500kr, ett högt barnsparande?

Barnsparande!?

Alltid ett aktuellt ämne. Ibland hetare än vanligt men just nu tycker jag nog att det skrivs ganska lite om det. 
Jag har iaf den senaste tiden tänkt en del på just vårt barnsparande. 
Jag undrar hur mycket den svenska snittfamiljen sparar till sina barn? Alltså per barn då såklart, vore också intressant att veta om det är någon skillnad på sparandet (per ba
rn) om du har ett barn eller fler barn.
Någon av mina läsare som har den statistiken?

Jag har skrivit om vårt barnsparande vid några tillfällen tidigare men det var ett tag sedan nu.
Här kan du läsa dessa inlägg:
När vi fick vårt första barn så sparade vi 300kr i månaden i några fonder. Minns inte vilka det var.
När vi fick vårt andra barn så valde vi att pausa sparandet under föräldraledigheten. 
När den var klar så ökade vi till 350kr/barn alltså 700 kr och för strax över ett år sedan så ökade vi lite ytterligare till 500kr/barn, alltså 1 000kr. 

Det har vi kört på fram till nu.

Just idag är barnportföljen värd ca 77 000kr. Inte illa och portföljen ska fortsätta att gro i, ja jag skulle tro att första uttaget sker 8-14 år bort. Svårt att sätta något mer specifikt år än så
då jag inte vet vad äldsta dottern kommer göra med sitt liv. Blir det studier och bo kvar hemma, studentboende. Drar hon utomlands? Vi får helt enkelt se.
Om vi räknar med att första uttaget är om 10 år då.
Det gör att i denna takt med en årlig avkastning på 9%, vilket känns som ett rimligt antagande. Då skulle portföljen vara värd över 400 000kr den dagen första uttaget är rimligt att bli av. 
Det är alltså 200 000kr per barn.
Jag tycker att det är mycket pengar. (Jag själv fick inte en krona av mina föräldrar. Lite ekonomisk hjälp men då pratar vi tusenlappar).
Jag tänker att det är viktigt för barn att själva jobba ihop och spara till en kontantinsats till lägenhet, med lite hjälp av dessa pengar. Att inte bara bli serverade något på ett silverfat.
Vad säger ni, är det mycket eller lite pengar (200 000kr)? 
Hur mycket sparade dina föräldrar till dig?

Det jag nu tänkt på är att det kanske är ganska mycket ändå.
Jag vet att det finns många som tänker väldigt olika. Ni vet min bakgrund med att komma in i vuxenlivet utan en krona. Det går ju bra det också. Jag överlevde och har lyckats rätt bra.

Jag vill ändå ge mina barn en kickstart ekonom

Fick för ett tag sedan några kommentarer om att vårt barnsparande är högt. Jag har inte riktigt tänkt så förrns nu.
Jag har också haft en känsla av att vi sparar lite till barnen. Det känns som att i min umgängeskretsen är det snarare så att hela barnbidraget sparas till barnen (Jag vet dock inte om detta är på sparkonto eller i fonder).

Med det så har jag börjat fundera på om jag faktiskt ska sänka barnsparandet lite.
Jag har inte landat i något beslut och om det skulle sluta med en sänkning så kommer dessa pengar direkt gå till mina och fruns aktier/fonder.

Vad är egentligen ett rimligt barnspar.
Vad får en snittsvensk av sina föräldrar från barnsparandet.

Har ni någon statistik så dela med er av den!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
22 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Anna-Karin!
Lika som för mig då, inget sparande från mina päron.

Bra gjort som ensamstående att spara pengar. Synd såhär i efterhand att det inte blev bättre asvkastning. Men inte så mycket att göra åt nu.

Vad bra att ni kunde prata om pengarna och att du fick bättre på avkastninge lite.
Har man själv bra värderingar är chansen stor att barnen också får det.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej ekonomenstips!

Näe skulle aldrig ge mina barn pengar bara för att de fyller 18 år. Förstår inte syftet med något sådant. Jag vill hjälpa ekonomiskt vid specifika tillfällen, körkort, boende, studier eller något annat bra.

"När den var klar så ökade vi till 350kr/barn alltså 700 kr och för strax över ett år sedan så ökade vi lite ytterligare till 500kr/barn, alltså 1 000kr.

Det har vi kört på fram till nu."

Vi sparar alltså 500kr/barn i dagsläget.
Om jag skulle dra ner sparandet till barnen skulle de istället gå till mitt och fruns sparande. Som i slutändan också gynnar barnen.

Har redan gått ner i arbetstid för att vara hemma mer med barnen så det behövs pengarna inte till. För mig är det mer en fråga om hur mycket ekonomisk hjälp jag vill ge barnen.

Har du barn? Hur sparar ni isf?

