Förändrat köpbeteende

2018

Året 2018 har varit en viktigt år för familjen men främst mig själv. Det har hänt så mycket under året.
Förutom att jag startade min resa för att förbättra familjens ekonomi så här jag bland annat:
slutat snusa,
börjat äta havregrynsgröt på morgnarna,
extra knäckt som röstmottagare,
förhandlat ner bolåneräntan,
förhandlat bredbandsavgiften.
Plus en massa andra saker som är bra både för plånbok och kroppen.

En väldans massa bra saker. Men det jag är mest stolt över är det förändrade köpbeteendet.

Mitt förändrade köpbeteende

Vi åkte till IKEA häromdagen och då slog det mig hur längesedan vi var där. Förut hände det rätt ofta att vi var ”tvungna” att åka ut dit och handla. Då passade vi såklart på att äta mat också för annars blir det så stressigt. Jag försöker komma ihåg vad det var för prylar vi var tvungna att köpa men kan verkligen inte komma på vad det är. Denna gången var det lampor och laddningsbara batterier som stod på inköpslistan.
Det blev också in en sväng in på en klädaffär som har billiga priser och 25% på hela sortimentet pga konkurs. Blev några köp till barnen, kläder vi ändå hade tänkt köpa till dem.

Jag stod i sistnämna affären och såg att de sålde en nagelsax till ett bra pris. Sådant nappade jag alltid på förut. Sedan kom jag på……. jag behöver inte denna. Vi har redan flera varianter hemma. Visst var den billig men vad gör det när du inte behöver produkten.

På IKEA finns det alltid produkter du inte visste att du behövde, förr kom vi alltid hem med betydligt mer pryttlar än vi hade tänkt. Denna gången kom vi bara hem med lampor och batterier. Helt otroligt och jag blir så stolt över oss.

Lite lyx ska man väl unna sig

Vi lyxade till det med varsin mjukglass á 5kr st. Detta lyckades trots det bli en besparing eftersom vi lovat barnen varsin glass på kiosken om de tog sprutor tidigare på dagen, utan att gnälla eller bli ledsna (vi har tidigare haft problemet att ena barnet vägrat ta sprutan och bli så hysterisk att vi fått boka en ny tid). Eftersom det blev IKEAglass så sparade vi många kronor på detta. Varje sparad krona är, en sparad krona! Typ.

Men mat blev det inte ute. Vi har ett välfyllt kylskåp och mycket mat i frysen. Just denna gång så hade vi pulled chicken i kylen (som vi tillagade dagen innan). Detta åt vi som hamburgare. Mumsigt värre!

Det känns skönt att kunna säga att vi faktiskt har börjat prioritera bättre när det gäller konsumtionen. Att tänka efter en eller två gånger innan du köper något är oerhört viktigt men också skönt. Vi får inte hem så mycket struntsaker som bara är i vägen eller ger ångest. Det är superbra för miljön. Att köpa hem saker du knappt kommer använda gynnar ingen.

Annons ElsklingVad har du förändrat mest när det gäller din ekonomi?

Måste bara nämna, jag skrev i förra inlägget om Eolus Vind. Det var nära att den skulle komma över 100% i utveckling för mig. Sedan kom den sura börsen och förstörde.
Idag kom en god nyhet och aktien hämtade tillbaka en del. Kanske att det kan bli en two-bagger av detta iaf. Jag håller tummarna.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Ja inte är det kul längre. Dock har jag varit en person som gillat att gå runt i butiker. Dock inte Ullared, för stort för mig. Men köpcentret var tidigare vår plats som vi alltid flydde till när vi inte hade något att göra. Sjukligt egentligen.

Numera gör vi istället utflykter i närområdet, promenader osv.

Så mycket roligare och mer rogivande. Definitivt kostnadseffektivt 🙂

Mvh PB?

Pappa betalar?

Ja det är helt galet hur fast man var i affärernas klor.
Fika på café, näe kan inte minnas ett tillfälle såhär på rak arm.
Men istället minns jag när vi stannat längs vägar och slängt upp hemmagjort fika på en tom rastplats eller när vi bara senaste helgen hade med oss choklad och smörgåsar till lekparken.

Underbart!
Trevlig helg!
Mvh PB?

Permanentexit

Jag känner igen mig. Jag blir nästan fysiskt illamående av sådan besök på stora varuhus eller köpcenter. Någon sommar när barnen var i yngre tonåren så tvingade familjen med mig till Ullared. Jag stod typ ut i 10 minuter inne i butiken. Fick sätta mig i bilen ett par timmar. Massor av varor inhandlades av övriga familj av typ sådant man alldrig vetat om att man behövt förut. Nu har min barn blivit äldre och förståndigare så jag slipper nog Ullared, men IKEA är högst aktuellt vid flytten hemifrån.

IGMR

Just detta med tid i affärer, tankar på vad som skall köpas och inte minst transporten har jag, som du säger, frigjort massor med tid för aktiviteter men även vila. Livet har saktats ner samt öppnat dörrar för nya möjligheter. Förr gick vi gärna i affärer eller vår favorit – FIKA! Utefika är kul på så vis att man betalar dyrt för något billigt samt att det ofta är trångt och stressigt. Funderar jag på vilka fikor jag kommer ihåg är det inte köpefika utan mer skogs/strandfikor med termos och hembakt.

Trevlig helg!

Pappa betalar?

Hej IGMR!
Det tänkte jag inte ens på.
Nu när du säger det så gör vi faktisk mer saker på helgerna men även vardagarna. Det blir ofta promenader mitt i veckan med barnen på cykel och helgen hittar vi på mer roliga aktiviteter. Detta hänger nog ihop med vårt köpbeteende!
Intressant.

Tack för din kommentar.

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Ja så är det verkligen. Är så trött på saker som bara är i vägen och inte fyller någon viktig funktion.

Jag har tidigare gillat prylar men tröttnade eller egentligen insåg jag bara att det är brus som stör mer än det ger glädje. Har inte kommit så långt i detta men är en bra bit på väg och handlar otroligt lite nuförtiden.

Ja så är det. Eolus är en lite spelare. Jag äger också Tele2 som ligger på 60% vilket är bra på en sådan stor spelare och mina korta tid i marknaden. Men det var nog mer bara tur att jag kom in så billigt i just Tele2.

Tack för din kommentar.

Mvh PB?

IGMR

Tänk också hur mycket tid ni sparar på att inte transportera er till samt springa i affärer. Jag upplever helgerna på ett helt annat sätt nu när jag inte hittar på köpbehov alt. letar efter en bra deal.

Anonym

Det låter ungefär som hur vi lever och har levt i flera år nu. Vi köper i princip ingenting onödigt och försöker även rensa ut i skåp och lådor efter sådant som vi inte använder. Mindre prylar gör knoppen gladare, och så blir det mer pengar över att spara.

Affärer kör rea i princip hela året runt. Men det gäller att stanna upp och tänka efter "behöver jag denna". För mig som inte gillar prylar är detta busenkelt, men Fru Snålgris har det svårare speciellt när det gäller köksgrejor. Men det är ändå enorm skillnad mot för 3 år sen.

Härligt med en aktie som närmar sig 100%. Vi har haft 70% som bäst (Fortum) men nu har den också fallit till lägre nivåer. Utdelningsaktier tenderar att växa ganska långsamt.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x