Mobiltelefoner, typ ett spartips.

Ny telefon vartannat år

Innehåller annonslänkar från

Jag har alltid köpt den senaste Samsungtelefonen, inte varje år men minst var tredje, helst vartannat år. Oftast vartannat år. När avbetalningen är klar har jag oftast hittat någon anledning till att det är dags att byta telefon.

Det är det slut på nu. Mitt abonnemang hos Tele2 tillika min avbetalning på mobiltelefonen tar slut den 30/7. Då äger jag äntligen min telefon. Så skönt det ska bli att sluta betala för mobilen det är ganska många hundralappar varje månad. En del av denna kostnad kommer läggas på ett sparkonto för en ny telefon.
Inga avbetalningar på telefoner igen!

Men det blir max 200kr i månaden på ett sparkonto. Resten ska in i portföljen. Underbart!

Men hur ska 200kr i månaden kunna täcka en ny mobil? Den mobil jag äger idag kostade säkert 11 000kr. Vill inte räkna på exakt kostnad då jag faktiskt inte vill veta. Så illa känns det.

Hur ofta är det värt att byta mobiltelefon?

Så sällan som möjligt är det spontana svaret. Min telefon fungerar bra idag. Jag hoppas den gör det ett tag till. Jag tänker att det inte finns ett givet svar på den frågan.
Om vi jämför men en vattenkokare. Den köper vi inte en ny av bara för att det kommit en lite finare och bättre modell!? (eller?). Går den sönder då köper jag en ny. Så är det med mycket annat hemma. Vi använder grejerna tills de går sönder.
Från och med nu kommer jag göra samma sak med min mobil.
Det ska bli lite kul att de hur länge den kommer hålla. Jag har en bild av att mobiltelefoner inte håller så länge men ska jag vara ärlig så kan det bero på att jag varit mindre försiktig med den ju äldre den blivit (någon som känner igen si känslan att det inte gör något om den går sönder, man vill ju köpa en ny?).
Hoppas den håller i två år till. Förstå vilken besparing det skulle betyda.

Hur mycket pengar är det värt att lägga på en ny mobiltelefon?

Jag har fått en helt ny erfarenhet. Från att alltid köpt den senaste mobilen som säker går på 9-11 000kr. (Sinnessjukt). Det kanske de inte gjorde förr, men det gjorde definitivt den jag äger idag.

img
Samsung Galaxy A20e

Jag har nämligen lärt mig att Samsung gör telefoner som inte kostar multum. Det var knappt så att jag visste om det.
Jag surfade runt lite och letade mobil till dottern som nyss fyllt år. Ville gärna ge henne en Samsung eftersom vi andra har det. Var dock inte sugen på att slänga ut över 10 000kr i födelsedagspresent.
Det går att argumentera för att köpa en begagnad telefon men det har vi dåliga erfarenheter av så vi kommer inte köpa begagnade mobiltelefoner.

Då såg jag att Samsung har en Galaxy A serie. A20e, A40, A50 och A70.
Alla dessa mobiler är släppta i februari 2019. Så det är nya telefoner som förhoppningsvis fortsätter att uppdateras ett tag framöver.

Där A20e är den billigaste och kostar runt 2080kr. A70 som är den dyraste i denna serien kostar runt  4 490kr.

Till vår dotter köpte vi alltså A20e.
Mycket mobil för pengarna måste jag säga. Hon har haft en ett tag nu och det har inte varit några problem. Batteritiden är bra. Kameran duger för Instagram och den är snabb och enkel. Det har verkligen allt du behöver i en mobiltelefon.

Att få en så fin och bra telefon med alla funktioner som behövs.
Det har fått mig att tänka om ordentligt.

Som jag skrev kommer jag lägga undan 200kr i månaden på ett specifikt sparkonto till en ny mobil. Det gör att jag kommer kunna köpa en ny efter bara ett år. Som det känns idag kommer jag absolut klara mig på min nuvarande telefon tills dess. Har jag otur går den sönder men det får jag ta då.

