Lata sig nu? eller senare? Varför inte både och?

För ett tag sedan så hörde jag en text om en fiskare. Det satte sig i mitt huvud. En fantastisk text och ett härligt sätt att se på livet.
Läs och begrunda!

Fiskaren som njuter av livet

En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden.
En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på
solnedgången.

– Varför är du inte ute och fiskar? frågade affärsmannen.
– Därför att jag fångat tillräckligt med fisk för idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.
– Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över? sa affärsmannen.
– Vad skulle jag göra med den fisken? undrade fiskaren.
– Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret.
 Med pengarna kan du köpa en motor till din båt.
 Sen kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät.
 Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar.
 Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till.
 Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.

– Vad ska jag göra sen? Frågade fiskaren.
– Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.
– Det är ju precis det jag gör. Svarade fiskaren.

Så tänker jag med mitt liv

Jag vill vara denna fiskare!
Jag är på god väg att vara denna fiskare!

Jag skulle kunna jobba mer för att tjäna mer pengar. Jag jobbar inte heltid idag. 
Det gör jag för att kunna njuta av livet och för att vara mer med min familj. Speciellt nu när barnen fortfarande är små. 

Klart jag skulle kunna jobba mer nu för att kunna vara ledig mer senare i livet.
Men varför?
Jag har det ju redan gott idag. Istället för att vara mer ledig i framtiden vill jag hellre vara ledig mer redan idag.
Nu när barnen är små (mindre). Nu när de behöver en pigg och glad pappa och mamma som mest.
Nu när barnen vill vara med pappa och mamma. Om 10 år vill de väl knappt umgås med oss. Varför ska vi ha mer tid för dem då? Bättre att lägga tid på dem redan idag.
Det roliga är, trots att jag bytte jobb och gick ner på deltid så har vi ändå lyckats spara mer än vi gjorde tidigare. Lägre inkomster men trots det mer pengar i sparande.
Jag vill alltså äta kakan och ha den kvar. Jag skulle säga att det går. 
Visst du kanske inte blir helt fri. Men du är fri när du behöver det som mest och när du fortfarande har hälsan och energin.

Rent ekonomiskt är det kanske inte det bästa. Du missar ränta på ränta och eftersom tiden är viktig så kommer du dö med mindre pengar om du tänker som fiskaren.
Men i vår familjs liv är jag rätt säkra på att vi väljer rätt sätt att se på livet genom att varva ner redan nu och njuta av livet idag och inte bara i framtiden. 

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej!
Ja det var en rejäl lyxpeng men det är ni själva som väljer hur stor ni vill den ska vara. 120 000kr på resor och skojigheter det är inte illa 🙂

Oj det var en riktigt rejäl sparkvot. 9 år är en stund att leva. Det viktiga är att ni trivs nu och känner att målet är viktigt att uppnå.
Jag håller tummarna för att allt går bra för er.
Det är kul att följa er resa vi bloggen!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej!
Då förstår jag att möjligheten inte är lika stor att gå ner i tid när ni lever på en lön.

Helt rätt prioriterar av dig. De bra vännerna kommer bestå och även utelivet om det skulle locka framöver. Vi får hålla tummarna för att din flickvän får jobba mer.

Detsamma!
Ska till Sthlm med Mamma betalar? utan barn. Först lite styrelsearbete och sedan god mat med vänner och partaj som avslutas med övernattning. Var längesedan jag och frun gjorde något utan barnen.

Njut av helgen Slimis! Hoppas du är ledig 🙂
Mvh PB?

Slimis

Hej PB.

Kul att höra om din uppväxt 🙂 Min tanke har en längre tid vart att gå ner i tid. Men tyvärr har min flickvän inte kommit ut på så mycket arbete än så vi lever mer eller mindre på endast 1 lön. Jag tycker mycket om att vara hemma med barnen och skulle kunna vara hemma på heltid om min flickvän skulle försörja familjen. Men som det ser ut just nu blir det att jag får betala för det mesta här hemma och det kostar ju med 2 barn även om man lever sparsamt. Jag känner dock att jag prioriterar barnen högst vid sidan av jobbet. Det blir istället ingen tid till uteliv men i dagsläget är det inget jag saknar. Det betyder mer att vara hemma med familjen. Det har även blivit mindre tid för vänner. Detta är däremot något jag gärna skulle lägga mer tid på. Men tids nog börjar troligtvis min flickvän att jobba iallafall deltid och då kommer jag jobba lite mindre och ha möjlighet att träffa vänner lite mer.

Ha en trevlig vecka 🙂

Mvh Slimis

Anonym

Tjenare!

