Slösa/renovera, lägga pengar på huset!?

Spendera pengar på huset

Att äga sitt hus är ett bra ekonomiskt steg. Många har blivit rika på att äga sitt hus. Det är inte så under alla tidsperioder så det är inte helt säkert att det är bra för ekonomin under kort sikt.
Men på väldigt lång sikt är det nog få människor som gått back på att äga sitt boende.
Men det är inte detta jag ska skriva om nu.

Vi har idag bott ca 8 år i vårt hus. När vi flyttade in var vi 3 i familjen, ganska snabbt blev vi 4. Vi gjorde inga renoveringar när vi köpte huset.
Trots att 90% av befolkningen troligtvis lagt många kronor på att renovera det ena och det andra redan innan de flyttat in i sitt hem.

Annons Compricer Bolån

Vi kände inget behov av att fräscha upp huset då dottern var liten och att vi visste att det skulle bli minst en till ligist som ska springa runt och röja i huset.

Vi har sedan dess pratat om att det börjar bli dags att göra större renoveringar när barnen blivit större.

Nu börjar det bli svårt att säga så då de är tillräckligt stora. Jag personligen, har inget jättebehov av att göra om men det börjar bli slitet på många ställen. Mamma betalar? börjar bli otålig och snart kan jag inte mota förslaget på att göra om.
Ska jag vara helt ärlig så skulle kök, grovkök och badrum behöva en renovering. Även vardagsrum och hallen. Ja alltså hela nedre våningsplan. 

Hur mycket har vi på renoveringskontot då?
35 000kr. Det är ju verkligen ingenting när vi pratar om kök och badrum.
Så ska det bli en verklighet med att renovera här hemma så snackar vi en fet höjning av bolånet.
Annons Consector

Jag räknar med att huset idag värderas till 2 500 000kr. Med lite tur skulle det kunna vara ännu högre. Med nuvarande lån ligger vår belåningsgrad på 64,6% (räknat på ett bostadsvärde på 2 500 000kr). 

En relativt låg belåningsgrad för en familjefar född på den senare delen av 80-talet, tror jag.
Skulle vi låna upp 400 000kr, har ingen aning vad det kan kosta att fixa hela nedre våningsplan och tror inte vi skulle göra det samtidigt. Får kolla mer på detta när det blir aktuellt.
Men lånar vi 400 000kr så blir belåningsgraden 80% om värdet på huset inte ökar något alls. Vilket det borde göra, men vi struntar i det.
En viktig grej att tänka på när man lånar mer på huset är att amorteringstakten kan öka. Vi är bara tvungen att betala 1% idag men skulle på 80% vara tvungen att betala 1% (årligen). 
Detta är dock inget problem då vi redan idag amorterar mer än 2% på bolånet.
Så det ekonomiska skulle vi klara även om det helt klart skulle svida att vara uppe på 80% belåningsgrad. 

Sparkvoten då?

En grej som jag tycker är knepig med detta.
Det är bland annat hur jag ska räkna på sparkvoten, om vi höjer lånet för att renovera.

Idag räknar jag amortering som sparandet. Vilket inte känts konstig alls.

Men om vi ska låna upp pengar för renoveringar av de slag jag nämnt. Då skulle jag få svårt att låta dessa amorteringar räknas med i sparkvoten.
Hur tänker ni kring detta?
Det är såklart inget som bör styra om vi ska genomföra detta men det är helt klart något som jag har problem med.

Ja, detta var lite tankar som ligger i mitt huvud just nu.
Hur tänker ni kring renoveringar och fix hemma?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej TP!
Häftigt med ett så gammalt hus.
Ja allt kostar och så länge det fungerar är det egentligen inte hela världen, även om det är kul att fräscha upp.

Trist med fuktskada. Antar att försäkringen inte täcker så mycket om badrummet har några år på nacken.

Fin belåningsgrad. Vi amorterar också mer än vi måste men det känns bra.

