Månadsrapport augusti 2019

Månadsrapport!

Inlägget innehåller reklam och annonslänk från Kortio.

Att varje månad gå igenom köp och sälj är inte det viktigaste när du har en långsiktig portfölj.
Men det kan vara kul att se vilka aktier som gått bra och dåligt, och fundera på varför.

Jag hoppas också att ni som läser kan tycka att de är kul att se vad jag köpt eller sålt.

Augusti

Augusti går inte till historien som en toppen månad, SIXPRX gick ner 1,17%.

Mina portföljer gick betydligt bättre under augusti och överpresterade index med 4,4%.
Alltså gick mitt värde upp med 3,23% under augusti.
Mycket trevligt.

Augusti började riktigt bra och fortsatte bra för mig.

-1,17% SIXPRX 190801-190830 (SIXPRX utgångspunkt är att spegla utvecklingen av bolag på Stockholmsbörsen. Indexet har en begränsning att inget bolag får överstiga 10 %, samt att bolag som väger 5 % eller mer, ej får väga mer än 40 % tillsammans. SIXPRX tar hänsyn till den avkastning aktieägarna får genom utdelning.)


Portföljen:

Månadens vinnare: 

Fyra bolag i portföljen gick upp mer än 10%. Dessa var Ica Gruppen (12,82%),  Eolus Vind (12,27%), H&M (11,89%) och Clas Ohlson(10,92%).
Alla dessa 4 kvalar in på topp 7 största innehaven när jag räknar med alla investerade pengar.

H&M och Clas kan jag tänka mig att behålla dom de är. Ica ligger på gränsen i storlek att jag kanske skalar av några aktier om den fortsätter uppåt. Eolus har jag redan skalat av lite i som ni kommer se längre ner.

Månadens förlorare: 
Stockwik förvaltning var det bolag som gick sämst under augusti månad.
Ner 7,56%. Alla ni som har lite koll på det bolag vet säkert redan att det har rusat nu i septemeber. Det är av just den anledningen jag äger bolaget i min lekportfölj. Det är ett litet innehav men jag har dragit in lite småpengar på att sälja och köpa dem under några års tid.

Annons Kortio.
Kom ihåg att jämföra olika kreditkort. Det finns många kronor att spara på det.

Köp och sälj:

Utdelningar:

Även denna månad har vi en hel del transaktioner. Ovanligt många sälj.
Det handlar denna månad om att jag inte vill att något bolag ska väga mer än ca 11-12% av portföljen.

Det är det inget bolag som gör i dagsläget tack vare att jag skalat av några aktier i Eolus och Tele2. Eftersom Tele2 gjorde sin extrautdelning så blev det inte så många aktier som behövde säljas.

Varför gör jag så helt plötsligt?
Det beror på förra månadens händelse. När Eolus tappade många procent, väldigt snabbt. De var du mitt största innehav och det gjorde att juli blev en dålig månad. Jag vill inte att ett bolag ska påverka så mycket och jag tror på alla bolag jag äger. Därför kommer jag fortsätta skala ner i bolag som blir större än 11%.

Denna siffra kommer bli lägre i framtiden eftersom jag idag inte har en så stor portfölj och är hyfsat nöjd med de innehav jag har. När portföljen får ett högre värde kommer även aktierna bli fler. I framtiden tänker jag att inget innehav ska vara större än 5% av portföljerna.

Jag har alltid tänkt att jag ska låta aktierna löpa fritt men efter förra månaden så insåg jag att det inte kommer kännas bra i magen, speciellt i framtiden när portföljen och pengarna blir mer.

Har ni någon regel kring hur stort ett innehav får vara?


Hur gick din portfölj i juli?

Disclaimer: All form av aktie/fondhandel kan leda till att du förlorar hela eller delar av ditt investerade kapital.
Ingenting du läser på min blogg skall ses som någon form av rådgivning. Jag skriver endast om min egen resa och hur jag själv tänker när jag investerar. 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Slimis!
Näe du är inte känd för din riskspridning 🙂
Tror det kommer dröja tills du har en bra riskspridning.

Hoppas allt är bra!

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Riskspridning är inte min starka gren. Men jobbar ständigt för att tids nog få lite mer riskspridning. Men det blir lätt för mycket H&M och Handelsbanken i portföljen 🙂

Ha en trevlig helg.

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Hej DS!
Tror många hade det tungt i augusti men jag lyckades bra.

Tror det är en bra regel och jag har som sagt sålt en del. Det har i skrivande stund visat sig vara ett bra drag.

The Dividend Story

Riktigt fin månad!! Augusti var inte någon höjdare för min del, framför allt inte början på månaden 🙂
Jag har som regel att inget innehav ska utgöra mer än 10% av det totala portföljvärdet.

Frilansportföljen

Jag förstår! Jag känner igen känslan när man bara vill följa sin plan och få in en viss aktie i portföljen på en gång 😉

// Frilans

Pappa betalar?

Hej Frilans!
Bra reflektion och något jag var medveten om.
Detta var de pengar jag avsatte för min utländska portfölj, jag hade kunnat vänta en månad till för att köpa så jag maximerade courtaget. Men jag ville ha in de i portföljen på direkten.

Kommer nog att bli några till köp under gränsen för minimicourtage men sedan kommer jag att försöka köpa så courtaget minimeras.

Mvh PB?

Frilansportföljen

Tjena PB?!

Jag funderade lite kring ditt köp i TransAlta och att det var möjligt för dig att utnyttja minicourtaget med 16 ytterligare aktier (utan att behöva betala mer i courtage). Var det nåt som du tänkte på eller ville du påbörja din position i TransAlta med en mindre summa? 🙂

// Frilans

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x