Mer tankar kring utgifter

Ta kontroll över din ekonomin

För att få en bättre övergripande koll på privatekonomin inser jag nu att detta med kassabok kan vara riktigt bra, en nyckel till att få ordning på kostnader. Det handlar inte om vad som är rätt eller fel.
Det handlar om att få fram fakta!
Vad lägger vi pengar på idag? Hur ser det egentligen ut? Vad kostar boendet, vad kostar bilen, hur mycket pengar lägger vi på nöjen osv.

Första månaderna kan det vara svårt att dra slutsatser på kostnaderna men det blir iaf en fingervisning av hur det ser ut. När det gått ett år då har du allt svart på vitt. Sedan finns det alltid stora kostnader som kommer med mellanrum längre än ett år, men jag antar att det alltid kommer vara så.

Jag har alltså börjat med detta och februari var min första månad med kassabok.

Verkligen kul att det blev en del respons kring inlägget med mina utgifter.
Det var en som tog responsen till en helt ny nivå, Tid och Pengar (Onkel Tom).
Han gick igenom mina utgifter på sin Youtube-kanal.
Jag tänkte svara på hans tankar kring våra utgifter.

Annons Compricer, jämför dina avtal hos Compricer!

Men först bör du läsa igenom inlägget med våra utgifter, om du inte redan gjort det:


Nu när du gjort det kanske du har lite tankar kring detta, lämna gärna en kommentar i så fall.
Nu kan du titta på klippet från Tid och Pengar

Fantastiskt kul att få en sådan ingående genomgång av kostnaderna. Gillar att andra kommenterar det jag skriver. Hur ska jag annars utveklas och få bättre ordning på ekonomin?
Men vad tycker jag om tankarna?

Kul att höra att  våra utgifter inte är någon katastrof.
Tid och Pengar nämner några saker som jag tänkte gå in på.

Att föra kassabok handlar om att föra in de kostnader som sker varje månad. Det kan jag absolut hålla med om och då blir det problem för mig. Jag har några poster som ifrågasätts och det är mina periodiseringar.
Jag lägger undan ganska många tusenlappar till framtida konsumtion.
Tid och Pengar menar att detta är fel.
Fel tycker jag är att ta i men jag förstår hur han menar. När jag för kassabok så ska det vara kostnader som skett den specifika månaden, inte framtida kostnader. Det kommer jag börja med från och med nu. Ändrar i mitt egna dokument också för februari.
Det gör att mina utgifter minskar ganska rejält för februari. 5 000kr mindre i kostnader (eftersom det inte var en verklig kostnad).

Ökar detta mitt sparande och min sparkvot. Nej det gör det inte.
Jag vet att jag kommer resa för en viss peng i framtiden. Jag vet att min bil kommer kosta pengar i framtiden. Så därför lägger jag undan pengar till det redan nu. Det får kallas buffert och i min värld är buffert inte ett sparande, det handlar om att lägga undan pengar för något jag vet kommer kosta pengar.

Mental bokföring har vunnit Nobels ekonomipris. Det är lättare att lägga undan pengar med ett mål.
Med olika mål för pengarna blir det lättare att lägga undan dem och inte nalla till något vi inte vill ha eller inte egentligen vill göra.

Jag förstår dock Tid och Pengar som vill spara så mycket pengar som möjligt. Då är det viktigare att lägga dessa pengar i ett ”riktigt” sparande (i min värld aktier eller fonder). Då är chansen väldigt stor att dessa inte kommer konsumeras.
Vi däremot vill konsumera resa, därför periodiserar vi denna kostnaden.

Jag gillar att det är ett jämn flöde i min ekonomi som inte svänger så mycket. Det är bra med vår metod.
Men håller med om att detta är ett rörigt sätt att tänka. Jag känner att jag inte riktigt får fram detta i text. Hoppas ni förstår mina tankar.

Kostnaderna då?

När det gäller alla summor så håller jag med Tid och Pengar i det mesta. Han nämner det som går att göra något åt och det som känns okej.

Bilen är en dyr post och det ska bli spännande att se vad den hamnar på under ett år.
Mat är vi bra på och jag gillar att hitta bra priser.

Försäkringar nämner han och detta är något vi verkligen funderat mycket på.
Här ska det göras en ordentlig koll. Facket är också något vi tittar på om det är värt det.

Jag hoppas på en likadan genomgång när det gått ett år med kassabok

Jag tror att mycket av det som Tid och Pengar tänker är bra. I mina öron låter det lite  avancerat/krångligt.
För mig känns mitt sätt att tänka enklare. Om det är rätt eller fel det vet jag inte. Men gör det att jag tycker det känns bra och enkelt så kommer det fungera för mig. Eventuellt att jag ändrar mig i framtiden. Det får tiden visa. Jag tänker främst på det med att lägga undan pengar för vissa framtida kostnader.

Tack så jättemycket Tid och Pengar för att du kommer med konstruktiv kritik.
Jag tycker det är fantastiskt när andra vill kommentera och det är det som gör att jag utvecklas som person, investerare osv. Stort tack!

Hoppas det inte blev för mycket svammel. Jag tycker detta var väldigt svårt att få ner i text.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja visst var det härligt.