Ja det är verkligen olika hur folk ser amorteringen. Funderar på att lägga ut två alternativ på sparkvot. Ett med amortering och ett utan. Dock kommer jag själv att se den med amortering som min sparkvot.

Ja precis, tycker det blir lite väl att ha en belåningsgrad på 80%. Känns inte helt bekvämt.
Vi får se vad våra renoveringstankar landar i.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Vad skönt att höra. Låter som en grym källare och då kan jag förstå att det gick lös på en del pesetas.

Mvh PB?

Anonym

Ja men precis så var det.
Källaren blev å mkt bättre än vad vi hade drömt om. Jag och min sambo gillar att satsa när vi ändå gör något. Så d är golvvärme i hela källaren, riktigt fin bastu med glas parti (vi hade bastu innan, men denna blev så mkt bättre), riktigt nce badkar som hela famijen får plats i, Miele tvätt och torktumlare, IKEA "kök" i tvättstugan. Vi är super nöjda med hela källaren. Det är där vi duschar, har ingen dusch på övervåningen. Så nu är källaren mer som en tredje våning men under marken 😉

/Emelie

Tryggpension

Hejsan

Vi har också bott i vårt hus i drygt 8 år och har inte gjort några större renoveringar på insidan.
Däremot fick vi byta tak och fönster 2015, då förra ägaren hade lagt helt olika tegel på taket, och fönstren var gamla 2-glas som var dåligt isolerade.

Huset är ganska exakt 100 gammalt, men ombyggt och förnyat genom åren så det känns ganska fräscht ändå. Dock har den förra ägaren inte gjort speciellt mycket renoveringar inomhus, så det behövs verkligen förnyas lite!

Nu måste vi dock renovera ett badrum i år pga mindre fuktskada och gamla rör, men sedan får vi nog vänta lite. Egentligen behöver både köket, yttre hallen och den inre hallen renoveras, men så länge allt fungerar så får vi vänta ett tag, allt kostar ju, tyvärr…

Lustigt nog är vårt hus också värderat till 2 500 000, men vi har bara ett lån på mindre än 50%, detta EFTER att vi höjt det för badrumsrenoveringen, så vi ligger bra till även om vi skulle behöva höja det inför kommande renoveringar. Vi har dock amorterat mer än vad som behövs hela tiden, så lånesumman har sjunkit sakta men säkert.

Själv räknar jag inte in amorteringarna sparandet på bloggen, men i min privata budget ligger det som ett "extrasparande" så att säga, så jag kan räkna ut hur mycket lånet sjunker för varje år.

Förstår om du inte vill gå upp i 80% i lån, det kan bli jobbigt amortera om era inkomster minskar av någon anledning (tex sjukdom osv). Bara en liten tanke.

TP

Caroline

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Pappa betalar?

Hej Smygekonomen!

Jag håller med om att det är svårt att veta vad som är värde höjande.
Jag tror dock tvärtom, ett tak är det få som bryr sig om, är det 5 år eller 20 år spelar mindre roll. Tror du får betydlig mer betalt för ett hus med fint kök och gammalt tak.

Vårt kök är över 30 år så börjar nog bli läge att göra något även om det åldrats bra. Det kommer definitivt öka värdet, men hur mycket? Det vet jag inte.

Håller med om att hur dyrt ett kök eller badrum görs om inte speglar värdet det höjer på huset.

Det är verkligen inte gratis och det gäller att ha en buffert för reparationer. Detta är såklart inte sparande. Att köpa en ny fjärrvärmepump för att den gått sönder är absolut inte sparande. Det höjer inte värde på ditt hus eftersom alla räknar med att det finns värme i huset.

Ja köper man ett eftersatt hus måste det vara med i budget eftersom det redan dragits från priset i första början.
Håller med dig om att det är viktigt med ett sparande för detta vid sidan av sparkvoten. Så gör vi redan idag.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Aha, ja då var det på ett sätt egentligen lånade pengar. Men det gör ju inget.

Bra jobbat att lägga undan 300 000kr under ett år. Trist med källaren. Sjukt att det kan kosta 500 000kr att fixa en källare. Hoppas det blev bra!?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Utdelningssmålänningen!