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej En analyserad ekonomi!
Bra av dig att spara dessa pengar som 17 åring. Får man fråga hur mycket pengar det handlade om?

Förstår att pengarna gärna byttes mot att få tillbaka din mamma. Pengar är inget värt kontra en familjemedlem.
Olika sätt att få pengar på helt klart.
Visst är det grymt att kunna ge sina barn en kontantinsats. Jag själv är uppväxt i hyresrätt och tycker egentligen inte att det är någon rättighet att äga sitt boende.
Det som är grejen är väl mest att det sparar mycket pengar att äga sitt boende och att få ta del av investeringen av att äga sitt boende.

Jag tycker det är schysst att ge en del av en kontantinsats, tycker nog ändå att det finns en poäng i att mitt barn fått jobba ihop en del av kontantinsatsen själv.

Jag och min fru har hyrt boende när vi flyttade hemifrån. Hon hade ett sparande från sina föräldrar men vi har både fått jobba för att spara ihop till en kontantinsats. Det fungerar det också.

Hur mycket sparar ni till ert/era barn? Antar att tanken är att det ska gå till en kontantinsats.

Tack för din kommentar, och att du delar med dig av något så jobbigt som en familjemedlems bortgång.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anna!
Haha, så är det nog. Vet själv hur jag tänkte innan jag fick barn. Det blir inte alltid som man tänkt, kan man säga.

Jag förstår hur du tänker. För min egen del tycker jag att det är lättare att dela upp sparandet.
Varför kan man inte ta större utgifter till t.ex moppe eller körkort från fonder eller aktier?

Ja precis. Kontantinsats blir väldigt olika beroende på var sitt barn vill köpa ett boende. Men det problemet är svårt att fundera kring. Om mitt barn vill flytta till Sthlm men ej har råd att köpa boende där. Du får mitt barn som då är vuxen, lösa det på ett vuxet sätt. Som alla andra. Har man inte råd att flytta så gör man inte det.

Håller med om att inte ge pengar på 18 årsdagen.

Om mitt barn vill köpa märkeskläder, du står jag för den kostnad jag tänkt att kläder bör kosta, resten får barnet betala med sina sparade eller inarbetade pengar. Så växte jag upp. Man måste jobba för sina prylar.
Hur tänker ni kring det?

Barnsparandet tänker jag ska gå till körkort, och boende eller om barnet vill åka utomlands för studier. Typ.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Känner igen det där. Varken körkort eller något annat fick jag.

Låter vettigt.
Jag håller med och därför tycker jag att 200 000kr är mer än lagom. Lite insats förväntar jag mig av mina barn också.

Kärlek är det viktigaste. Pengar är bara en bonus 🙂

Tack för din kommentar.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej triDave!
Okej, ja det finns säker större utrymme för sparande om man gjort karriär och jobbat ett gäng år.

Fick du pengar bara sådär? Vad satte du sprätt dem på?

Blir en fin lägenhet med den insatsen ni får ihop.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

sp

Mina föräldrar gav mig inga pengar men hjälpte mig med vissa punktinsatser. Har varit sjukpensionär stor del av mitt liv, är 60+ idag. Var ensamstående mamma till ett barn. Sparade några hundra, lite olika varje månad, åt dottern tills hon fyllde 18. Fick ihop 50.000 som kunde varit betydligt mer om jag inte varit så okunnig om börsen på den tiden… Satte allt sparande, har jag för mig, i Indienfoner. SÅ okunnig var jag då. Det är jag inte idag…
Vi hade ett snack tösen och jag kring hennes pengar när hon närmade sig de 18. Kontentan av det blev att jag fick förvalta det mesta av hennes pengar på börsen. Fem år senare har det gått riktigt bra för hennes fonder, som det är idag. Index och billiga sådana. En del av de pengar hon fick har hon kunnat resa för och börjat spara till insats till lägenhet och buffert. Tacksamt nog har jag en i mina ögon "förståndig" unge och det är jag tacksam för. Hade hon varit av annan kaliber hade jag så klart fått tänka om när det gäller hur jag skulle gett henne pengarna.
Anna-Karin

ekonomenstips

Att spara till barnen till specifika saker är en sak, men att spara till 18-års dagen och ge pengarna till barnen fritt att göra vad man vill med tror jag mindre på. Man är ändå inte så mogen vid 18-års ålder. Körkort och hjälp till insats till första lilla lägenheten är en annan sak. Sen som jag läser är det 350 kr eller 700 kr i månaden du funderar på. Vad görs med pengarna om de inte sparas? 350 kr i månaden blir kanske inte så många timmar ledigt från jobbet för att umgås med barnen om man skulle titta på alternativ.

