Sparkvot Januari, rättelse.
Sparkvot Januari 11,4%

Inlägget innehåller reklam och 
annonslänk från Apohem.

Klicka här så kan du se våra tidigare sparkvoter!!

Tyvärr blev det något fel när jag gjorde sparkvoten för januari. Vet inte hur jag kan ha räkna så tokigt men tur att jag märkte det.
Tyvärr för min del så innebär det att sparkvoten var lägre än jag först trodde. Måste kämpa hårt nu för att komma upp i 15% under hela 2019.

Jag kommer nu vara mer transparent och lägga ut våra löner och exakt hur mycket som sparas i kronor och ören. Hoppas det uppskattas.
Här kan ni se inkomster och sparande:

Vet att många kommer reagera på Better Globe, men jag köper 2 st träd per år. Detta har jag gjort i några år nu sedan jag börjar följa Rika tillsammans. Vi får se om det blir bra eller dåligt i längden.

Annons från Apohem

Månadens drygaste utgift:

Här får väl en cykelreparation på 1 400kr hamna. Kommer ett inlägg om detta i veckan. Tråkig utgift men egentligen inte så konstigt. Sådant man får räkna med. Men som sagt, mer om detta i mitt cykelinlägg som snart kommer.

Månadens roligaste utgift:

Köpte ett årskort för Sveriges alla hemmamatcher på Friends Arena. Lätt värt det!

                                                                                                                                                                   

Mina mest lästa inlägg under månaden:

  • Paneler som ger pengar, OpinionAPP. Ett inlägg som alltid ligger bland de mest lästa. Jag listar en massa panelsidor du kan bli medlem i. Har inte hittat en längre lista någon annanstans. Kommer en uppdatering kring projekt GratisPengen ganska snart. Även denna månad har detta inlägget gått riktigt hett. Det är många som fortfarande testar paneler.
  • Jag väljer att betala av mitt studielån I December 2019 kommer jag att ha betalat den sista kronan på mitt CSN-lån. Jag väljer att betala av det i förtid. Jag rekommenderar ingen att betala av lånet i förtid om de inte är i samma sits som jag. 
  • Råkade sätta på mig spenderarbyxorna Vi har jobbat så hårt på att få ner kostnaderna men denna månad var vi tvungna att shoppa. Vi brände 3 000kr på en dag. Inte likt oss. Det blev skridskor, handskar, skor. Vi fick väldigt mycket för pengarna och nu dröjer det tills vi behöver köpa nya skor igen.

I sparande räknar jag amortering på huset.
Mamma betalar?s sparande i fonder, mina aktieköp och barnsparande.

Räntesparande som inte räknas med i sparkvoten

Vi har ett bilkonto, renoveringskonto, resekonto och buffertkonto där det totalt läggs 6 500kr/månad. Detta sparande räknar jag dock inte med i sparkvoten, dessa pengar är framtida kostnader så de räknas redan som om de vore konsumerade.

Bilkontot används till servicekostnader och reparationer. När dessa kostnader kommer så tas de från kontot och bokförs inte som kostnader den månad de sker. Typ som en avbetalningsplan, fast i förskott.

Renoveringskontot har samma princip som Bilkontot men här används pengarna till förbättringar för hemmet.

Buffertkontot har också samma princip och gäller oväntade kostnader som kan komma i hushållet. Kylen går sönder. Ja jag tror du förstår…

Resekontot är pengar som ska användas till längre resor.

Hoppas ni också är nöjda med ert sparande för Januari!

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Jag har svårt att tro att jag kommer bo kvar i detta hus hela mitt liv. Förr eller senare kommer jag vilja flytta mindre.

Det är såklart omöjligt att veta hur marknaden ser ut i framtiden. Men tittar vi historiskt så är sannolikheten stor att det blir en bra affär. Vi har bott i vårt hus i snart 7 år. Skulle vi sälja idag är det troligtvis för en miljon mer än vi köpte det för. Kanske mer t.o.m.

Det viktigaste är att inte vara tvungen att sälja.

Mvh PB?

Anonym

Jo, jag tycker det går att kalla det ett sparande – och jag förstår hur du tänker.

För mig beror det på om exempelvis då huset är planerat att säljas längre fram – då går jag med på att det är en form av sparande. Dock osäkert hur stort sparande det är pga vad marknaden väljer att värdera det till vid det framtida försäljningstillfället.

Pappa betalar?

Tycker du fortfarande att det inte går att kalla det sparande?

Mvh PB?

Anonym

Japp, förstår hur du tänker!
/kryddisen igen

Pappa betalar?

Hej kryddpåfyllaren!