Vad jag hört så är det oftast inte pannorna det är fel. De har längre livsslängd än pappen och bärläkten. Men som sagt jag är inte någon expert.

Ska inte lägga tjärpapp på taket då, Känns trist att behöva byta så ofta.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Vårt tak är över 30 år och håller bra men visst börjar det blir dags snart.

Ditt resonemang blir också konstigt när man amorterar mer än man måste. Vi amorterar mer än vad man måste.

Inget sätt är fel men det är kul att blöta och stöta sina tankar med andra. Det gör att man får omvärdera och utveckla.

Mvh PB?

Anonym

Detta blir lite knepigt nu när jag skriver det. Lånade men ändå sparande pengar. vi lånade 85% av bostadensvärde men hade egentligen mer till kontantinstatsen, men valde att behålla 300 tkr, så vi kunde renovera kök och hela nedervåningen. Så hade vi lånat mindre så hade vi ju fått låna upp bolånet efter 6 mån 😉 Men sen fick vi översvämning i källaren så vi fick blåsa ut hela den och bygga upp nytt. Fick 110 tkr från försäkringsbolaget,fick 100 tkr av svärföräldrar och resterande 300 tkr (75 tkr utdelning) betalde vi löpande under renoveringen. jag trodde aldrig att vi skulle klara det, men eftersom d tog 1 år att färdigställe hela källaren, så fik vi ju in 1 lön varje månad som gjorde att vi klarade det. Annars var jag helt säker på att vi skulle få låna. Jag är väldigt duktig på att spara och ÄLSKAR budget 🙂 Så det har ju räddat oss. Min sambo har inte helt älskat att ha en månadspeng på 4000 kr, men d har gått det med 🙂 matlådor är receptet för honom.
/Emelie (sorry för bla.bla. orkar inte läsa igenom ;))

Smygekonomen

Naturligtvis är ju inte själva huset ses som en kostnad, det finns ju ett värde i boendet.

Det är ju svårt att definiera vad som är värdehöjande renovering och inte. En del renoveringar, som att lägga om taket, höjer ju värdet på huset medan att riva ut ett fullt fungerande 10 år gammalt kök och sätta i ett nytt kanske inte ger samma värdehöjning, så det skulle ju mer kunna falla inom ramen för konsumtion och därmed ses som en kostnad. Lite fingertoppskänsla kan ju vara på sin plats, renovera badrum kanske höjer värdet med 100kkr oavsett om man använt guldkranar och marmorgolv eller inte. Så delar av renoveringen kan ju absolut ses som värdehöjande istället för som en kostnad.

Man får ju ha i bakhuvudet att det inte är gratis att bo i hus heller, underhållsposten kan ju vara ganska stor (speciellt om man köper ett eftersatt hus), så min åsikt är nog att den posten inte ska gömmas bort bara för att få en fin sparkvot, då lurar man sig själv lite.

Frågan om hur ofta man behöver byta saker på ett hus är intressant. Jag är absolut ingen expert, men jag sprutade över pappas tak med Grönfri för att ta bort mossa förra året. Det är vanliga betongpannor från 1973 (45 år) och det är definitivt årtionden kvar på det. Bytte några pannor som spruckit bara. Däremot det platta taket på garaget med tjärpapp har han bytt för kanske 20 år sedan och det är nog snart dags igen (utan att ha tittat).

Arbetsplanen

Har hört att man "måste" byta tak var 20-30:e år, därför vill jag ha goda marginaler! :p Ja, man får alltid överväga ålder/standard mot lokalisering! Önskar att jag var mer intresserad och kunnig (sånt brukar ju höra ihop) av renovering/hus så jag hade vågat köpa nästintill renoveringsobjekt!