Jo, de där extra 10000 i månaden har vi tänkt ska vara våra "drullepengar", om vi får för oss att åka på spa-weekend, eller en resa till medelhavet en vecka. Vi är inte såna personer som bara kan gå hemma, utan gillar att se oss om och hitta på saker. Ibland är dessa saker gratis, ibland inte. Därför behöver vi detta extra tillskott av 10000 kr i månaden för att säkerställa att vi kan bibehålla denna livsstil även om vi inte jobbar. Det blir 120000 kr om året,kanske aningen i överkant, men det lär vi märka efter några år, om vi lyckas göra av med pengarna eller inte 🙂

I mitt jobb har jag små möjligheter att jobba deltid, det är 100% eller sparken typ. Fru Snålgris jobbar redan 85% vilket hon är nöjd med. Vi sparar mellan 70 och 80% av inkomsterna och detta hjälper till att sätta lite extra fart på får pengamaskin. Om ca 9 år räknar jag med att vi kan checka ut från arbetslivet.

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja det är det verkligen.
Du får gärna problematisera, vem har sagt att livet är oproblematiskt 🙂
Jag håller med dig. Jag skulle inte leva bokstavstroget efter denna berättelsen.
Det är nog lite jobbigt för fiskaren om det händer något av det du skriver. Kanske har han en familj som tar hand om honom. Kanske bor han i Sverige och staten tar hand om honom. Det förtäljer inte historien.

Hade lådan legat i huset så skulle väl pengarna blåst bort ändå. Du hade det varit bättre att njuta. Skämtåsido. Jag håller med dig. Jag skulle inte njuta på en nivå att pengarna räcker precis. Vi sparar men jobbar ändå inte 100%.

Allt beror väl på vilka utgifter du har. Jag har varit sjukskriven under en period och vi behövde inte använda vår buffert. För många går det att anpassa sig vid problematiska händelser.

Vad är det för projekt du menar att du behöver pengar till?
Ligga och lata oss är inte riktigt min uppfattning av att njuta av livet (det var affärsmannen som uppfattade att fiskaren latade sig, fiskar själv säger i slutet av texten att han njuter av livet)
För mig njuter jag när jag kan vara med familjen och hitta på roliga saker.
Men utgifter på 25 000kr kanske ni inte behöver jobba heltid och redan nu kan börja njuta?

Tack för din kommentar, alltid kul att problematisera!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Permanentexit!
Tack så mycket. Det ska jag göra. Detsamma!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Oberoendefrihet!
För mig har det varit helt rätt beslut. Du kan ju testa att ta föräldraledigt ett halvår med 1 dag i veckan. För att testa om du gillar det.
Vill du bli helt oberoende tror jag du fixar det även om du går ner i tid idag. Ja är det värt att slita i 15 år eller att njuta lite redan nu. Du vet som sagt vad jag tycker.

Tack för din kommentar!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja det viktigaste är att man själv är nöjd med det sättet man lever på.
Jag menar inte med detta inlägget, att det är det rätta sättet att leva på. Jag menar att det är det bästa sättet för mig att leva. Hoppas någon kan inspireras av det.

Så är det. Alla har inte möjlighet att spara och göra roliga saker. Det respekterar jag men jag är lika glad och nöjd för mitt sparande och aktiviteter med familjen.

Jag känner igen mig i din uppväxt. Ensamstående mamma med 4 barn. Sjukskriven på heltid mesta tiden av min uppväxt. Inga resor eller prylar här inte. Dator fick vi av morföräldrarna. Jag umgicks med kompisar som hade det bra ställt. Upplevde dock inga problem med. Vi respekterade varandra trots olika förutsättningar.

Häftig att du hade affärssinne redan som åttaåring. Jag jobbade lite som 14 åring. Delade ut reklam under några år. Men pengar var aldrig något driv. Det har det inte varit i vuxna dagar heller.

Jag gillar min arbetsplats och jobbar gärna, men så länge barnen är små kommer jag aldrig gå tillbaka till 100% arbete.
Kan du inte känna att du gärna är hemma mer med familjen? Eller är suget efter pengar för stort?

Jag tror också att arbete kan vara en viktig del av ditt liv och att det kan skapa mening och sammanhang. Det viktiga i det är bara att det inte får bli din mening och ditt sammanhang. Det finns så mycket mer än arbetsplatsen. Speciellt för oss med familj.
Att jag bytte arbete för lite mer än ett år sedan är att jobbet tog mer energi och mening i mitt liv än min familj. Så får det aldrig bli igen.

Jag tar små steg framåt varje dag till en bättre ekonomi. Jag kommer inte blir rikast på jorden när det gäller pengar men kanske rik när det gäller kärlek. Det duger gott för mig.