Jag förstår hur du tänker men tycker du missar något.
När du minskar din skuld (bolånet) så ökar din förmögenhet.
Huset kan du sälja och med största sannolikhet få tillbaka pengarna. (finns många som är miljonärer tack vare sina bostäder, trots att de hade lån från början).

Dock är det bara på bolånet som detta fungerar.

Förstår du hur jag menar?
Mvh PB?

Anonym

Jag förstår inte hur tänket är om man anser att amortera på ett huslån är ett sparande.
Exempelvis: Jag köper något jag inte har råd med och tar därför ett lån för att möjliggöra köpet. När jag sedan betalar av på lånet så sparar jag? Nej? Snarare minskar väl min skuld?
/kryddpåfyllaren

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Blev visst lite missvisande även detta. Har släppt ett nytt inlägg med bättre siffror. Där kan ni också se exakta löner för oss båda.

Tack.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Lekonomi!
Buffert håller jag inte med om. Buffert för mig är pengar som ska gå till konsumtion. Där borde det inte klassas som sparande. Bil ser jag på samma sätt.

Renovering tycker jag är lite mer i gränslandet. Jag skulle kunna tänka mig att se det som sparande eftersom det är något som ger mervärde för huset.

Du får gärna berätta hur du tänker?

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Kul att du hängt med hela vägen.
Jag skäms, men det var fel även i detta inlägg. Jag har släppt den sista versionen nu och då försvann ca 2 000kr. Men hursomhelst är det inga dåliga löner vi har. Du ser bättre i det senaste inlägget vad min och fruns lön var.
Vi ligger en bit från 50 000kr netto i månaden. Förra året låg vårt snitt på 43 000kr i månaden när jag räknat bort barnbidraget.

Jag har faktiskt påbörjat ett inlägg med utgifter vi har. Det kommer i framtiden.

Men som du kanske också vet, är att vi inte är ute efter en "megastor" sparkvot. Vi gillar att göra saker med barnen. Bo på hotell ibland, gör längre utflykter på sommaren, spara till resor osv.

Men som sagt, det kommer inlägg om detta i framtiden.

Tack för din kommentar och kul att du varit med från start. Är det mer du undrar över så skriv bara.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja, det är helt klart roligare med transparens 🙂

Läs gärna ny inlägget då jag på något sätt även tabbat mig i denna rättelsen. Skäms!
I nya inlägget har jag även specificerat våra löner bättre.
Ingen av oss är akademiker, jag jobbar i skola. Mamma betalar? har jobbat sig uppåt och har haft ett mellanchefsjobb. Nu på måndag börjar hon ett nytt jobb där hon kommer ha en chefstjänst. Hon går upp lite i lön, 2 000kr före skatt. Men får längre till jobbet och måste ta bilen.

Fina löner ni har, speciellt du.
Förra året snittade jag och frun 43 000kr netto.

Kolla gärna nya inlägget och hojta till om du har fler frågor.

Mvh PB?

Slimis

Ni ligger bra till i lön 🙂 I vår familj är min sambo hemma ganska mycket och brukar på sin höjd jobba halvtid. Sen jobbar vi båda som Undersköterskor och det ger inte så mycket lönemässigt om man inte jobbar mycket helger som jag ofta gör. Men vi klarar oss ändå då vi är vana att leva sparsamt samt har låga utgifter över lag. Lycka till att nå 15 % under året.

Vänliga hälsningar
/Slimis

Lekonomi

Sparande på buffertkontot skulle jag absolut räkna in i sparkvoten, eventuellt bil och renovering också…

Mvh https://lekonomi.blogspot.com

Anonym

Har följt din blogg från start och vet att du har en s k ferietjänst så du arbetar 85%. Men med era inkomster på nästan 50 000/månad borde det finnas stora besparingar att göra på era utgifter, om ni vill det. Transparens kring era utgifter vore därmed ett intressant inlägg.

Snålgrisen

Ju mer transparens desto bättre 🙂 Ni har riktigt fina löner tillsammans, är ni båda akademiker eller vad jobbar ni inom för branscher? Här är vi IT-konsult och sjuksköterska, snittar 50" netto varje månad i inkomst av tjänst. Då jobbar Fru Snålgris endast 85%, det blir nån tusenlapp extra när/om hon går upp till heltid. Jag har i princip gett upp att få upp lönen något mer drastiskt, räknar med 2% om året, då jag ligger runt 44000 kr brutto. Fru Snålgris lön är ett dystert kapitel, något jag skrev om i senaste inlägget.

Bra att ni har olika konton, det blir väldigt tydligt då vad pengarna ska gå till.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x