Spiltan investmentbolag, jag är aktiägare

Spiltan investmentbolag

Nu är jag också en del av detta fantastiska bolag. Deras resa kan nog ingen klaga på och de som har varit med från början skrattar hela vägen till banken.
Hur det blir för oss som hoppat på tåget nu på senare tid. Vem vet? Jag vill hursomhelst vara med på tåget då det verkar vara en härlig fest.
Jag köpte en aktie i mars för 9 700kr. Nu i april såldes aktierna för 10 500kr. Passade på när det var gratis courtage.
Lite fakta
Spiltan handlas på Pepins, Alternativa lista. Aktien handlas under en kortare handelsperiod, en gågn i månaden.
Läs mer om hur handel sker på Pepins.
Bolaget startade som en aktieklubb 1986. Det var då Per H Börjesson och några kompisar till honom.
1997 gjorde Spiltan en aktieemission.
2002 noterades bolag på Alternativa listan, vilket 2016 blev Pepins.
2005 köpte Spiltan sina första 4 aktier av Berkshire Hathaway. De köptes för 90 000 dollar. Idag består Spiltan till 1,8% (31/12-18) av Berkshire Hathaway.
2010 köpte de in sig i Paradox och det har varit en saga i sig.

Varför köper jag Spiltan

Det finns några olika anledningar till det.
Jag har tidigare varit lite tveksam till Spiltan eftersom jag tycker deras del i Paradox är lite väl stor. Det tycker jag egentligen fortfarande. Men de har under en lägre tid skalat ner innehavet och fortsätter att hela tiden plocka in nya bolag. Att Paradox fortsätter att gå bra och därför är en fortsatt gigantisk del i bolag är som det är bara. Klart är iaf att det finns en risk att aktien sjunker mycket om det går sämre för Paradox. 
Det är också därför Spiltan handlas till en så stor substansrabatt. När de mindre bolagen växer på sig och Spiltan får en mer diversifierad portfölj tror jag att substansrabatten sjunker.
En av anledningarna till att jag gillar Spiltan är Per H Börjesson. Jag tror på honom. Jag tror han kan fortsätta hitta bra bolag och fortsätta skapa den goda stämningen som finns bland aktieägare och bolag. Det tror jag är en framgångsfaktor.
Trots den stora delen av Paradox så gillar jag övriga innehav. Det finns dessutom en ganska stor summa pengar att använda för att stärka vissa innehav eller hitta nya. 
Spiltan fonder är ett bra innehav. Coolstuff är intressant även om jag själv inte är ett stort fan av produkterna. Samhällsbyggnadsbolaget, Berkshire Hathaway osv.
Men en av mina favoriter är helt klar Forza football. Gillar du fotboll och inte redan hittat denna appen då är det bara att ladda ned den. 
En annan anledning är också att få vara med på årsstämman. Det sägs att det är Sveriges roligaste årsstämma. 
Kan aktien stiga ännu mer? Kanske, kanske inte. Troligtvis kommer det fortsätta gå bra för Spiltan framöver. Men eftersom bolaget blir större och därmed har mer pengar att förvalta gör det att det blir svårare att få en stor överavkastning mot börsen. 
Jag känner mig dock trygg att mina pengar kommer växa hos Spiltan.

Jag har också har att det snart går att köpa Spiltan på Investeringssparkonto. Goda nyheter!

Jag har anmält mig till stämman. Kanske att man ser någon av er där?

Äger du Spiltan? Varför eller varför inte?

Glöm inte att ni kan vara med och 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Kul att höra Alice.

Ser framemot att höras med i kommentatorsfältet!

Mvh PB?

Alice

Tack själv! Ni som bloggar om sånt här ger oss andra en massa inspiration, det är guld värt! Vi hörs säkert igen i framtida kommentarsfält. Mvh Alice

Pappa betalar?

Låter smart att betala av lite belåning med de framtida utdelningarna.

Trevlig att kunna gå i pension samtidigt.

Så härligt att bara kunna göra det som du gillar.
Precis bara för att jobbet försvinner så måste inte personerna som man gillar på arbetsplatsen försvinna.

Hoppas att även jag kan gå i pension lite tidigare, som du.

Lycka till Alice. Tack för att du delar med dig!

Mvh PB?

Alice

Ja, portföljen är säkert för högt belånad och det är väl det som gör att jag inte riktigt vågar ta steget att börja leva på den. Tanken är väl att efter hand sänka belåningen genom att låta en del av utdelningarna amortera ner krediten.
Min man har bara fem år kvar till pension och tänker nog jobba till dess. Min plan är väl att gå senast samtidigt som han går, men helst ännu tidigare förstås! Med min frihet tänker jag bara ägna mig åt hobbys och vad som faller mig in, har inga planer på att starta någon verksamhet. Skulle inte ha några problem att fylla dagarna och skulle inte sakna jobbet ett dugg! (Vissa trevliga kollegor men dem kan man ju träffa ändå om man vill.)

Pappa betalar?

Hej hej!
Tack för alla svar.

Det är helt okej att inte nämna belopp. Jag tycker bara det är så intressant att få höra faktiska kronor och ören. Men jag respekterar att du inte vill berätta.

Låter som en vettig man det där.

Okej, låter som att du har väldigt hög belåning på din portfölj. Det har ju iaf lönat sig iår 🙂

Visst ska man väl tänka på att ett förhållande kan ta slut men det är ju inget man ska lägga allt för mycket vikt vid. Låter ju ändå som att du har en tillräckligt stor portfölj för att klara dig fint vid en skilsmässa. Även om du kanske inte kan säga upp dig från jobbet lika tidigt då.

Vill din man också lämna arbete eller fortsätter han fram till "vanlig" pension.
Vad har du för planer med din frihet?
Hobbys, starta någen egen verksamhet i liten skal?

