Mina mål 2020

Mål 2020

Förra året så klarade jag min mål. Det är väl också det som är tanken. Att klara målen.

I år blir det lite annorlunda mål.
Jag skippar utdelningsmålet då det är svårt för mig att påverka. Jag kommer inte heller ha ett mål att portföljen ska vara värd så och så många kronor. Hur börsen ska gå är omöjligt för mig att veta.

Vad blir årets mål?

Detta år kommer målen handla om saker jag kan påverka. Istället för att portföljvärdet ska ligga på något särskilt så kommer målet istället att vara hur stora insättningar jag ska göra till portföljen.
Här kommer mina nya mål.

Jag har mitt långsiktiga mål, att utdelningsportföljen ska bekosta familjen en utlandsresa varje år. Det är det långsiktiga målet och det mål jag tycker är viktigast just nu.
Det är många år kvar på det målet.

Mål 2020

1. Minst 38 000kr i börssparande. (ej medräknat barnsparandet)

2. Fortsätta amortera 3 000kr på bolånet

3. Sparkvot: 19% (18,9%, 2019)

4. Amortera minst 7 000kr extra på billånet.

Detta var mina ekonomiska mål för 2020. Iår kommer jag ha några andra mål som inte rör ekonomin.

5. Löpa 350 km

6. Besöka min syster i Paris

7. Möta upp någon bloggare/twitterrofil/läsare på en stämma eller annan plats

Tankar:

1.
Personligen så tycker jag att det låter grymt bra att lägga 38 000kr på börssparande under 2020. Det är mer än våra månatliga överföreningar. Våra automatiska överföringar ligger på 33 000kr för 2020. Det innebär att jag måste hitta 5 000kr att investera på något sätt. Extra inkomster eller något liknande. För dessutom försöka göra några smyghöjningar av autoöverföringarna under året, som jag gjorde under 2019.
Tyvärr skulle 38 000kr innebära en sänkning av börssparandet eftersom att vi under 2019 lastade in hela 52 000kr. Men vi kommer inte komma in i samma intäkter under 2020 som vi hade under 2019. 
En månad sparade vi 20 000kr då Mamma betalar? bytte arbete under året och fick en saftig slutlön som slängdes in på börsen. 
Vilket du kan läsa om i inlägget med Sparkvoten för April
Det räknar vi inte med under 2020. Lika så fick jag ett mindre arv och kunde lägga 3 000kr extra på börsen en månad. 
Det kan du läsa om i inlägget Ett arv!
Det betyder att det blev 23 000kr sparat under 2019 som vi inte räknat med eller kunnat påverka. Drar vi bort det från sparande så sparade vi ”bara” 29 000kr på börsen. Så i jämförelse med det så känns målet betydligt svårare. 
Jag tror vi fixar det iaf.
Kom ihåg att jämföra bolånet.
Finns en hel del pengar att spara på lägre ränta

2.

Ett mål som inte är svårt att klara då det är i linje med vad jag redan gör. Dock vill jag ha det som ett mål för att jag funderat på att minska amorteringarna på bolånet.
Jag har tänkt klart här och jag vill fortsätta amortera 3 000kr på bolånet just för att hålla risken i privatekonomin nere. Så därför är målet att fortsätta amortera samma summa även under 2020.
3.
Här kan det bli svårt. Jag vill inte vara sämre än förra året. Som var ett grymt år. 
Men som jag också beskrev under mål 1 så har det varit en del oväntade intäkter som vi kunnat lägga på börsen.
Våra intäkter har sedan jag startade bloggen minskat för varje år. Detta pga att vi prioriterar mer ledig tid och valt att ha mindre ansvar (vilket betyder lägre lön) på våra arbeten för att ha ork hemma. 
Även under 2020 kommer det innebära att intäkterna bli lägre än under 2019. 
Det bådar för att sparkvoten då blir högre, eftersom vi inte drar ner på sparandet, snarare tvärtom.
Vi ska dock komma ihåg att 2019 bjöd på 23 000kr direkt till sparandet och jag har svart att tro att vi ska kunna fixa en sådan summa under 2020 (om det inte regnar pengar någon dag under året).
Jag tror därför att detta blir riktigt svårt men jag hoppas det ska dyka upp några sätta att tjäna lite extra pengar under året som jag kan spara. 
Har du något tips på extrajobb i Västeråstrakten? 
4.
Under 2019 så amorterade jag färdigt mitt CSN-lån. Det var ca 2 månader snabbare än jag behövde. Enbart för att slippa administrationsavgiften på 150kr som kommer varje januari. 
Det kan du läsa om i inlägget Jag har betalat av mitt CSN-lån
Det var en väldigt skön känsla att bli av med ett lån. Det ökade också mitt kassaflöde och fick mig att fundera på vad jag skulle använda de pengarna till.
Nu när PB? har blivit så sparsam så blev första tanken så klart hur dessa ska sparas.
Det hade varit ett ypperligt tillfälle att lägga dessa ca 700kr per månad på börsen för att lättare nå det nya sparkvots målet.
Men nej nu vill jag fortsätta beta av lån. Billånet ligger idag på ca 83 000kr. Det tycker jag är lite väl mycket. Därför tänker jag att mina CSN pengar kan läggas undan och i slutet av året gör jag en extraamortering på minst 7 000kr.
Att fortsätta amortera skulderna är en viktig del i att höja nettoförmögenheten.
5.
Iår blir året då jag på allvar kommer tänka mer på hälsa än tidigare. Detta grundar sig i mina barn inte är pyttesmå längre och jag har nog inga ursäkter i att jag inte kan lämna dem själva i 30-45 minuter en gång i veckan.
350 km kan det säkert vara många som fnyser åt. För mig tror jag att det är ett bra men lagom högt satt mål. 
Tanken är att spring en gång i veckan och det skulle då innebära ca 6,7km per vecka.
Jag kommer börja med kortare sträckor och hoppas på att öka distansen med tiden.
Här får ni verkligen hålla tummarna för mig.
6.
Min syster har flyttat till Paris. Hon bodde tidigare i Birmingham. Tanken var att besöka henne där men det blev aldrig av och det är något jag ångrar idag. Nu har hon alltså flyttat till Paris så då SKA jag besöka henne. Antingen jag och MB? eller hela familjen.

