Jag har betalat av mitt CSN-lån

Fri från en skuld

Som jag skrev redan i början på 2019:
Nu är timmen slagen och i slutet av november så slängde jag iväg de sista slantarna till CSN. 
Jag betalade av lånet några månader tidigare än jag hade behövt men det beror på den höga effektiva räntan på CSN när lånet blivit så litet.
Skulle jag inte snabbat på avbetalningen hade avgiften för 2020 blivit över 10%. Det kallar jag inte ett förmånligt lån. Dock är det småsummor vi pratar om men det spelar ingen roll.
Att avgiften blir så hög beror på den administrationsavgift CSN tar på lånet. Räknar vi med den i lånekostnaden, vilket vi såklart ska göra. Då blir CSN inte så förmånligt när lånebeloppet blivit litet.
Jag kommer nu att njuta av att kassaflödet ökar med ca 700kr i månaden, men det blir en kortvarig njutning.
I början på år 2020 ska jag kontakta banken och öka vår amortering på billånet med minst den summan. Troligtvis lite mer då vi ska sätta oss under julen och titta på ekonomin.
Då går vi igenom alla kostnader. Vi tittar på hur vi sparar våra pengar. Hur mycket ska gå till aktier och fonder. Hur mycket vill vi spara till att resa, osv.

Det ska bli skönt att amortera av billånet i ett högre tempo. 
Skulle vi sälja bilen idag är det bara kaffepengar kvar. Vill gärna ha lite mer marginal där om ett bilbyte skulle bli aktuellt. Vilket jag inte tror det kommer bli på många år. 
Det roligaste hade såklart varit att ta dessa 700kr in i portföljen men det känns faktiskt bättre att beta av billånet först. När det är klart då hoppas jag att bilen klarar sig ett tag till så vi kan pumpa in några tusenlappar i portföljen istället. Men tyvärr är det ett tag bort.

Om du betalade av CSN lånet idag. Vad skulle du lägga pengarna som frigörs på?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Hea!
Tack!

Bra gjort. Jag lånade "bara" 3 av 4 terminer.
Ja det är verkligen skönt att beta av ett lån.

Ska kika in på din blogg. Har missat den.
Mvh PB?

Hea

Grattis till det.Jag lyckades jobba mig igenom mina studier utan lån, med hjälp av lite sparade pengar då jag jobbade några år efter gymnasiet. Men kommer ändå ihåg den sköna känslan när vi betalade in det ssta av makens csn för några år sedan.

Pappa betalar?

Hej DS!
Tack så mycket. Känns riktigt bra.
Inte dumt att kunna öka sitt sparande men billånet känns mycket bättre att amortera av snabbare.

Trevlig helg!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Låter stabilt och smart.

Ja just det. Den gamla varianten fungerar lite annorlunda.

Mvh PB?

The Dividend Story

Hej!

Stort grattis till att ha betalat av CSN-lånet! Riktigt fint kassaflöde det frigör. Jag har inget billån så jag skulle nog ha skickat in dessa extrapengar i aktieportföljen. Hade jag haft billån hade jag nog gjort så om er 🙂

Trevlig helg!

Jag skulle lägga pengarna i globala aktier med en direktavkastning runt 3-5%.

Själv har jag det gamla studielånet som avskrivs vid 65. Månadskostnaden lär dessutom bli mycket lägre vid FIRE när 4% av bruttolönen kraftigt reduceras.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x