Så billigt underhåll som möjligt, det kan vi spara pengar på

Försöker minimera vardagskostnaderna

I vardagen finns det mycket som kan kosta pengar. 
Det kan t.ex vara en lampa på bilen som slutar fungera.
Jag, en helt vanlig storstadspappa med tummen mitt i handen. För mig skulle det vara så lätt att ringa verkstadskillen och höra när det finns tid att komma in för att byta lampan.
Förutom att det tar tid att åka och kostnaden att ta sig till verkstaden så är jag ganska säker på att det skulle gå på ett par hundralappar. 200-400 kr kanske? eller ännu mer!?

Nu blev det iofs en tripp till macken för inköpet av lampa. Nästa gång behövs det inte då jag köpte ett två-pack. Det gick på 169kr. Här finns det också möjliga optimeringar till att få ner priset.
Jag var lite osäker på vilken typ av lampa jag behövde så kändes bra att få prata med ett ”proffs” på macken. 
Tycker alltid det är så trevlig personal på mackarna. Har ni träffat någon som inte är det? Det har iaf inte jag.

Nu när jag vet vilken lampa det är och känner att jag har  koll på det så kommer nästa inköp (vilket säkert dröjer länge) ske via nätet. Jag testade att googla nu och det går att få ner priset med många kronor genom att shoppa online. Självklart gäller det att kolla cashbacksidorna också. 
Googlade hur jag skulle göra för att byta lampa och snacka om att internet är fyllt av DIY´S (gör det själv) både filmer och texter med bilder. Supersmidigt ju!
Det visade sig att det var ganska enkelt att fixa själv. 
Det roliga var att jag bytte fel lampa först. Jag tog halvljust på höger sida när det var vänster sida som skulle bytas. På´t igen och byta andra lampan. Nu kan jag verkligen det där.
Man kan tycka att det här är små summor att spara in på men för mig handlar det också om att klara saker själv.
Jag känner mig stolt när jag lyckats och jag upplever att jag blir mer rädd om mina saker när jag lagar och underhåller dem själv.

Detta var bara bilen. Tänk alla kronor som går att spara in på att fixa cykel själv. Laga kläder själv och allt annat som säkert går att göra själv. Kan du det inte så testa att googla. Tänker att det i det långa loppet kan bli många sparade kronor genom att försöka fixa själv.

Brukar du underhålla dina saker själv eller betalar du någon annan att göra jobbet?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej drommaren!
Min upplevelse är ändå att det går att fixa rätt mycket själv. Visst tar det tid och kan bli en del svordomar, men det går oftast. Sen gäller det att känna sig själv och veta var gränsen går.

Just nu har jag skruvat isär ett våffeljärn. Kanske har jag klivit över min gräns, det visar sig imorgon när den ska skrivas ihop igen.
Haha.

Mvh PB?

drommaren

Hej!

Stor igenkänningsfaktor från mig där. Jag har också oftast tummen mitt i handen men ibland får jag precis såna där il och tänker att "nä" det ska ja fasen fixa själv. Gäller bara att hålla sig till lite enklare grejer så man inte direkt hoppar in och försöker bya kopplingslåda det första man gör 🙂

Pappa betalar?

Har motor i navet bak. Så kanske klarar mig lite längre. Har dock märkt att kedjan börjat knarra lite så kanske bör kolla upp om det är dags att byta kedja.

Tack för tipsen!
Mvh PB?

Samt för själva kedjebytet behövs en kedjebrytare: https://www.wiggle.se/park-tool-chain-brute-kedjebrytare/

Har man som jag mittmotor blir kedjeslitaget stort (stark motor + benkraft på kedjan) jämfört med de som har motor i navet bak eller fram.

Specialverktyget du söker är kedjeslitageindikator: https://www.wiggle.se/x-tools-kedjeslitageindikator/ . Billig och superlätt att använda. Går det ner mellan kedjelänkarna på 1.0-sidan är det dags att byta. Går det ner på 0,75-sidan börjar det närma sig ett byte.

Pappa betalar?

Haha, så kan det vara.

En av mina styrkor är mitt lugn 🙂

Han

Det blir så. Jag börjar lugnt och avslappnat och sen blir det bara värre ju mer jag tänker 😉 Gillar det lugn du utstrålar i ditt inlägg!

https://utbrytningen.blogspot.com

Pappa betalar?

Hej utdelningssmålänningen!
Har tidigare i mitt liv inte cyklat så mycket, men nu har det snart gått ett år med cykelpendling för mig. Så himla skönt. Börjar bli dags för mig att lära mig cykelfix.

Har också elcykel.
Du verkar kunnig på ämnet.
Hur ofta bör man bytakedja? Kan vara värt att köpa in något specialverktyg (har ju några cyklar hemma med 4 i familjen).

Tack för kommentar.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Han!
Mycket känslor i ditt inlägg.

Mvh PB?

Just cykel är något jag ska göra mycket själv på i år. Elcyklar till jobbet varje dag så den slits hårt. Bytte kedja, växelkassett och framdrev för 1.800 kr på verkstad förra året. Huga! Delarna kostar 600 kr på nätet och nästa gång gör jag det själv (lite specialverktyg behövs men det betalar sig direkt).

Dessutom lärde jag mig att om jag byter kedjan i tid (ca 200 kr) behöver jag inte byta dreven den gången, då det är en utsliten kedja som sabbar dreven…

Han

Skrev själv om detta idag fast något mer rabiat XD

https://utbrytningen.blogspot.com

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x