Skulle jag klara mig längre kanske de sparade pengarna räcker till en lite bättre telefon i A serien.
I framtiden kommer vi räkna med en telefon´s kostnad på buffertkontot. Eftersom vi är 3 st (lillgrabben får vänta lite på en egen telefon) som har mobiltelefon betyder det att vi skulle kunna byta telefon vart tredje år (alltså en ny telefon per år) men vi hoppas såklart att det ska behöva bli förre byten än så. När vi blir 4 personer med telefon så blir det byte vart fjärde år. Det kan nog bli svårare och troligtvis kostar telefonerna mer då, så bufferten får väl öka lite mer i framtiden.

Så himla bra!

När vi ändå pratat om mobiltelefoner så vill jag också passa på att tipsa om bästa mobilabonnemanget
Vimla!!

Här kan du läsa om hur du får billigare mobilabonnemang!

På Tele2 som jag har idag (ska byta till Vimla den 1/8) får jag 8 GB för 199kr. På Vimla får jag 15GB för 200kr (egentligen 210kr men eftersom jag använder en värvningslänk får jag 10kr rabatt, varje månad).
Men eftersom jag vill spara pengar så väljer jag abonnemanget med 2GB surf och betalar då 90kr i månaden. På sommaren kanske jag får uppgradera mig till 6GB för 150kr, om jag inte lyckats spara undan en del surf fram tills nästa sommar.

Såhär ser det ut när dottern´s abonnemang hos Vimla ska betalas. 

Vad har du för mobiltelefon?
Vad kostade den?
Köpte du den på avbetalning?
Hur ofta byter du telefon?
Kan du tänka dig att köpa en billigare telefon?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Han!
Fult är väl att ta i. Alla får göra som de vill. Det viktigaste är att det är medvetet.
Inte bara ett köp som kostar mycket för att man borde eller för att alla andra gör det.

Jag tycker som sagt inte att det är värt det längre.

Tycker du att det är värt det, då är det säkert värt det.

Dock kan jag tycka att mail hanteras lika bra på en Samsung A20e (kostar alltså 2 000kr).
De andra sakerna du gör på resande fot vet jag inte om det fungerar lika bra på en tele för mindre pengar, men skulle nog tippa på att det också gör det 😉

Jag har iaf landat i att en telefon för bara några tusen kommer gör mitt liv lika bra som en tele för 9 000kr.
Då sparar jag hellre mellanskillnaden.

Mvh PB?

Han

Gjorde något fult när min gamla Iphone SE begick harakiri i våras och tog ut en Samsung Galaxy Note 9 på avbetalning. Kostnad: ca 8500 kr. Däremot så känner jag varje dag att det var värt det då jag hanterar så mycket mail och andra saker på resande fot.

Pappa betalar?

Hej Arbetsplanen!

Låter ju jättebra det där.
Ca 1 000kr per år på mobiltelefonen, det tror jag är långt under snittet.

Jag personligen gillar inte Iphone. De kanske har lite större utbud, men min erfarenhet att appar som är gratis på android ofta kostar till Iphone. Vet inte om det är så längre men var ofta så förut.

Mvh PB?

Arbetsplanen

Hej!
Tycker det är helt rätt att du inte maxar ut ditt mobilköp varje gång, man behöver inte oftast ha det senaste!
1. iPhone 5, 16 GB.
2. Chansar på 5000-5500 kr, köptes hösten 2013, nypriset hösten 2012 var 5795 kr.
3. Det skulle jag aldrig göra.
4. När den inte längre håller måttet. Troligen kommer jag behöva köpa en ny nästa år (mitt operativsystem kan inte uppdateras längre, än så länge fungerar dock alla appar). Batteritiden är god och kameran duger för mig. Har strulat lite vid enskilda tillfällen, men fungerar alltid bra igen efter en omstart.
5. Jag kommer nog köpa en iPhone 8 nästa gång, med 64 GB minne. Troligen kommer den köpas för runt 5500 kr~ (idag 5990 kr). Tänker mig att den ska vara duglig i minst 5 år. Tycker egentligen att max 5000 kr för en mobil var 5:e år är rimligt!

