Mina mål 2018, hur gick det?

Då var det äntligen dags att gå igen målen för 2018.
Har jag skött mig?

Minns att jag inte la ner så mycket energi på att sätta målen. 

Eftersom dessa gjordes i början av min resa mot en bättre privatekonomi och jag inte riktigt hade så bra koll på hur det såg ut så blev det som det blev.
Jag känner nu att jag kommer lägga ner mer energi i att tänka fram nya mål för 2019. 
Dessa borde vara klara för publicering innan januari är slut.

Här kan du iaf se målen för 2018:


Mina mål 2018:   

 1. Träna minst en gång i veckan
 2. Sparkvot på 12%. Ändrades från att vara 10%. Ändringen gjordes i Juni.
 3. Dra ner på vissa utgifter som restaurangbesök och onödig konsumtion. T.ex saker som jag inte behöver utan bara köper för att få en kortvarig kick. Kan vara elektronik eller annat strunt.
 4. Få koll på mina kostnader, vad går pengarna till? Vad kan jag justera? Finns det billigare alternativ för det jag köper idag?

   Långsiktigt mål:

   Att utdelningsportföljen, med sina utdelningar ska kunna bekosta en veckas solsemester för familjen.

   Hur har det gått?

   1.
   Jaha. Vi börjar med första målet som inte rör ekonomin. Träna minst en gång i veckan. Måste säga att det gick rätt hyfsat i perioder. Men jag kan definitivt inte bocka av denna som godkänd. Trots det så skulle jag säga att jag är i bättre form än jag varit på ganska många år. Detta beror på att jag sedan april 2018 har cyklat till jobbet. I ur och skur, i sol och i minusgrader. Denna vardagsmotion tillsammans med att min stegräknare kommer upp i ca 20 000 steg varje dag. Det är mer träning än vad min kropp är van vid. Så hälsan är god trots att träningsmålet ej är godkänt i den form jag satt det som mål.


   2.
   Sparkvoten! Helt klart godkänd. Målet sattes utan att ha någon koll på verkligheten. Egentligen för att jag hade hört att alla bör spara minst 10% av lönen. Det låg så bra till innan halvlek i somras så det kändes naturligt att faktiskt tänka om och ändra målet till ungefär där den faktiska sparkvoten låg varje månad. Kan man kalla det en omvänd vinstvarning i privatekonomin? Hur som så var det verkligen på målsnöret. Jag blev tvungen att öka insättningen lite grann för att faktiskt klara målet. Ska bli väldigt kul att sitta och fundera på var jag ska sätta målet på 2019 års sparkvot. En ökning lär det ju bli!

   Här kan du se månad för månad hur sparkvoten gick:

     3.
     Dra ner på onödig konsumtion och restaurangbesök.
     Här tycker jag det har skett en riktigt stor förändring i mitt och familjens liv.
     Vi har definitivt drag ner på att köpa elektronik bara för att det är kul. Vi har inte köpt något sådant under 2018. Våra 3 (gamla) surfplattor fungerar bra för våra ändamål. Datorn med 8 år på nacken duger de dagar jag inte har med jobbdatorn hem. Telefonerna är inte ens 2 år gamla så de fungerar bra. 
     Nuförtiden blir det bara köp om något går sönder. Vilket det inte har. 
     Just restaurangbesöken tror jag ligger på ungefär samma nivå. Vi har skalat ner snabbmatsbesöken men att åka ner på stan med familjen och äta på en schysst restaurang prioriterar vi fortfarande och det är något som vi kommer fortsätta med. Mindre pizza och hamburgare men fortfarande lite riktiga restaurangbesök.

     Men mitt och familjens köpbeteende har förändrats markant. Förr kunde helgerna kretsa kring att åka till ett köpcenter för att det var kul. Idag drar vi oss från att åka. Hellre göra något med barnen ute eller fixa med något hemma. 
     Det har sparat oss mycket pengar och också gett oss mer tid tillsammans. 
     Jag har skrivit ett inlägg om det.

     4. 
     Jag tycker definitivt att vi har fått bättre koll på våra utgifter. Vi har skrivit ner att i ett dokument och gått igenom. Kollat om det finns något vi vill dra ner på. Vi har även ringt upp några bolag för att få ner de fasta utgifterna. 
     Alla köp eller abonnemang kollas på lämplig jämförelsesajt. Smidigt och enkelt. Så även detta måöet tycker jag vi får godkänt på.
     Läs gärna hur jag lyckats med att sänka de fasta utgifterna:


     3 av 4 mål klarades av

     Egentligen skulle jag vilja säga 3,5 av 4 så jag rört mig mer än någonsin. Men inte på det sättet jag trodde.

     Det långsiktiga mål har en del år kvar så det får ligga kvar. Ev sätter jag några delmål till det långsiktiga. Tror det gör det lättare att känna att målet kommer närmare.

     Hursomhelst så känns det bra.
     Kan känna att mål tre och fyra var lite vagt. Svårt att mäta men samtidigt bra mål.
     Jag är nöjd och ska nu sätta mig och fundera på vad målen ska vara under 2019.
     Har ni några tips? Hur ser era mål ut?     Du gillar kanske också...

     0 0 votes
     Article Rating
     Subscribe
     Notify of
     guest
     4 Comments
     Oldest
     Newest Most Voted
     Inline Feedbacks
     View all comments
     Pappa betalar?

     Hej IGMR!
     Tack!

     Snyggt. Godisförbud, respekt!
     Jag är absolut inte i närheten av att vilja/klara det.
     Matlådor behöver jag inte, pedagogisk lunch.

     Mvh PB?

     Pappa betalar?

     Hej KTM!
     Tack!

     Gillar också pass på gymmet men känner inte att jag prioriterar tiden. Fotbollsträning med båda barnen och även innebandy. Lite egna roliga aktiviteter någon gång i månaden och sedan ska hemmet underhållas. Vill gärna tillbringa lite tid med Mamma betalar?.
     Jag säger inte att det är omöjligt att prioritera träning, jag känner bara att det finns viktigare saker i mitt liv just nu.
     Med tanke på att jag cyklar nästan 2 mil varje dag och kommer upp i ca 20 000 steg så klarar jag mig utan gymmet ett tag.

     Bra där med träning 3 dagar i veckan!

     Mvh PB?

     IGMR

     Snyggt jobbat! Jag har haft två mål förutom sparandet. Det är godisförbud och endast matlådor. Båda klarades av.

     kronantillmiljonen.se

     Fantastiskt bra jobbat Pappabetalar. Gällande träningen är det nog extra viktigt att du hittar något som är roligt. Jag vet, det är en klyscha, men ack så sann! Själv hittade jag till gruppträningspass, vilket är askul. Förut tyckte jag bara tanken av att träna var jobbig, men nu ser jag nästan fram emot det. Försöker köra 3 gånger i veckan.

     4
     0
     Would love your thoughts, please comment.x
     ()
     x