Ålandsbanken. 
 

 

Portföljvärde ligger på ca 42 967 euro.

 

Målet är att kunna leva ett gott liv efter pension vid 60 års åldern.Tack Mikael för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte Mikael på Twitter så är det dags att göra det nu. @MikaelAslan

För att läsa fler sparresor så klickar du dig tillbaka till sidan ”Min Sparresa”

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym

Detta är en sida för investeringsintresserade så politik är opassande.
Det finns för och nackdelar i hela världens politik, anser jag.

Mikael Aslan

Gällande PKK så har det med bl.a. USA Japan och Nato att göra. Ledaren Öcalan greps i Nairobi 1999 vilket var innan Erdogan tillträdde som Turkiets president.

Pappa betalar?

Hej Ahmedo!
Det var inget jag tänkte på när jag läste igenom utkastet. Detta är Mikaels resa han beskriver. Jag lägger inte in några egna åsikter i det som skrivs.

Tråkigt att du inte gillade hans ordval. Personligen tycker jag att hans sparresa är väldigt inspirerande.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Tror det kommer gå toppenbra för Mikael!.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Jag med!

Pappa betalar?

Hej!
Ja verkligen!
Mvh PB?

Ahmedo

PKK en terrorgrupp? Onödigt provocerande kommentar, att diktatorn Erdogan kallar kurder för terrorister gör inte PKK till en terrorgrupp. Dem är frihetskämpare, som tror på fred och framförallt jämlikhet/jämställdhet. Vill inte gå in djupare än så men jag som trogen läsare har svårt att svälja en sån dum och provocerande kommentar.

drommaren

Hej PB.
Intressant berättelse och jag hoppas att det går bra för Mikael framöver.
Lycka till!

The Dividend Story

Tack för att du delar din story Mikael. Ser framemot att fortsätta följa din resa!

Anonym

Inspirerande berättelse!
Mackan

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x