En_analyserad_ekonomi

Mina föräldrar sparade inget till mig. Däremot gick min mamma bort när jag var 17 så jag fick dels ett försäkringsbelopp och sedan arvet då mina föräldrar var skilda. De sparades (av mig) för att gå till boende.
När jag träffade min man och vi letade boende hade han ungefär samma summa – hans var från generösa föräldrar och farföräldrar..
mina pengar är givetvis pengar jag inte hade velat ha. Men de möjliggjorde att jag och mannen kunde köpa hus på lika villkor – la in lika stor kontantinsats. När man ser möjligheterna som han hade fått ”gratis” om man jämför hur jag fick mina, så är det för mig givet att spara till barnen så länge jag kan. Visst tycker jag att man ska jobba för sina pengar, men det är skillnad på att jobba ihop pengar för att betala shopping/resor/bil/nöjen/mat osv än vad det är att jobba ihop en dyr kontantinsats. Med de höga hyrespriserna som är (och lär ju inte bli bättre) tar det enormt lång tid att spara ihop till kontantinsats, speciellt om man vill plugga. Så länge vi har möjlighet kommer vi därför spara tilll barnen!

triDave

Vi tänker nog rätt lika då. Enda nackdelen med att inte ha en KF med förmånstagare är ju att det kan bli problem vid skilsmässa men har svårt att tro att någon inte skulle vilja ge avsatta pengar till sina egna barn.

Som du säger jag har jättedålig koll på hur dyrt det blir i tonåren med sporter å kläder, men som bäbis känns barnbidraget rätt givet att spara.

Pappa betalar?

Hej Emelie!
Som vi typ, fast vi var lite snåla i börja.
Vad tänker du för stora inköp?

Smart att spara undan presentpengarna.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej SwedishFish!
Intressant.
Hur mycket sparar du själv och vad är målet med ditt sparande?

Vore intressant att höra mer hur du resonerar!? Det låter som att du har någon tanke kring detta beslutet med att inte spara till barnen.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!

En väldigt viktig bit är vad pengarna ska gå till. Och med det svaret så kan man räkna på en rimlig summa. Med utrymma för att barnet ska få göra en insats också (tycker iaf jag).

Idioti låter hårt men jag förstår vad du menar.

Vi kommer nog inte berätta vilken summa det handlar om för barnen men eftersom jag gillar att prata om sparande så kommer barnen så klart att veta att vi sparar åt dem och kanske vara med och påverka en del av pengarna.
Tror det gör det mer intressant för dem att spara också.

Låter som en rimlig summa pengar med tanke på det du skrev att pengarna ska gå till.

Viktig poäng på slutet. Att sparandet ni gör kommer såklart också gynna barnen.
Att familjen har en trygg ekonomi måste gå före barnsparandet.

Tack för din kommentar.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!

Ja visst, det går att skriva massvis om detta.

Mina föräldrar skilde sig när jag var liten och efter det så var det ingen av dem som tänkte på att spara till oss barn. Eller, en ensamstående mamma som inte hade råd. En pappa som hade kunnat men som nog inte ville.

Det blir en bra peng till Lilla Snålgris.
Hur tänker du med student? Körkort, lägenhet osv förstår jag och håller jag med om att det är bra att kunna skjuta till med pengar.

Håller med om att det nog inte finns någon "rimlig" summa. Det som är mest intressant är kanske vad pengarna ska hjälpa till med. Och bor man i Sthlm är en insats så hög att 200 000kr kanske inte hjälper så mycket medans det upp i Norrlands småbyar går att köpa ett hus för denna summan.
Så det rimliga är kanske att tänka vad ska pengarna ge och lämna lite utrymme för att barnen ska få "jobba" lite själva också.

Vad var kompromissen?

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Anna

Nu har inte jag själv barn men jag har ändå en tanke om hur jag skulle vilja att det blir. Vad är det man säger, man är alltid som bäst förälder innan man får barn ��
Dels har jag funderat på om man behöver ha ett specifikt barnsparande eller om man bara kan se det som att det här sparar vi i hushållet och när det blir större utgifter ex moppe eller körkort då tar man av sparandet, givetvis inte fonder eller aktier då..
Sedan tänker jag också det här med hur mkt man tänker att barnet ska få, pengar till en kontantinsats exempelvis, blir tufft om barnet flyttar till Sthlm bara 🙂 Men några 100’ absolut, kanske 3-400. Kollade om man sparade 1250, 18 år och 6% avkastning. Det blir 491’
Sen att barnet inte ska få tillgång till pengarna bara för att hen fyller 18 är väl självklart, mer som en glad nyhet när det letas lägenhet.
Hur tänker ni med exempelvis utgifter för kläder när barnet är tonåring. Barnet kanske vill ha märkeskläder eller något annat som man själv inte tycker är värt pengarna.. Tar man av barnsparet då?

