Hur mycket ska man jobba? När ska man sluta jobba?

Heltid eller deltid?

För mig känns det idag som en självklarhet att inte jobba heltid. För ca 3 år sedan trodde jag knappt att det gick att inte jobba heltid. Bolånet ska betalas, bilen kostar pengar, vi ska resa, vi måste ha mat på bordet och barnen måste få göra en massa saker. Dessutom måste vi ha en massa dyra prylar hemma.
Ja så var det då. 
Sedan gick jag in i väggen och familjen fick leva på 1,5 lön. Jag vet att det kan verka provocerande att tycka att det skulle kunna vara något jobbigt, när det finns människor som lever på ännu lägre inkomster än så. Men eftersom vi levde efter dessa inkomster hade det kunnat vara jobbigt för oss och de finns många som sätter sig i lyxfällan vid ett sådant tillfälle. 
Men det visade sig att det egentligen inte var så jobbigt för oss. Det vi drog ner på var ju såklart de onödiga sakerna. Det krävdes bara att vi var tvungna att göra det pga omständigheter vi inte kunde styra.
Jag fick också en tankeställare och insåg att livet och familjen var så mycket mer värt en mitt jobb. 
Det resulterade i att jag tillslut bytte arbetsplats och har ett jobb utan en massa ansvar (ansvar ger såklart pengar men också mer arbete). Jag jobbar också mindre, ca 85%. Den lediga tiden är fördelad på sommaren, höstlovet, jullovet, sportlovet och påsklovet. 
Fantastico! 
Idag lever vi på ca 1,6 lön jämfört med hur det var innan min sjukskrivning. Ändå sparar vi mer nu än vi gjorde innan, då lönen var högre.

Men det viktigaste av allt är att jag oftast har energi kvar på helgen för att göra något med barnen och alla lov kan vi hitta på roliga saker tillsammans! Det är så värdefullt. Och samtidigt som vi gör detta sparar vi också för att kunna ha det lika bra och skönt när vi blir äldre.
Jag tror att vi kommer ha möjlighet att sluta jobba tidigare än 65 om vi vill det.

Jag uppmanar er alla.
Varför vänta med att vara ledig när du kan vara det redan nu?
Vi funderar t.o.m på om Mamma betalar? verkligen ska jobba heltid. Vi får se hur det blir med det. Men ska jag leva som jag lär är det väl dags för båda oss vuxna att gå ner i tid. Tror dock inte att Mamma betalar? kommit lika långt i dessa tankar som jag. 

Vad tycker ni om mitt resonemang?
Är jag knäpp eller smart? Tänker jag tokigt? Vad kan vara nackdelen?
Jag vet att pensionen blir lägre men vi sparar ju undan pengar nu så det bör inte vara några problem.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej IGMR!
Alla har olika förutsättningar, jobbar du inte riktigt heltid på din heltid så är det kanske onödigt att gå ner i tid.
Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Härligt för frun.
Tjänar du så mycket så är det helt klart ännu mer värt att jobba mindre.
Kanske ska testa under ett halvår?
Tack för din kommentar.
Mvh PB?

IGMR

Jag skulle väldigt gärna gå ner i tid men får inte tummen ur. Har själv ett väldigt flexibelt arbete och jobbar i ärligheten inte alltid mina 100%. Det känns därför inte så kul att gå ner i tid och säkerligen få stressigare dagar och mindre betalt…

Anonym

Låter riktigt skönt att jobba deltid. Fru Snålgris jobbar 85%, och det blir nån ledig dag här och där extra då hon jobbar skift. Jag själv hade gärna jobbat 80%, man tappar faktiskt inte så mycket då denna del av lönen ligger över gränsen för statlig skatt. Tjänar du mindre blir nettolönetappet större. Vi får se hur det ter sig framöver. Just nu är det 100% men med väldigt flexibla arbetstider.

Pappa betalar?

Hej Frihetsmaskinen!
Tack!
Det är absolut viktigare med livskvalitet än hög lön. Tycker du har gjort helt rätt val. Tror också att, som du skriver i en kommentar i det länkade inlägget, att det är lättare att ta detta beslut om du har varit med om något som göra att du måste välja dina prioriteringar. Typ den berömda väggen.
Tack för din kommentar.

OT hur har du länkat blogginlägg et i texten? Fattar inte hur man gör det i en kommentar.
Mvh PB?

Frihetsmaskinen

Bra inlägg PB! Jag håller ju med dig såklart som du vet och tog också beslutet att jobba mindre efter att ha gått in i väggen för drygt 6 år sedan. Jag började med ett sabbatsår och kör nu eget ca: 15h/v. Lönen är klart lägre men livskvalitén så mycket högre!

Skrev ett inlägg om hur man kan jobba deltid här.

Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

Pappa betalar?

Det känns som en bra motivation.
Låter spännande att starta ett företag. Har ni några tankar på verksamhet?
Det är inte lätt att få ihop pusslet som kallas livet. Det gäller att hitta det som ens egna familj prioriterar. Just nu är det tid vi sätter högst på listan. Har lite tankar på att Mamma betalar? Ska vara hemma lite mer också. Kommer ett blogginlägg framöver hur vi tänker kring det.
Tack för din kommentar.
Hoppas ni får ihop pusslet på bästa sätt.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Tror nog att du kan räkna med lite pension från staten iaf.
Näe jobba ihjäl sig är aldrig värt det.
Hitta en balans mellan jobb och ledighet är nog väldigt viktigt.
Tack för din kommentar!
Mvh PB?

Vår ekonomiska resa

Hade gärna gått ner i tid, likadant hade fru VER velat det. Vi jobbar båda 100%, men har rätt flexibla arbetstider. Någon kan börja tidigt, den andre lite senare. Den som inte lämnar barnen på morgonen hämtar barnen istället och så pusslar vi på det sättet. Men vi skulle båda två vilja starta ett företag tillsammans för att på så sätt få mer tid tillsammans och ännu mer flexibla arbetstider. Samtidigt vill man ju leva här och nu, umgås med barn, familj och vänner. Hinna träna och resa. Det är en svår ekvation att få ihop.

Så med ett långt inlägg så vill jag egentligen komma till att jag förstår dig helt och vill samma sak, dvs skapa mer tid tillsammans med dem som står mig närmast. Det är vår motivation till att spara 🙂

MVH VER

Utdelningssoftaren

Jag räknar inte med pensionen i mina beräkningar. Om jag nu hinner komma upp i den åldern som krävs för att få nyttja den så ser jag det som ren bonus.
– Jag vill kunna resa och "leva livet" så mycket som möjligt nu, man vet aldrig vad som komma skall och därför vill jag inte jobba ihjäl mig med ett arbete som (nu) inte ger mig någon livsglädje.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x