Jag skulle egentligen inte vilja byta mobil i nuläget då den jag har fungerar tillräckligt bra! Tycker storleken är perfekt också, och mobilen i sig känns robust. Vill helst inte ha en tunn, ömtålig och stor mobil – men att ha en smartphone är givet. Tror iPhone 8 med ett bra mobilskal kommer bli bra! Håller mig gärna kvar till iPhone då jag har goda erfarenheter av dem och för att de ändå fortfarande verkar ha lite större utbud bland funktioner/appar. Kanske har jag fel där dock!
/Arbetsplanen

Pappa betalar?

Halloj!

Tackar.

Minst två är är ju inte alls omöjligt. Jag tycker de ofta fungerar bra efter två år.
Jag har egentligen bara bytt för att jag kunnat. Så sjukt onödigt.

Okej, då ska jag börja göra det den 1:a varje månad också. Känns bra att kunna ge bort några kronor speciellt då ett "större abonnemang" inte ger oss någon nytta.
Måste tacka för det tipset. Jag hade inte tänkt på det annars.

Mvh PB?

Slimis

Hej igen PB?

Får gratulera att du lyckats värva så många vänner 🙂 Ja byter telefon när min gamla är riktigt dålig. Min sista Huawei hade både dåligt batteri och sprucken skärm. Räknar att en telefon ska hålla minst 2 år men håller ut så länge jag kan med att byta. Jag brukar skänka mina pengar den 1a varje månad. Detta för att pengarna ska komma till hjälp så fort som möjligt. Kostnaden brukar komma på samma månads faktura. Så om du skänker i Juli borde kostnaden dras i början av Augusti om jag inte tänker fel. Fortsatt lycka till att värva vänner samt välgörenhet 🙂 Mvh Slimis

Pappa betalar?

Hej Slimis!

Bra pris. Känns faktiskt som att det finns telefoner som fungerar bra i dessa prisklasser.
Jag önskar jag kommit på det tidigare.

Hur ofta byter du telefon?

Ja Vimla är toppen.
Tänkte hör en grej med dig om just Vimla.

Jag har lyckats värva så många på dotterns abonnemang att hon har -20kr att betala varje månad.
Jag har blivit inspirerad av dig att skänka pengarna och kommer fortsätta med det eftersom hon inte behöver mer än 6 GB som är det lägsta på studentabonnemangen.
Så även om hon får mer pengar att ringa för vill jag skänka dessa.

När i månaden gör du det?
För visst är betalningen som dras i början på augusti den som tas mot betalsamtal i juli!?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Tack så jättemycket!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Härligt!
Haha, kul sätt att använda en smartphone på 🙂

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Köpte precis en Sony Experia när det var rea på Elgiganten. Den kostade nu 1390 kr mot tidigare 2000 kr. Har ju innan den haft 2 Huawei jag vart nöjd med. Men den här telefonen känns än så länge som mer telefon för pengarna. Kul att det går bra med Vimla för dig.

Mvh Slimis

Anonym

Tack för ditt svar.
Trevlig blogg du har.

Anonym

Hej,
Jag använde din tipslänk att byta från Telenor till Vimla billigaste abonnemang – nä tror inte det finns abonnemang utan surf längre. Fick en liten surf på köpet som jag aldrig kommer använda.
Fick med mig min två år gamla smartphone från jobb gratis när jag slutade på arbetsplatsen för en tid sedan. Den har inget simkort men jag använder den att koppla upp mig på wlan och tanka hem poddar jag lyssnar på via den. Så egentligen är allt jag använder smartphonen till är att ta hem poddar och kolla väderprognosen.