Ja jag tror också att vi har två helt olika ingångar i sparandet, men att betala sig själv först håller vi nog alla med om.
Du har helt rätt i att vi inte har lika höga mål med sparandet som Onkeln.

Pensionen ska vi inte prata om, den kommer inte vara positiv men med vårt sparande idag tror jag trots det att det kommer gå bra för oss på äldre dagar.

Tack för din kommentar.

Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Var verkligen kul att se Onkel Toms genomgång av er ekonomi 🙂 Jag förstår hur han tänker ur en extrem sparares perspektiv. Att betala sig själv först är viktigt om man tids nog ska nå ekonomisk frihet. Men efter att ha följt din blogg sedan start vet jag att ni inte har dessa höga mål med ert sparande utan väljer ett liv där ni spenderar lite mer pengar i nuläget. Alla har vi olika mål med vårt sparande och det som passar för er passar kanske inte för någon annan. Vi är alla olika. Viktigast av allt ur min mening är att iallafall spara en liten del av sin lön. Förbrukar man alltid 100 % av sin lön kommer man få ett tråkigt pensionärsliv den dag pensionen närmar sig. Detta då pensionen är betydligt lägre än lönen man har. Är du den dagen van att leva på sig 80 % av din lön blir det inte lika stor uppoffring att gå ner lite i inkomst. Om du även sparat lite under ditt liv kan du ju ta ut dessa pengar vid pension och med det kanske ha samma levnadsstandard som när du jobbade. En annan nackdel om man inte sparar något är att man blir väldigt beroende av den pensionsålder som kommer vara i framtiden. Som Undersköterska kommer jag inte vilja jobba tills jag är 70 år. Då kan jag med lite besparingar gå lite tidigare i pension.

Tack för en bra blogg och fortsatt lycka till med era mål 🙂

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Härligt, verkligen en fantastisk summa ni investerar varje månad.
Verkar som att de flesta bara kör på en buffert och inte har specifika målsparanden.
Jag kommer fortsätta med det eftersom det fungerar bra för mig.

Vi är inte inne i FIRE svängen, för oss handlar det inte om att maximera sparandet.
Det viktiga är att spendera pengar på sådant som ger oss något.
Det kommer innebära att vi kan spara och investera pengar på vägen.
Tror nog kanske att detta iofs går in i en del av FIRE temat.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Det är helt klart ett scenario, vi är inte där i dagsläget iaf.
Det skulle säkert gå att få ner transportkostnader med an annan bil. Men Mamma betalar? har precis börjat pendla till sitt nya jobb, vi åker mycket på semestrar i vårt avlånga land. Vi vill i dagsläget ha en säker och trygg bil med gott om lastutrymme.

Detta kommer säkert förändras med tiden och då kan vi börja fundera på en mindre bil.

Men det är en god tanke. Ska bli intressant att se vad vår bil landar i för kostnader under ett år.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Tack så mycket!
Kan tänka mig att det hjälp mycket i din privatekonomi att föra kassabok. Ja det är nog ett måste att ta kostnaderna i den månaden de sker, blir meningslöst med kassabok annars.

Jag förstår hur du tänker men jag gillar inte tanken med att klassa något för sparande trots att jag vet att det inte är det. Visst jämnar det ut sig med tiden men det är nog bara ett hjärnspöke för mig.

Låter som att du har riktigt bra kol på ekonomin, härligt.

Stort tack och tack för din kommentar.
Mvh PB?

Snålgrisen

Låter som en utmärkt idé. Vi har satt upp en budget månadsvis även om vissa utgifter är på årsbasis. Sen som jag skrev i nån kommentar lägger vi våra 26000 kr i månaden på Avanza och resten går in i vår buffert, som dels är till för oväntade utgifter som t.ex. ny tvättmaskin kyl/frys, men även till roliga saker som resor.

Det finns ju många sätt att ställa upp en budget-tavla, men för oss har denna omärkta buffert fungerat bäst. Det som är prio ett för oss (förutom att betala räkningarna såklart) är dessa 26000 kr till Avanza, då dessa är vad hela vår FIRE bygger på.

Anonym

Ett annat tips: räkna på om du kan sälja bilen. Köp en 5-7 år gammal och bra servad bil som inte har mycket löpande kostnader och låg värdeminskning. Halv försäkring och låg förbrukning. Detta gör att du kan sänka månadskostnaden till 2-3000 kr för transport. Men först behöver du givetvis veta årskostnad för din nuvarande.

Anonym

Hej, tack för två intressant inlägg. Har fört kassabok under många år och det som funkar för mig är en enkel metod där allt som är utgifter den månaden tas upp som utgift när betalningen sker. Allt annat är sparande. Över tid kommer detta göra att genomsnittet för t.ex.resor eller renovering är ändå samma som om jag skulle periodisersa kostnaden. Utöver det har jag ett fast belopp t ex. 50000 kr därifrån jag tar pengar som är en buffert. Allt annat flyttas över till Avanza. Detta är vad som funkat bra för mig. Jag gillar att vara relativt regelstyrd.

Tack för en bra blogg!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x