Jättekul att för höra dina tankar Alice!

Mvh PB?

Alice

Hej! Mina belopp tänker jag hålla för mig själv, men jag har inte en hög lön. Kan spara mycket eftersom maken tjänar mer än jag och är okej med att ta en större del av utgifterna. Han kommer att få mer i pension än vad jag idag har i bruttolön så han tycker det är okej att jag sparar mer nu eftersom jag offrat lön under flera års föräldraledighet och deltidsarbete.

Jag är osäker på vad jag behöver för att våga säga upp mig. Ser jag bara till utdelningarna skulle jag nog kunna leva på dem redan nu, men det förutsätter ett fortsatt lågt ränteläge eftersom portföljen delvis är finansierad med lånade pengar, både via bolån och värdepappersbelåning. Jag är lite rädd för hur det blir om räntorna går upp kraftigt. Så länge äktenskapet håller så är det väl ingen fara men det gäller ju också att ta höjd för att kunna klara mig ensam om det skulle behövas. Detta grubblar jag på varje dag, tycker det är svårt att veta när jag ska våga säga upp mig men skulle egentlige vilja göra det genast. Jag är dock inte i läget att jag lätt kan skaffa ett nytt jobb om det skulle behövas, därav min tvekan.

Pappa betalar?

Spännande!
Låter som att du verkligen har bestämt dig. Har också varit sjukskriven pga arbetet så förstår känslan.

Magiska formeln har jag inte så bra koll på.
Grymt att komma upp i 50% sparande.

Hur mycket sparande har du idag i kronor och ören? Vad behöver du för att ta steget och säga upp dig?
Lever du själv? Vad ligger din lön på, ungefär?

Wow, många bolag. men låter ändå som att den borde fungera bra.
Verkligen diversifierad.

Tack för att du delar med dig!

Mvh PB?

Alice

Frågetecknen skulle ha varit smileys. 🙂

Alice

Hej igen! Det var många frågor! �� Mitt mål med sparandet är ett enda och det jobbar jag stenhårt på: att så snart som möjligt säga upp mig och leva på aktieutdelningar. Jag är 50+ och vill äga resten av min tid i stället för att slava i ett yrke jag tröttnat på. Jag har fondsparat i hela mitt yrkesliv och för något år sedan var jag sjukskriven pga stress och började fundera på hur jag skulle ta mig ur ekorrhjulet. Läste en massa böcker och bloggar om ekonomi och fastnade för utdelningsaktier. Jag har nu flyttat det mesta av mina fonder till aktier i en utdelningsportfölj, en ”magiska formeln”-portfölj och en ”diverseportfölj”. Investerar också ibland för ränta hos Trine och Kameo och har ett par högräntekonton utan insättningsgaranti. Hur mycket jag sparar i månaden varierar stort, men i snitt kanske 50% av inkomsten.

Mina innehav är många men okej då, här är listan (fallande ordning efter investerat belopp, alla har inte varit helt lyckade men…):
Sampo, JM, Main Street Capital, Boston Pizza, AbbVie, Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund, Iron Mountain, Nobia, Nordea, Decisive Dividend, Swedbank, Ocean Yield, Oriflame, Clas Ohlson, Vodafone, NetEnt, Magellan Midstream Partners LP, EQM Midstream Partners LP, Brookfield Property Partners LP, Brookfield Renewable Partners LP, Tanger Factory Outlet, Enbridge, Matas, WPP, Omega Healthcare, AT&T, SJR, XACT Råvaror, SEB, Sdiptech pref, Boliden, Vitreous Glass, Genova Property Group pref, Hancap pref, Oscar P pref, EPR Properties, Brookfield Infrastructure Partners LP, MQ, SOLT2 obligation, Pegroco Invest (pref), Centamin, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Nobina, Golar LNG Partners LP, KappAhl, Saltängen, Swedol, Acadian Timber, Spiltan, Skistar, Acando, H&M, Avanza Global, ByggPartner, ONEOK, Handelsbanken, Dedicare, Minesto, Home Depot, American Shipping, HIQ, Fenix Outdoor, Europris, Resurs, Atlas Copco, Nolato, SKF, SalMar, Besqab, G5 Entertainment, Sandvik, Estea Kapitalandelsbevis 3, Kindred, Kabe, Mycronic, Ferronordic Machines, Concentric, Lundin Mining, Lucara Diamond, Betsson, Knowit, Proact IT, SAS, Serneke, Alm Equity pref, Texas Instruments, Eolus Vind, UPM-Kymmene, Artificial Solutions, XACT Högutdelande, XACT Svenska Småbolag och ett par andra ETF:er med skitlånga namn som jag inte orkar skriva ��.

Pappa betalar?

Hej Alice!
3 aktier är inte dåligt. Tänk vad dessa kan vara värda om 20 år 🙂

Ja det är svårt när aktien i säg kostar så många kronor. Courtaget är rätt dyrt också så man vill ifs inte smådutta i denna aktie.

Vad har du mer för aktier. Vore kul att se en sammanställning!?

Ingen du idé att köpa en per år.
Det är verkligen ett spännande bolag.

Vore kul att veta mer om dig Alice. Hur mycket sparar du i månaden, vilka innehav. Mål med sparandet, vad fick dig att börja spara?

Mvh PB?

Alice

Jag har tre aktier i Spiltan, köpte två förra året och en nyss när det var gratis courtage. Tänker kanske köpa en Spiltanaktie per år eftersom den ju kostar rätt mycket. Min huvudstrategi är annars utdelningsaktier men jag tycker Spiltan verkar ha spännande innehav så det är kul att vara med på det tåget också som en krydda i portföljen.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x