Anna

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Jag skulle inte klara mig utan en smartphone. Använder den till det mesta men för det behöver jag ingen värsting smartphone. Skulle klarar mig bra på en billig variant.

Det blir inte många kronor per år för den telefonen, snyggt!

Jag använder bara datorn till bloggen och då använder jag min jobbdator som jag kan ta med mig hem. Dator är verkligen inget jag prioriterar. Skulle klara mig på en gammal dator, så länge det går att skriva på den.

Gäller att prioritera det som är viktigt för just dig.
Bra där!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Tack så mycket.

Hade aldrig hört talas om den innan, såg att någon på Twitter tipsade om den också.
Jag själv kör nog hellre på Samsung som jag vet fungerar bra och har ett bra servicenät. Denna dottern fick räknar jag med ska hålla 3 år. Eftersom hon har gratis abonnemang blir det 55kr i månaden.

Grymt.

Men det är kul att det verkar finnas lite prisvärda telefoner idag.
För mig är det ingen telefon över 5 000kr längre. Får se om jag vågar köpa en A20e eller om det blir den lite bättre A50.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Gillar inte heller att köpa begagnad elektronik.
Drar man av det du fick för telen så blir det ju ännu bättre årspris 🙂

Pappa betalar?

Hej Anna!
Det är såklart mycket pengar men slår man ut det på 4 år är det väl ganska ok.
Ska bli intressant att se om den telefon dottern fick klarar några år eller om det faktisk är sämre om det är billigare. Hoppas inte det iaf.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anna!
Fantastiskt. Förstå vad mycket pengar du sparat på det och vilken liten miljöpåverkan detta beslut gjort. Grymt!

Vad har du för abonnemang till den telefonen?
Finns väl inga abonnemang som man inte betalar surf för, vilket du inte behöver.

Mvh PB?

Anonym

Jag använder en Nokia 6610 som jag köpte januari 2004. Funkar fortfarande. Tror jag betalade runt 1600 kr för den då. Köper inget på avbetalning. Har funderat på att köpa en ny mobil de senaste åren, men min fungerar fortfarande så vi får se när det blir. För mig är en bra dator mycket viktigare så jag köpte en MacBook Air istället.

Anonym

Hej,
Bra inlägg. Jag kör på Xiaomi redmi note för 2500 kr och Vimla för närvarande för 50 kr i månaden. Håller telefonen 2 år blir det 150 kr i månaden totalt. Kan verkligen rekommendera Xiaomi. Bättre pris per prestanda än Samsung.min senaste telefon hade jag i mer än 3 år. Kan man byta batteri finns ingen anledning att byta…

Anonym

Glömde tillägga att jag aldrig köper begagnade telefoner men däremot sålde jag min gamla iPhone på Tradera som jag fick ca 1400:- för. Mvh Anna

Anonym

Jag har en iPhone 8 och är nöjd. Köpte den förra året för ca 7500:- vill jag minnas. Byter sällan telefon men låt säga var fjärde år kanske. Köper aldrig på avbetalning. Mvh Anna

Anonym

Vad har du för mobiltelefon? Nokia C5 (alltså ingen smartphone)
Vad kostade den? 0 kr då för ehh 10 år sedan? Man fick den på köpet om man tecknade Telenor abonnemang.
Köpte du den på avbetalning? nä
Hur ofta byter du telefon? Som du förstår har jag haft samma telefon i typ 10 år och den funkar fin fint fortfarande.
/Anna
Kan du tänka dig att köpa en billigare telefon?

Pappa betalar?

Dottern har det redan så jag kommer använda hennes tipslänk. Vi är supernöjd med Vimla. Därför jag byter till dem.

Kul att ni också är nöjda.

Mvh PB?

Putte

Vimla är sketans bra, har du det redan? Annars bjuder jag på min tipslänk så tjänar vi bägge tio spänn var sen tipsar du resten av familjen såklart!

https://vimla.se/?201904260505187186

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x