Detta skulle jag nog faktiskt påstå vara mitt viktigaste mål under året.

ViaSpar Finans AB är ett inlåningsföretag som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti. 
Ränta från 4.5% upp till 7,43% effektiv sparränta.

7.

Jag har nu blogga i lite mer än 2 år. Jag har på detta sätt kommunicerat med många via min blogg, andra bloggar och på Twitter. 
Jag skulle vilja ”levla upp” detta sociala umgänge med en IRL träff.
Det känns läskigt, dels för att jag försöker hålla mig lite anonym (inte superviktigt men ändå skönt att inte var helt publik). Dels för att man byggt upp en bild av andra som kanske inte alls stämmer.
Men hursomhelst så vill jag gärna träffa er på något sätt under året. Det skulle kunna vara på någon stämma eller kanske någon aktieträff i Västerås.
Kom gärna med förslag!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej DS!
Tack!. Jag hoppas det kommer gå bra. Det har blivit en bra start åtminstone. Hoppas "beroendet" kommer.

Härligt, vore toppen om någon kunde styra upp en aktieträff här i stan. I värsta fall kanske jag får göra det själv 🙂

Skulle tro att vi kanske möts på någon stämma annars. Löptävling lite mindre troligt, men inte omöjligt. Hahaha.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej J!

Senast jag förhandlade räntan så var vi överens om belåningsgraden. Ska förhandla om den innan mitten på mars då ränterabbaten försvinner. Får se om vi är överens då också. Som du såg i mina mål är jag i dagsläget inte intresserad av att amortera mindre på bolånet. När jag ligger runt 50% belåningsgrad då kan jag tänka mig att minska amorteringen. Kommer nog aldrig sluta amortera då jag tycker det är viktigt att faktiskt betala sina skulder, om än lite.

Ja att klå boräntan har inte varit några problem den senaste tiden iaf.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej kryddisen!
Vad synd att det var fullt överallt. Jag skulle eventuellt också kunna tänka mig någon grannkommun om inte transporten äter upp för mycket av intäkten. Håller tummarna för att det inte är fullt nästa gång för dig!

Behöver du ansöka på nytt eller behåller de dig i systemet och kontaktar dig till nästa tillfälle?

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Väldigt bra och inspirerande mål du har. Löpningen kommer du klara galant, du har ju fått en riktigt bra start på året! Ge det några månader, finare väder etc så kommer du snart vara "beroende" 😉

Jag dyker gärna upp på en aktieträff i Västerås eller på någon bolagsstämma eller på löptävling etc 🙂

Trevlig kväll!

Anonym

Jag ansökte som provledare där jag bor men fick svar att de redan var fulltecknade och frågade om jag var intresserad av att arbeta som provledare för te x högskoleprovet i någon grannkommun. Jag svarade ja på frågan men det var viss fullt där med. Hoppas på bättre flyt nästa år.
/kryddisen

Anonym

har du rörliga bolån kan det verkligen vara aktuellt att se över dessa samt ev värdera om huset. Det kan generera lägre ränta, lägre amortering om så önskas och även en slant in på kontot att investera. Bra så länge investeringen slår boräntan vilket i dagsläget inte är så svårt 😉

J.

