Köpt mina första stamaktier i fastighetsbolag

Går in i fastighetsbranschen

Inlägget innehåller reklam och annonslänk från Compricer.

Jag har länge funderat på att köpa aktier i något fastighetsbolag. Branschen har gått bra länge och det har inte kommit så många klockrena lägen att gå in i något bolag.
Jag minns dock att det var något ”ras” under året men då var det inte läge för mig.

Jag har nu kommit till en punkt att jag ville få in något ytterligare bolag i portföljen och det kändes som att fastighetsbolag var rätt för mig just nu.
Jag tror dessutom att den låga räntan gör att fastighetsbolag kommer fortsätta göra fina vinster och utveckla men även öka sina bestånd.

Klart det behövs lite fastigheter i en aktieportfölj.

Jag vet att nästan alla utdelningsinvesterar och bloggkollegor äger Castellum (tillsammans med 38 000 andra på Avanza). Efter Balder är det Stockholmsbörsen största fastighetsbolag med ett börsvärde på ca 56 000 MSEK.

Jag själv har inget emot Castellum men känner att jag vill ha ett bolag som är mindre, inte litet men iaf mindre.
Tror de bolag som är lite mindre har större chans att växa snabbare och eventuellt, eftersom fastighetsbranschen är het kanske det kan komma något mer bud med fin premie. Då är det troligtvis inte de största bolagen som får ett bud på sig.

Så jag letade lite längre ner på listan och hittade två intressanta bolag.
Det är inga små bolag men det är inte bjässarna inom fastigheter.

Klövern med ett börsvärde på ca 17 000 MSEK och om jag plussar ihop A och B aktien så är det ca 13 000 ägare på Avanza.
Läs mer på Klövern´s hemsida.

Andra bolaget är Diös, ett börsvärde på ca 10 000 MSEK och ca 7 000 ägare på Avanza.
Läs mer på Diös hemsida.

Först var tanken att äga en av dessa men det slutade i att jag köpte en slant i båda bolagen istället.
Så nu består min långsiktiga portfölj av två nya bolag. Dessa kommer att prioriteras på månadsköpen den närmsta tiden så de blir en större del av portföljen framöver. Idag innebär det att Diös och Klövern är 1% av portföljen, alltså tillsammans är de 2 procent av hela min portfölj.

På tal om fastigheter.
När jämförde du ditt elavtal. Kanske kan du få ett billigare avtal hos en annan leverantör!
Passa också på att kolla över din hemförsäkring, vad täcker den och går den att få billigare någon annanstans!?

Tunga analyser i mina val av aktier?

Hur svårt var det för mig att välja dessa två bolag och hur mycket tid la jag på att analysera bolag. 
Inte så mycket. Jag började med att filtrera aktier på Avanza´s aktielista. Jag ville att de skulle handlas på Stockholmsbörsen. Jag ville att de skulle dela ut en del av sin vinst och inte ha ett högre börsvärde än 20 000 MSEK. 
En fyrklöver. Hur skulle detta kunna gå illa?
Klövern är rätt stora i Mälardalen där jag vistas så det kändes bra av den anledningen. De har en ägare i Rutger Arnhult som jag fått en känsla av att han vet vad han håller på med.
Jag får också en känsla av att just Klövern kan vara ett bolag som kan bli uppköpta. Detta är bara en känsla och inget någon behöver lägga någon vikt i. Det finns ingen substans i den känslan, den bara är där i min egen mage.
Diös verkar mer i norra Sverige och då får jag en liten spridning i fastigheterna. Det känns bra.
Dessutom är The Dividend Story (en bloggkollega och stor inspiratör) en storägare, näe kanske inte storägare men hans portfölj har en stor del i Diös. Minns jag rätt så är det faktiskt hans största bolag, sett till portföljvärde. Vilket för mig är ett tecken på att det åtminstone inte är ett dåligt bolag.
Jag skrev också en tweet om dessa två bolag, där jag bad om lite tips och tankar om vilket jag ska välja. Tror faktiskt inte någon nämnde något negativt om något av bolagen. Många tyckte inte att jag behövde välja mellan ett av dem. Så det blev båda.
Så ungefär så kan det gå till när den här pappan hittar ett nytt bolag.
Äger du några fastighetsbolag? Vilka? Hur stor del av portföljen är fastighet? Om du äger flera hur stor del av portföljen är varje enskilt fastighetsbolag?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Malte!
Ja det måste vara surt att tappa Akelius pref och Hemfosa. Särskilt så när inpå varandra också.

Gillar också NP3 men fastnade mer för Diös.

Ja det tror jag. Kan nog vara bra att äga flera fastighetsbolag och inte dumt om de har en spridning geografiskt men också vilken typ av fastigheter de äger.

Tack för din kommentar!

Mvh PB?

Anonym

Hej PB,
Sitter i samma båt som många dvs Akelius och Hemfosa. 1 som blir inlöst och 1 som blir uppköpt.
Har en hyfsad peng som ska in på börsen igen och runt 650k.
För min del blir det fler Klövern pref, Sagax D och fler Akelius D men sedan blev jag även lite sugen på NP3. Hörde en lång intervju med VD’n och grundaren och bilen mäkta imponerad. Precis som Diös satsar de enbart på norra Sverige men ännu mer norrut än Diös såsom Umeå, Skellefteå, Kiruna mm.

Kanske värt att kolla på då man kanske ska vara diversifierad inom olika fastigheter och typer men kanske även geografiskt?

Trevlig kväll.

// Malte

Pappa betalar?

Hej AMK!
Ja det känns som det just nu. Blir spännande att se vad som händer om/när det blir högre räntor.
Fina innehav.

Jag ska lägga till dig!
Kul med en ny bloggkollega!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej DS!
Ja det känns faktiskt kul.
Ja det är kul att spekulera lite ibland. Detta kan vara helt galet men känns ändå en gnutta rimligt.

Ja vi håller tummarna för det. Hoppas jag hinner köpa in en del aktier till en rimlig kurs under tiden.

Fint.

Trevlig måndag!
Mvh PB?

Allaminakronor

Hej,

Tror att fastighetsbolag är trygga investeringar.

Jag äger Castellum, SBB och Akelius.
Jag blickar också mot Diös fastigheter som jag funderar på att köpa in framöver.

Lägg gärna till min blogg på blogglistan: https://allaminakronor.blogspot.com

The Dividend Story

Hej!

Kul med fastighetsbolag. Delar din om räntan och dess utveckling. Rutger har ju köpt in sig en del i Castellum på senare tid så ska bli spännande att se om han har någon tankar kring Castellum, Klövern och Corem. Vem vet, du kanske får lite Castellum exponering ändå om det skulle bli någon sammanslagning där (enbart spekulationer från min sida men ändå) 🙂

Yes, Diös är mitt största innehav. Har varit ägare i dem under några år nu och trots att jag inte har köpt så mycket på senare år så det blivit störta innehavet. Jag hoppas de fortsätter att utveckla verksamheten väl och bjuder på en hygglig utdelningshöjning till våren.

I övrigt har jag innehav i Hemfosa (snart troligtvis SBB), Akelius pref (i några dagar till innan den löses in), Heimstaden pref samt två amerikanska REITs.

Trevlig måndag!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x