Nej, det förstår jag, det är vanligare att räkna som du gör! Det är ganska lika, men bara nästan, enligt mig. Om jag sparar för en kontantinsats så kan jag i slutändan ändå välja att inte spendera dessa pengar (genom att exempelvis investera allt på börsen istället och bo i hyresrätt). Det är alltså ett val och mina pengar är "fria". Vid amortering är det ett tvång (om du ligger över 50% i belåning dvs). Allt tvång räknar jag som utgifter, du har inte bestämt att du inte ska spendera dessa pengar (och alltså inte bestämt att du ska spara dem), då är det inget riktigt sparande enligt mig. Sen blir mitt sätt konstigt efter 49,9% belåning hehe!

Mhm, sant! Har nog faktiskt inte tänkt på det då jag bor i en hyresrätt och endast äger en cykel. Ser märkligt ut med en negativ sparkvot en månad när man faktiskt sparat inför något (som exempelvis en renovering).
Får kanske tänka om hur jag gör framöver. Mitt sätt fungerar bara nu så länge jag bor i hyresrätt!

/Arbetsplanen

Pappa betalar?

Trodde faktiskt detsamma.

Ja det är så jag tänker. Blir väldigt tungt att ligga minus fram tills man säljer. Nu är ju detta bara ett sparkvotsproblem men för motivationen gör det oerhört mycket.

Ja det ska bli spännande att se, frågar du min fru så vill hon boka möte med banken redan idag. Jag är inte där än.
Ja nog tusan blir värde på boendet högre av nämna renoveringar så lånet skulle också skapa ett värde, inte bara en kostnad.

Mvh PB?

The Dividend Story

Jag trodde att fler skulle se amortering som ett sparande faktiskt. Hehe, gällande mitt specifika "one-off" förslag hade jag dock förväntat mig att det inte skulle vara huvudalternativet för alla 🙂

Jag håller helt med dig i dina tankar. Jag har som sagt ingen stark åsikt egentligen om amortering är sparande eller inte, men jag köper de argument som förs av personer som tycker att det är ett sparande. I takt med att man betalar av på lånet (allt annat lika) ökar man sin nettoförmögenhet, så utifrån det perspektivet tycker jag man kan se det som sparande/investering.

Det blir ju ganska svårt annars också. T ex är det många som köper bostäder som medför ett par miljoner i lån. Om man i sin sparakarriär ser det en enabrt en utgift börjar man kanske på -3 mkr, dvs. det är inte många som netto kommer lyckas spara något alls då 🙂

Ska bli spännande att se vad du landar i! Sedan är min åsikt att en stor del av de förbättringsrelaterade renoveringskostnader man har medför ökat marknadsvärde på bostaden.

Pappa betalar?

Hej Smygekonomen!
Det är ju också en fråga. Är det bara en kostnad eller faktiskt något som höjer värdet på boendet. Vad blir då kostnaden!?

Jag förstår hur du tänker men tycker detta känns tokigt också. Snacka om tung sparkvot när man köper sitt boende. Kommer ligga på minus så länge vi bor kvar i huset. Det känns inte så motiverande.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Emelie!
Som jag skrivit tidigare så tycker jag inte att det är så enkelt som att man bara tagit ett lån från banken. Boendet har ett värde. Sparar du pengar till ditt boende så ser du det säkert som sparande. Men så fort du lånat pengar för samma mål (ditt boende), då är det helt plötsligt omöjligt att kalla det sparande. Jag vet inte.

Oj det är bra gjort att fixa renoveringar kontant. Har det varit några större renoveringar. Har det tagits från "sparade" pengar eller var har ni hittat de pengarna?

Jag har inga problem med lånade pengar så länge det inte är konsumtionslån. Att låna för att ha ett bra boende. Inga konstigheter. Att låna upp på bolånet för att lägga nytt tak, inga konstigheter. Dessa pengar kommer tillbaka när vi säljer.

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Jag förstår hur du tänker men håller inte med i att alla lån är samma. Ett boende finns det ett strot värde i. Ett blancolån skulle jag aldrig kunna räkna som ett sparande. Men ett bolån finns det något av värde i.

Skulle du spara pengar till en bostad är jag rätt säker på att du räknar det som sparande. Men så fort du tagit ett lån för det så är det helt plötsligt inte det?