Pappa betalar?

Hej Prius!
Ja den är härlig att vara på. Har du varit på deras stämma tidigare?
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Prius!
Ja precis. Har haft bolånet i mer än 8 år. Har ca 66% belåningsgrad så inga problem att slänga in mitt kvarvarande billån där, om det skulle bli aktuellt.

Ja nu var inte vi lika sparsamma under åren av föräldraledighet. Men vi sparade inte mycket under den tiden. Det är helt klart enklare att lägga undan pengar när båda i hemmet arbetar.

Mvh PB?

Prius

Vill gå på nästa stämma med Spiltan.

Prius

Det enda negativa med baka in billånet i bostadslånet är att du höjer belåningsgraden (men i sin helhet är det samma skuld som du har). Hur länge har du haft din bostad? Enligt de nya reglerna har du möjlighet att omvärdera bostaden en gång var 5:e år. De gamla reglerna gjorde att folk använda bostaden som en bankomat och omvärderade den ofta för att få lägre och lägre belåningsgrad (i och med värdet på fastigheten hade gått upp). Jag har själv precis kommit tillbaka från pappaledigheten och man märker att inkomsten halverades under ledigheten och det blev sjukt svårt att spara något på börsen överhuvudtaget.

Pappa betalar?

Hej MiljonMål!
Tack så mycket.
Ja men eller hur! Jag har varit på Spiltan och AQ Group. Mycket trevlig. Hoppas kunna gå på både de två plus någon till under året.

Vilken stämma skulle du vara mes intresserad av att gå på (som du har innehav i).

Mvh PB?

MiljonMål

Fina mål PB?
En träff på en stämma vore riktigt roligt. Har själv inte varit på en stämma förut men nu när jag är mycket mer långsiktig kan det kanske vara dags.

Pappa betalar?

Hej investerarfar!
Tack så mycket!
Ja att skapa en familj och få barn påverkar såklart ekonomin. Speciellt med föräldraledighet osv. Tror absolut ni kommer kunna återgå till ett större sparande framöver.

Bra fundering. Billånet har lite högre ränta, det stämmer.
Det bästa hade såklart varit att bara betala på billånet men jag har svårt att tro att banken skulle gå med på att jag inte amorterar på bolånet. Belåningsgraden måste väl vara nere på under 50% för att man ska kunna slippa amortering.

Jag har dock haft lite funderingar på att lägga billånet i bolånet istället. Det känns smart men måste undersöka om det finns något negativt med att göra så innan jag tar det beslutet.

Tack för din kommentar!

Mvh PB?

investerarfar

Hej, först måste jag säja gymma mål.
Jo jag har själv en bebis på snart 3 månader. Känner att mitt sparande har gått från 9 tkr månaden till nära 0 kr med flytt, möbler, osv. Hoppas det återgår till åtminstone 5 tkr per månad.

Nu till en fundering.
Är det inte bättre att fokusera på billånet istället för både bil och bolånet eller är det bara kravet nu nämner här ? Tänker att billånet har antagligen högre ränta.

Pappa betalar?

Jag har nu mailat dem mitt CV och en kort kommentar om varför jag vill göra det.
Spännande att se vad det blir för svar.
Tack!

Hon

Aa precis,man var tvungen att skicka in sitt CV. Dessutom tillkom en anmälningsblankett med ens personuppgifter och sedan skulle man skriva en kort motivering (ett par meningar) till varför man vill arbeta som provledare. Jag använde så gott som samma formulering som till uppdraget som röstmottagare och det gick igenom 🙂

Lycka till och berätta gärna hur det går!
/Hon

Pappa betalar?

Hej Två månadslöner!
Tack, jag hoppas och tror också på det!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Hon!
Ja alltså det är skönt att vara klar med CSN, jag hade dock "bara" 75 000kr som mest hos dem. Lånade enbart 3 terminer.

Ja 270 000kr kommer ta ett tag att amortera ner, men det är ju ingen fara på taket med den nästan obefintliga räntan. Du har säkert en bra utbildning på CV tack vare lånet.

Ja det behövs nog hållas en hel del tummar för att jag ska fixa det målet. Har aldrig riktigt hittat njutningen med löpning men samtidigt har jag aldrig löptränat regelbundet.
Jag har lärt mig att tålamod är viktigt. Jag har hunnit med ett pass på 30 min, blev ca 4,5km. Tänker köra en gång i veckan 30min. Kommer så långt jag kommer på den tiden. Om en månad ökar jag tiden lite och så tar jag det stegvis. Tror det kommer gå bra för nu vill jag och har bestämt mig.