Slimis

Hej PB?

Mina föräldrar sparade ingenting åt mig. Men jag fick ett körkortet betalt och det är jag tacksam för. Jag tycker det är individuellt om eller hur mycket man ska spara till sina barn. Jag tänker att de barn som växer upp idag troligtvis få det tuffare ekonomiskt i framtiden då bostadspriserna är så pass höga som de är. Detta gör att de kan få svårt att få lån om inte föräldrarna kan hjälpa dem med en kontantinsats iallafall. Jag tänker själv försöka hjälpa mina barn med en billigare bil, körkort samt hjälpa till med något billigare första boende. Jag tror dock inte det är bra att skämma bort sina barn för mycket. Det är viktigt för barn som växer upp att förstå att man inte kan få allt utan att man måste kämpa för det. Tyvärr såg jag föräldrar som gav andra barn i min omgivning pengar när de var små men inte den kärlek de behövde. Det slutade inte bra. Pengar kan ställa till med mycket besvär. Viktigast är att visa barnen kärlek och försöka lära dem rätt värderingar. Finnas där för dem hela livet. Så tänker iallafall jag.

Ha en trevlig helg.

Mvh Slimis

triDave

Vi fick ju barn sent i livet å har redan gjort karriärer så vi kände att hela barnbidraget kändes lämpligt, blir det alltför mycket märkeskläder som kräves vid äldre åldrar så får vi väl revidera det kanske. Jag(far) satte sprätt på allt jag fick omgående, mor sparade, så vi tycker oddsen är rätt dåliga (50/50) varför det sparas i en ISK som gives bort när första lägenheten hittas, eller körkort.

Anonym

Vi sparar 500kr/mån började när hon fyllde 1 år. Tanken är att vi ska kunna använda dessa pengar för stora inköp till henne. Och sen när hon blir vuxen så ser vi hur mkt d finns oxh ser vad behovet finns till. Sedan spar jag hennes födelsedagspresentspengar, julklappspengar mm i ett eget KF m fonder som är hennes. Det andra kontot kommer vi sparar i till syskon oxå. //Emelie

SwedishFish

Jag spar inte en spänn specifikt till barnen. Nu finns det far/morföräldrar som sparar lite åt dom. Min tanke är att jag spar själv så får vi se hur mycket och när de får ta del av det. Tänker att det beror på en kombo av mitt egna behov samt deras behov.

Anonym

Tror det avgörande är hur och till vad man ger pengarna. Att ge de i en klumpsumma vid t ex 18-årsdagen tror jag är ren idioti. Vår tanke med pengarna är att ha de till körkort, ev framtida insats i lgh och/eller möbler till nya lägenheten. Dessa pengar är inget vi kommer berätta om utan blir helt enkelt ett extra tillskott den dagen det verkar behövas. Kan också bli att man t ex sticker till några tusen i månaden under studietiden ifall det anses behövas.

Vi fick tvillingar vilket gjorde ekonomin lite ansträngd de första två åren och vi har startat med att spara 1000 kr, dvs 500kr/barn. Nu när förskoleavgifterna minskar till hösten tar vi mellanskillnaden och sparar och när framtida fritidsavgifter är över så är tanken att spara hela barnbidraget. Borde innebära att vi hamnar på en summa runt 250 000 kr per barn.

Vi hade kunnat spara mer, till sommaren är det t ex äntligen dags att bli av med blöjor/ersättning. Bara där "sparar" man 1500 spänn per månad som hade kunnat sparats till barnen. Men där kommer vi fortsätta att spara till oss själva, som faktiskt också kommer gynna barnen i framtiden.

Snålgrisen

Intressant ämne som det går att skriva mycket om.

Mina föräldrar sparade inte en spänn, morsan var hemmafru och farsan egenföretagare så varenda krona av barnbidraget behövdes får att betala räkningar.

Vi sparar 750 kr till Lilla Snålgris enligt en sparplan hos Avanza (indexfonder). Många jag känner sparar hela barnbidraget till sina barn.

Jag tänker att det kommer många tunga utgifter tidigt i livet och då kan det vara bra att stå rustade. Jag tänker körkort, studenten, möbler, insats till första lägenhet, kanske en semesterresa med bästa kompisarna osv osv. Sparar på KF i mitt namn men plutten som förmånstagare.

Det finns nog inget "rimligt" utan att beror på familjens förutsättningar. Vi har valt 750 kr men hade lika gärna kunnat spara hela barnbidraget om vi hade velat. Detta kändes dock som en bra kompromiss.

[…] lite statistik sedan jag skrev för inlägget.500kr, ett högt barnsparandeÄhh, det finns nog inget som är rimligt när det gäller sparande. Allt beror på så […]

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x