Jag betalar till samma sak. Andra aspekter är ju att värdet i din bostad troligtvis ökar vid en renovering. Ska ökningen dras bort från skulden då?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej DS!

Spännande, ser framemot att läsa om det!

Okej, detta är vårt första hus och vi visste inte riktigt hur vi ville ha det plus små barn hemma. Så det kände naturligt för oss att inte lägga massa pengar på renoveringar då. Men nu har det gått mer än 8 år sedan dess 🙂
Du verkar vara ganska ensam om att tycka så med amorteringar på renoveringar, iaf om man läser kommentarerna.
Jag har inte riktigt bestämt mig.

Sätter man det i perspektivet att spara pengar till ett boende så är jag ganska säker på att de flesta räknar det i sitt sparande. Men så fort du tagit ett lån så är det helt plötsligt inte sparande längre. Då är det bara en kostnad. Trots att det fortfarande är en betalning på/till boendet. Vad spelar det för roll om det är på ett sparkonto eller ett bolån. Kostnaden är räntan. Och den ska såklart inte räknas i ett sparande.

Vi får se vad jag landar i.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja så är det nog. Och ja, tanken är att bo kvar här i en väldans många år.
Näe lyxrenoveringar känns långt bort. Fint och smidigt är vi nog mest ute efter.

Ja det är det där med belåningen. Mina beräkningar är på en höjning av bolånet med 400 000kr. Tror inte vi kommer landa där om det blir något. Vill helst inte ligga över 75%.
Samtidigt bör värde på huset öka lite vid en renovering så klarar mig nog 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Okej, då försåt jag. Här har vi inga problem med funktionerna.

Fast samtidigt är det väl inga problem att sälja i Sthlm. Min erfarenhet är att köpare ändå vill göra om eftersom det är något som inte är i deras smak. Men det kanske fungerar annorlunda i sthlm.

Ja de 35 000kr är tänkta till sådana saker egentligen.

Precis, det är inte lätt. Vi har inte bestämt oss för något utan vi funderar och tänker på vad vi vill göra.

Mvh PB?

The Dividend Story

Jag har egentligen ingen stark åsikt om amortering ska ses som sparande eller inte. Jag vet många som ser det som sparande och många som inte ser det som sparande 🙂 För egen del brukar jag har en sparkvot som är exklusive amortering samt för nöjets skull också ha en sparkvot som inkluderar amortering.

Jag tycker det är tråkigt att amortera (vem gör inte det i och för sig? :)) så låter det vara en del i sparkvoten för att höja motivationen lite. Som jag skrev ovan så kan man diskutera om mitt förslag är korrekt eller inte. Rent teoretiskt är det givetvis fel att resonera som jag gör. Min sparkvot är dock endast till för mig själv och ska fungera som en motivationsfaktor.

Jag håller dock inte med om att tillgångarna alltid minskar för att jag lånar 200 000 kr. Samtliga skulder jag har är kopplade till antingen min bostad eller aktier, dvs. lånar jag 200 000 kr och köper aktier för dem så ökar mina tillgångar. Nettoförmögenhetens utveckling är dock beroende på utvecklingen av aktieköpen.

Smygekonomen

Som jag ser det så kommer ju sparkvoten att sjunka (och antagligen bli negativ) de månader när ni betalar för det ni har renoverat eftersom utgifterna skjuter i höjden (om ni ser det som en ren utgift och inte värdehöjande för huset). Det spelar ju ingen roll om det är lånade eller egna pengar som ni betalar med då.
Om ni gör på det sättet så ser jag inga problem med att ta upp amorteringen som ett sparande då renoveringen redan har gjort sitt avtryck i sparkvoten.