Ja precis, kommer ihåg att jag läste det hos er. Tänkte ta tag i det men sedan glömde jag bara bort det. Ska höra av mig till dem under dagen. Har för mig att man skulle skicka in ett CV. Gjorde ni det?

Det är ett klockrent extraknäck som verkligen är något jag skulle gilla.

Ja jag har faktiskt tänkt tanken att höra av mig till butikerna här i närheten.

Tack för tipsen!
Mvh PB?

Två Månadslöner

Bra mål! Det fixar du!

Hon

Hej!

Vad avis jag är på dig som är klar med CSN-lånen! Grymt bra jobbat 🙂 Personligen har jag ca 270 000 kvar så det kommer att ta några år att betala tillbaka…

Och lycka till med löpningen, jag håller verkligen tummarna. Löpning är typ det absolut bästa jag vet, men det kan ta tid att hitta den där flow och glädjen utan att det gör ont på en massa konstiga ställen haha. Gå inte ut för hårt och försök att njuta av löppassen så kommer det att gå galant 🙂

Vad gäller tips på extrajobb så kom jag att tänka på två saker.
Det ena tipset är att arbeta som provledare på högskoleprovet. Vi arbetade för första gången nu i höstas och det var lättförtjänta pengar. Och framför allt så var det faktiskt ganska kul och det är ett viktigt uppdrag. Lönen efter skatt landade på cirka 1900 kr för en dags arbete och man gör det två gånger per år. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man kan ansöka: https://utbrytningen.blogspot.com/2019/07/arbeta-som-provledare-pa-hogskoleprovet.html

Tips nummer två är Lidl. Har en kompis som tidigare var anställd som timmis på en Lidl i Sthlm och hon gick inte på schema. Enligt henne så funkade det alldeles utmärkt att hoppa in på kvällar och helger.

Ha det gött!
/Hon

https://utbrytningen.blogspot.com/

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Tack själv.

Känner faktiskt några som har jobbat där. Jag är inte intresserad av att jobba fasta tider eller gå på ett schema. Det jag tänker mig, när jag menar är ett extraknäck där de ringer om det krisar eller på lov. Men det kanske går där också.
Ska faktiskt dra iväg ett mail till dem. Det är absolut ett jobb som skulle passa mig.

Jag jobbade som reklamutdelare för SDR när jag var 16-18 år. Tyvärr var jag inte den sparsamma typen då så de pengarna har jag inte kvar idag.

Extra knäck inom vården vore inte fel heller. Men som sagt det viktiga är att jag inte vill gå på ett schema.

Ja småbarnstiden är svår, det blir bättre och mer tid för dig själv när de växer.

Trevlig söndag!

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Till att börja med vill jag tacka för ett intressant inlägg. När du frågade om extra jobb i Västerås kom jag och tänka på min gamla arbetsgivare som har sitt huvudkontor där. Det kanske inte alls passar dig men är du morgon pigg och vill ha lite motion så kanske det passar dig. Företaget jag pratar om heter Prolog och har sitt huvudkontor i början av Västerås om man kommer från Sala hållet. Det var jobb som tidningsbud 6 nätter i veckan som gav mig möjlighet att starta mitt långsiktiga sparande. Höll på med det i ca 4 år och lönen efter skatt var ca 10 000 kr 😃 En sommar jobbade jag dock som nattchef och då var lönen lite bättre. Idag har säkert tidningsbudet nån krona till i lön. Det blev iallafall ett lyft att utbilda sig Till Undersköterska och börja jobba i vården. Så jag skulle hellre rekommendera något jobb inom vården om du tycker det är givande att hjälpa människor. Håller med Arbetsplanen och dig att det någon gång hade vart kul med en så kallad Fire-träff eller liknande. Tråkigt nog är man i den tiden av livet då barnen tar mycket tid och man får avstå en del andra saker man skulle vilja göra. Men de växer och tids nog blir de lite större och troligtvis finns då lite mer egentid 🙂

Önskar dig en trevlig Söndag här från jobbet.

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Tack så mycket!

Ja känns kul att kunna ta steget och träffa några filurer någonstans 🙂

Mvh PB?

Arbetsplanen

Hej!
Bra mål, lycka till med löpningen!
Var själv nära på att åka till Stockholm förra nationaldagen när det vankades så kallad "FIRE-träff", tänker att jag är med nästa gång det blir, om det blir i närheten av mina trakter 🙂
/Arbetsplanen

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x