Tack för din kommentar.
Du har verkligen en intressant historia med dig i ryggsäcken. Fantastiskt att du lyckats så himla bra. Jag är innerligt glad för det!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Miljon Mål!
Jag håller med dig. Nuet är minst lika viktig som framtiden. Varför inte så till att båda blir bra.
Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Anonym

En klassisk berättelse. Dock, om man ska problematisera lite så ser jag en brist i den late fiskarens resonemang och det är en (vad det verkar vara) total brist på buffert. Han fiskar precis det han behöver så han precis betalar sina räkningar. Men vad händer om båten går sönder? Om nätet går sönder? Om han själv blir sjuk. Har han familj att ta hand om?

Om denne hade fiskat det han behövde + 10% extra hade han kunnat sälja dessa 10% och lägga i en låda märkt "buffert" just för dessa regniga dagar när det kommer en tyfon som blåser ner dennes hus eller vad som nu komma skall.

Nu har väl vi i Sverige det aningen bättre än denne fiskare då vi betalar skatt och får lite tillbaka av samhället vid sjukdom etc, men det är inte mycket att leva på om man jobbar deltid. Då är det bra att ta av den där bufferten för att dryga ut bidragen.

För vår egen del är nog största problemet att vi inte bara kan "ligga och lata oss" utan det behövs pengar för att jobba med egna projekt. Därför har vi räknat med att behöva 15000 kr i månaden för löpande utgifter sen 10000 kr i månaden för resor/projekt etc.

Permanentexit

Klockrent inlägg. Ta vara på tiden och investera i hälsa, kärlek och familj är viktigt

Oberoendefrihet

Hej, håller med dig här!

Är sugen på att själv byta pengar mot mer fri tid nu ganska så omgående, istället för motsatsen.
Effekten kan bli att jag faktiskt inte blir helt oberoende, men att kötta på i 10-15 år till innan det är dags när jag kanske kan få halva kakan nu, eller nära nog på är väldigt frestande.

Då är ju som du säger, barnen också gamla och troligen ser livet helt annorlunda ut. Säger inte att det är fel, men passar nog inte mig i nuläget. Med låga utgifter är nog mycket jag ser idag verkligen möjligt.

Lycka till!

Slimis

Hej PB.

Jag tycker du gör rätt i vad som känns bäst för dig. Givetvis ska man leva för dagen och göra det man själv tycker är kul. Jag tycker ni verkar göra en hel del roliga saker med familjen. Tyvärr finns det ju även många som inte har möjlighet att varken spara eller åka på semester mm. Utan hårt jobb hade tex vår familj inte haft det så bra som vi har det idag. När jag var liten var jag van att min mamma inte hade så mycket pengar. Hon var ensamstående och vi fick ofta avstå dyrare saker. Vi hade tex inte råd med en dator. Det var inte alltid så kul att känna att min mamma hade det dåligt ställt. Men jag hade ändå en bra uppväxt. Men eftersom jag redan som liten tyckte om att tjäna pengar började jag redan som 8-åring att tjäna mina egna pengar. När mina skolkamrater var lediga på helgen jobbade jag både Lördag och Söndag. Jag sålde då kokosbollar och hade en dagslön på minst 200 kr och som mest 300 kr. Jag jobbade bland annat med sonen till han som äger Mats Bilar här i Dalarna. Han skulle inte behövt jobba en dag men även han lärde sig jobba i tidig ålder fast hans pappa var rik som ett troll. På den tiden samlade jag på 20 lappar. När en hel kokosbolls låda var full av sedlar innehöll den över 2000 kr. När jag var 10 år började jag sälja jordgubbar, fisk, sylt mm och gjorde det varje sommar tills jag var 15 år. Så småningom ansvarade jag för flera försäljare och det var ofta arbete från morgon till kväll. Jag kan säga att jag inte alltid gillat att jobba men jag har alltid gillat att tjäna pengar. Nu för tiden jobbar jag också förhållandevis mycket. Men det passar just nu i livet och jag njuter även till största del när jag är på min arbetsplats. Jag tror på att arbete till viss del skapar hälsa och välstånd. Men det gäller att man inte ta åt sig för mycket så att man går in i väggen eller blir sjukskriven. Har man det bra ställt har man en bättre trygghet. Men hälsan är ändå viktigare. Att dö med massa pengar på banken är inget att sträva efter. Jag tror hursomhelst att du är på rätt väg i livet genom att förbättra din ekonomi och sträva framåt. Även om du jobbar deltid tänker du i rätt banor och det är det viktigaste av allt. Med tiden kommer även resultatet.

Med det vill jag önska fortsatt lycka till med dina framtida mål 🙂

Mvh Slimis

MiljonMål

Helt rätt. Mån måste kunna hitta balansen att både leva nu och njuta av livet och familjen samt att spara inför framtiden så att man även kan njuta av livet när man blir gammal och pensionen är minimal.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x