Anonym

Väldigt intressanta tankar du har. Ang amorteringen så ser jag den inte som ett sparande, har ju lånat pengarna av banken.
Ang renovering är d svårt med lånebiten. Vi har klarat oss på att renovera allt kontant, fråga mig inte hur vi lyckats med allt som vi har gjort, Men jäkligt imponerad är jag utav oss + att jag hara varit mammaledig under en viss period oxå 🙂
Men vi har planer på att bygga ut, "behöver" fler sovrum, just nu har vi bara 2 st och som du vet så planerar vi syskon 🙂 Men den utbyggnaden kommer kosta mellan 1-2 miljon kr. Så d klarar vi inte spara på kortsikt. Men dräneringen som vi ska göra nu i höst/vinter på 140 tkr den betalar vi kontant. Gillar egentligen inte att konsumera på lånade pengar.

/Emelie

Anonym

Skulle aldrig räkna amortering som sparande, för mig är det avbetalning på lån, som vilket lån som helst. Och att räkna att man sparar 60 000 om året, och samtidigt öka lånet med 200 000 kr, då har man ju gått back 140 000 kr, då har ju tillgångarna minskat med 140 000 kr. Man kan ju inte bara räkna ena sidan, om man nu tycker att amortering är sparande. Då måste man ju ta hänsyn till skulden också.

Med funktioner menade jag nog egenskaper: tillräckligt stort, garage, bra värmesystem, uterum, fiber, etc. Alltså egenskaper som är riktigt dyra att fixa om det saknas.

Bor i BR i Sthlm och ska man sälja här måste kök/badrum vara helt nytt och oanvänt om det ska ge ngt extra vid fsg.

35.000 som backup är OK när kylen, tvättmaskinen, spisen etc brakar ihop. Räcker även en bra bit vad gäller tapeter, färg, golv, spackel om man gör det själv.

TRIVSEL som du avslutar med är dock väldigt viktigt och övertrumfar allt det andra. Har man dessutom kanske tänkt bo i årtionden så.

Det är INTE lätt det här.

The Dividend Story

Hej!

Intressanta tankar. Jag har ett (mentalt) inlägg i pipeline inom lite liknande område, ska bara beta av rapportperioden först.

Min fru är också den som är mest drivande när det kommer till renoveringar 🙂 Vi köpte en lägenhet som var ett renoveringsobjekt så vi var "tvungna" att renovera för 400 000 kr innan vi flyttade in. Gällande din fråga om hur det blir med sparkvoten så håller jag med om att amortering bör ingå i sparkvoten. När man ökar lånen så ser jag det som en "one-off" som inte påverkar min sparkvot.

Dvs. om jag t ex amorterar 5 000 kr i månaden (och inte har något annat sparande) så när året summeras räknar jag med att jag har sparat 60 000 kr, detta även om jag utökat lånet med 200 000 kr för att renovera ett badrum. Man kan diskutera om det är rätt eller fel, men så tänker jag iaf 🙂

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!
Haha, ja jag håller med. Det är inte en bild från vårt hus.
Oj, du kallar ett hus äldre än fem år för gammalt. Då får man betala för det också.
Ett hus mindre än fem år gammalt i Västerås skulle ha kostat oss betydligt mycket mer än vad vi betalade för vårt befintliga hus.

Jag tycker inte att det är konstigt att räkna som jag gör idag. Sparar du till ett boende räknar du det i sparkvoten(skulle jag gissa). Detta är typ samma som jag gör fast jag har redan huset.

Men som jag skriver i inlägget så blir det knepigare när vi bakar in en renovering.

Jag räknar inte alla pengar som blir kvar som sparande eftersom jag periodiserar. Jag vet att jag kommer resa för en del pengar. Jag vet att en del pengar ska gå in i huset på exempelvis renovering osv. Så känns bara krångligt och hackigt att en månaden spara 7 000 kronor för att en annan månad ha en sparkvot på minus 30 000kr för att man bytt fjärrvärmeväxlare.
Då känner jag att det är enklare att sparkvoten är det som läggs på amortering och det som sätts in på avanza. Enkelt och ändå ganska logiskt.

