Min sparresa – 10 Year Target

Jeg leste en gang i en bok om viktigheten av å sette seg finansielle mål om man ønsket å bli rik. Etter å ha lest dette satte jeg meg ned og så over alle mine sparekontoer og aksjeinvesteringer for å komme frem til et realistisk mål jeg kunne sette for de kommende årene. Jeg kom frem til et rundt og fint tall: 2.000.000 NOK.

 

I midten av 2019 var jeg nær ved å nå dette målet og i den forbindelse ble jeg nødt til å lage et nytt et. Under arbeidet med å definere dette målet kom jeg frem til at jeg ønsket å blogge om veien mot målet. 10YearTarget.com ble opprettet den sommeren. Innen utgangen av 2019 nådde jeg målet om 2.000.000 og jeg satte ut mot mitt neste mål.

 

Dette er historien om hvordan min finansielle interesse started.

 

La oss starte fra begynnelsen. Når jeg ser tilbake kan jeg faktisk angi nøyaktig hva som trigget min interesse for penger og sparing. Det startet da jeg ble konfirmert i 14-15 årsalderen. Det er vanlig at man i konfirmasjon mottar mye gaver, gjerne i form av penger, og for meg var det ikke noe unntak.

 

Gaven jeg mottok fra mine foreldre var i form av et indeksfond. Jeg husker ikke nøyaktig beløpet, men det er heller ikke viktig. Det som er viktig var at jeg nå var eier av andeler i et fond. Hver eneste måned (eller var det kvartal, jeg husker ikke helt), mottok jeg et brev i posten som fortalte meg hvordan det hadde gått med fondet mitt. Jeg kunne se hvordan det vokste og sank, både i kroner og i form av en graf. Dette var noe jeg syntes var veldig interessant å følge med på.

 

Da vi i 2008 opplevde finanskrisen så jeg hvordan grafen snudde nedover og verdien på fondet mitt minket. Men jeg hadde ikke noe forhold til kjøp og salg av fond, så dette var uansett bare noe som skulle få stå i fred i mange år. Tiden gikk og jeg så hvordan fondet bygget seg opp igjen etter krisen. Dette var verdifull læring for meg.

 

Studier

 

Etter jeg var ferdig med videregående kom tiden for å bestemme seg for hva jeg ønsket å gjøre videre. Min tidligere interesse for penger og investering var i bakhode på denne tiden. I tillegg hadde jeg en fascinasjon for teknologi. Både økonomi og teknologi er studieretninger som med tiden kan resultere i høy lønn og da jeg fant ut  at jeg kunne kombinere disse så var jeg solgt.

 

Jeg endte opp med et studie som innebar både økonomi og IT. Her lært jeg det grunnleggende innen økonomi og finans i tillegg til hvordan IT kan kan brukes av forretninger for å effektivisere sin virksomhet.

 

Etterhvert ble det mer og mer IT på meg, men alltid med et forretningsfokus i bunn.

 

Karriere og en viktig kollega

 

Etter studiene begynte jeg i en relevant stilling som konsulent innenfor forretnings-IT. En av mine kollegaer på denne arbeidsplassen følte seg, det jeg vil kalle, «feilplassert». Det var mange økonomer som endte opp som mine kollegaer. Han var en av dem, men han likte ikke helt hvor mye fokus det var på IT-delen av arbeidet. Det finansielle markedet var hans «passion» (han har nå skiftet retning og jobber som investeringsøkonom).

 

Vi ble gode venner. Og under tiden vi jobbet sammen brukte vi mange lunsjer og kaffepauser til å diskutere finans, aksjer og livene til de velstående. Det vekket til live min gamle interesse for penger. Jeg hadde helt siden jeg fikk mitt første fond vært flink til å spare. Men det var denne kollegaen som introduserte meg for aksjemarkedet. Vi diskuterte aksjer, kjøpte de samme aksjene, tapte penger på de samme aksjene, de var en spennende tid. Før hvert kjøp og salg fikk jeg en innføring i tankegangen som lå til grunn.

 

Resten er historie

 

Interessen for aksjer og finans forsatte å øke. Jeg begynte å lese masse og lære av videoer på Youtube (sjekk ut mine anbefalte bøker på bloggen). Jeg lærte om interessante mennesker og inspirerende tanker. Etterhvert begynte jeg å følge mange kloke mennesker på Twitter og lese blogger. Det å se en person nå sin 2.000.000 kroners milestone er i seg selv ikke så interessant er i seg selv ikke så interessant. Men å lese om personen og hvordan personen klarte dette var noe annet. Det fikk meg til å se at dette var noe jeg selv også kunne oppnå. Så jeg økte min sparerate, definerte mine sparemål og startet min reise mot finansiell frihet.

Tack 10 Year Target för att du ville dela med dig av din sparresa!
Verkligen intressant läsning. 
Följer ni inte 10 Year Target på Twitter så är det dags att göra det nu. @10YearTarget

För att läsa fler sparresor så klickar du dig tillbaka till sidan ”Min Sparresa”

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x