Hur vi betalar oss själva först, Pappa betalar?style!

Betala dig själv först, absolut!

Men hur gör du det egentligen?
Jag tror bestämt att det går att tänka på olika sätt när det gäller att betala sig själv först.
Tid och Pengar gör på sitt sätt. Det är inget dåligt sätt. Det fungerar för dem och de verkar väldigt nöjda. 
Vi verkar dock ha olika sätt att se på begreppet betala dig själv förts. Är det att spara/investera så mycket pengar som det bara är möjligt? 
Det tror inte vår familj.

Vi har inte samma höga mål med vårt sparande som Tid och Pengar (Onkel Tom). Han är mer åt det extremsparande hållet. Vi däremot strävar inte efter FIRE eller så. Vi vill kunna resa för portföljens avkastning det primära målet är inte att leva på portföljen.
Att resa för portföljens avkastning vill vi helst göra så snabbt som möjligt (såklart).
Någon gång i framtiden kommer vi också börja nalla av dessa pengar. Kanske ett boende i utlandet, vem vet!?

Jag känner mig själv. Jag vet hur jag fungerar. Skulle jag dra ner på ”alla” roliga saker skulle sparandet bli kortvarigt. Så många saker jag kastat mig in i tidigare i livet, gått all in för att lika snabbt tröttna. Här gäller det att hitta en långsiktig väg.
Tid och Pengar har länge haft ett mål och jobbat mot sitt mål. Grymt!
Vi började vår resa för strax över ett år sedan. Med en bakgrund i en sjukskrivning och innan dess högre löner och mindre sparande. Idag har vi lägre löner men högre sparande och mer ledig tid med barnen.

Men detta är bara startgropen i en livslång resa som kommer byta spår, ibland gå tillbaka, flyga fram och ändra riktningar med all ny kunskap som fås längs med resan.. Jag har bestämt mig för att ta små steg framåt, det fungerar bäst för oss.

Med det sagt tänker vi såhär:


Att spara är det första du gör, direkt när pengarna kommer in. Det är ett måste för att lyckas med sitt sparande. 
Börja med en summa pengar, 10% är en bra start. Nästa månad justerar du sparande, helst till att spara mer pengar. Tillslut hittar du en bekväm nivå för ditt liv. Dessa pengar skall ej röras, därför är det viktigt med en buffert vid sidan av. Den ser olika ut beroende på livsstil, hur många ni är i hushållet, och en massa andra parametrar.


Sparandet i detta fall menar jag de pengar du inte tänkt använda inom den närmsta tiden. Pengar som ska investeras på börsen till ditt framtida liv. Pension, FI (i FIRE), FUCK OFFpengar, guldkant i tillvaron osv. 

Utöver ditt sparande tycker jag, ni som följt bloggen ett tag vet att vi gillar att resa långt men också att göra mindre resor i vårt avlånga land. Det skulle man kunna kalla att investera i oss själva, vi tänker att det är så. Eftersom detta gör oss glada, taggade och förväntansfulla. Alla har olika saker i livet som är viktiga för dem.
Skulle vi spara mer pengar idag kan vi göra mer av dessa sakerna i framtiden, det skulle kunna vara ett argument. Jag säger inte emot det för det stämmer. Men det är inte vår melodi. Jag skulle vilja referera till en text jag la ut på bloggen för ett tag sedan som säger allt om hur jag vill leva idag.
Vi gillar att ha ett målsparande (konsumtionssparande), främst till renovering men särskilt till resa. För oss är inte det viktigaste att maximera sparande, det viktiga är att spara.
VI vill ligga på en nivåsom är lite mer än sund men som gör att vi inte måste göra avkall på saker som ger oss mervärde.
Alltså vi vill kapa kostnader som inte ger oss mervärde, onödiga kostnader.

Jag har t.ex slutat snusa, jag har gått ner i arbetstid för att ha mer tid med barnen. Vi har jobbat på matkostnaderna, de är betydligt lägre idag än tidigare, främst onödiga produkter som kostar mycket men ger lite. Vi köper knappt elektronik längre. Vi har förändrat vårt köpbeteende.

Vi för nu kassabok för att hitta mer kostnader som vi inte tycker ger något mervärde.
Tid och Pengar är inne på en bra sak när det gäller försäkringar och facket.
Att använda vårt målsparande som en buffert och dra ner på försäkringar eller annat skyddsnät skulle vara ett alternativ tycker Tid och Pengar. Det kan det säkert.
Blir någon av med jobbet skulle det finns någon månadslön att ta om det skulle behövas och därmed slipp betala facket och a-kassa.
Det fungerar om vi inte precis har rest eller renoverat något dyrt i hemmet. Som dränerat vår buffert.

Att skippa kattförsäkringarna som idag ligger på ca 3 700kr/år. Spara dessa och använda som en buffert är en bra tanke men jag vet inte om vi gillar det tänket, just nu.
Bara iår skulle kostnaderna för katterna varit på ca 8 000kr. Jag vet att vi för några år sedan hade en faktura som för oss var ganska billig med försäkring, utan den hade det kostat oss över 10 000kr vid det tillfället.
Idag kommer medicinen för ena katten överstiga kostnaden för försäkringen så i detta fall är jag glad att vi har försäkringarna. Men det är såklart bara vid oturliga tillfällen som försäkringar hjälper. Kattförsäkringarna har med tanke på dessa utgifter inte kostat oss så mycket. Ska tillägga att denna försäkring blivit dyrare med katternas ålder och därmed inte kostat oss 3 700kr varje år.

När det gäller försäkringar till tv, eller annan elektrisk utrustning så köper vi aldrig försäkringar. Där har jag aldrig varit med om det någonsin lönat sig.

Kan man inte bara skita i semestern om det uppkommer något oväntat då?
Visst kan man det men då faller vårt tänk om att båda spara och att göra roliga saker. Jag vill inte att vi hamnar i den situationen att vi måste göra det valet. 
Det kostar såklart missad avkastning men det är något vi förstår och ändå tycker att det är värt det. Det kostar inte en förmögenhet att skydda sig men det kostar helt klart pengar.

Jag tror att dessa tankar kommer att förändras för oss när vi byggt upp en större förmögenhet. Idag är inte vår portfölj så stor och därför är det viktigt med livlinor. Skulle vi sitta med 2 miljoner i aktier och fonder kan jag tror att vi skulle tänka på ett annat sätt. 

Jag kan fortsätta såhär kring många olika ”försäkringar”.
I min värld så går det att se på sparande på väldigt många olika sätt.
Det går att spara nästan alla pengar.
Det går att spara ingenting. 
Det finns ett mellanting också.
Ni förstår vilket vi gillar.
Tid och Pengar vill maximera varje krona och drar gärna ner på semester eller annat om börsen har ett dåligt år. Vill du bygga kapital snabbt och effektivt är detta superbra. Säkerligen en framgångsfaktor.

Vi sätter stor vikt i att göra utflykter/resor som kostar lite pengar och det vill vi betala direkt efter våra nästan 15% av riktigt långsiktigt sparande är gjort. Därför betalar vi också oss själva först, i dubbel bemärkelse. Först med det långsiktiga och sedan i nuet.
Vi vill fiska för att överleva (hållbart) men också kunna lata oss på stranden. Inte bara i famtiden utan även i nuet.
Självklart finns det en del i vår nuvarande ekonomi som går att justera och göra bättre. Det är det roliga med att nu föra kassabok och svart på vitt få se vad vi göra av våra pengar.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x