Ja vi har inte bestämt oss än hur vi gör.
Troligtvis blir det inte allt på en gång och känner jag mig själv så kommer jag lyckas dra ut på det ett tag till 🙂
Men vore trevligt att fräscha upp det här hemma då vi vistas mycket i vårt hus.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Egentligen är det inget fel på funktionerna. En kran och en fläkt är egentligen det enda som måste bytas i köket. Vitvarorna klarar nog ett par år till innan de ger upp.

Tror att en renovering av dessa ytor betalar sig bra vid en försäljning i Västerås men samtidigt så har vi inga planer på att flytta så det spelar egentligen ingen roll för oss.

Oj, tur jag har garage redan 😉

Som en backup tycker jag 35 000kr räcker gott och väl men för att renovera är det helt klart alldeles för lite. Vi har dessutom tänkt att om det händer något riktigt hemskt eller jobbigt så finn det låneutrymme för det.

Känner inte att jag ingår i sparsekten, sparar för lite för det och slösar för mycket.
Jag är lite mittemellan.

Men jag håller med dig, jag kan lätt vänta några år med att renovera. Samtidigt skulle det vara väldigt trevligt att göra om och få ett fräschare hus.
Vi är ju ändå oerhört mycket hemma och vill ha det mysigt här.

Som sagt, det är inte helt lätt.

Mvh PB?

Snålgrisen

Jag tycker inte det är något fel att lägga lite pengar på ett boende där du trots allt ska bo under lång tid. Är det slitet så varför inte renovera upp det så att ni trivs. Så länge man inte gör några "onödiga" lyxrenoveringar borde man få tillbaka det man lagt ut den dagen man säljer. Se dock upp med att belåna er för högt, 80% belåningsgrad låter lite farligt…

Arbetsplanen

Hade varit en mardröm för mig att ha ett hus som den första bilden. Skulle aldrig köpa ett gammalt hus (över 5 år) av just den anledningen! Kan måla om, kanske byta lister och golv, men ungefär där går gränsen :p
Tycker det blir klurigt att räkna sparkvoten som du gör, speciellt nu vid en renovering. När jag tar bolån kommer jag räkna amortering som en utgift och låta den successivt minskade boendekostnaden lösa biten med ökat sparande – även om det då ser lite "hackigt" ut när man når olika plattformar (ex. 2% -> 1% amortering). För mig är allt jag har kvar på eget bankkonto eller fonder "mina pengar" och alltså "mitt" sparande!

I övrigt tycker jag ni ska renovera om ni både faktiskt känner att det behövs! Lycka till =)

/Arbetsplanen

Blir mer och mer övertygad om att köpa ett hus i bra skick och med de funktioner jag vill ha. Detta då inte renoveringskostnader till fullo avspeglar sig i priset på den Småländska landsbygden där jag ska köpa.

Detta kan göra huset så dyrt att jag får jobba ett år extra innan jag kan köpa det. Vi snackar i nivåerna 1,5 MSEK i stället för 0,75-1,0 MSEK.

Läste om någon som byggt garage för 600.000 kr. Huga!

Det är dyrt att renovera hus och 35.000 kr är nog i minsta laget som renoveringskonto om något händer. Men har man låneutrymme som ni verkar ha så funkar det kanske.

PS Men om man är medlem i sparsekten är frågan hur modernt och fräscht man måste man ha det om funktionen ändå är där?

Pappa betalar?

Hej Investeraren!
Tänker absolut inte göra det svart och som jag skriver i inlägget har jag inte en susning om vad det skulle gå loss på. Vi ska renovera kök och toalett. Vardagsrummet fixar vi själva. Har svårt att tro att detta ska gå på 1,2 miljoner. Så exklusiva material behöver vi inte.

Skulle det visa sig att det kostar nästan lika mycket som vi köpte huset för då blir det ingen renovering för oss.

Mvh PB?

Investeraren

Tänker du göra det svart, eller har ni ett relativt litet hus? Jag har själv helrenoverat ett hus, har inte sammanställt allt, men gissar att det rör sig om ca 1,2 miljoner kronor. Svenska hantverkare är sjukt dyra, liksom material, tack vare alla skatter och skatt på skatten.
Mvh investera-pengar.blogspot.se

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x