Det här med fastighetsbolag i portföljen trots stort bolån.

Fastighetsbolag i portföljen!?


                                                                                                                                                                     Inlägget innehåller reklam och annonslänk från Hypoteket Bolån.

Jag har verkligen funderat på det här mad att ha fastighetsbolag i mitt sparande när jag redan har det min största del av sparpengarna i boendet. Blir inte det kaka på kaka?
Har ni inte läst mina tidigare tankar om detta så bör ni läsa det först!

Jag sålde alltså mina aktier i Hemfosa tidigare iår. Såhär i efterhand var det inte världens bästa idé. Jag gjorde en vinst men den hade kunnat bli högre.

För ett tag sedan var det en väldigt massa skriverier på bloggar och Twitter om att alla älskar Castellum, Castellum är så bra. Castellum höjer utdelningen hela tiden osv.

Det fick mig att återigen fundera över om det är ett smart drag att inte investera i fastighetsbolag för att jag själv har ett stort lån i min fastighet.
Jag har tänkt att, eftersom vi redan har har så stor del av vår privatekonomi i vårt hus. Då är det väl mindre bra att investera i bostäder på börsen.
Idag värderas boendet till 2 420 000kr enligt Booli. Bostadslånet ligger på 1 654 000kr. En belåningsgrad på 68%. Det sover jag gott med idag och med en amortering på 3 000kr i månaden så tycker jag det känns helt okej.

Men att så stor del av ekonomin är i vårt boende, gör det att vi inte borde investera i fastighetsbolag?

Men jag har tänkt om lite. För det första så ser jag inte vår bostad som en investering. Det är mer en nödvändigt ont. Vi måste ha en plats att sova och känna oss hemma i. Att hyra vårt boende tycker jag inte är ett alternativ. Ska vi bo någonstans så kan jag lika gärna göra det och tjäna några kronor på det. Hyrorna i Västerås är inte billiga. Huspriserna stiger hela tiden. Typ.

Så på det sättet så har jag egentligen inte hela privatekonomin i bostadsmarknadens händer. Det gör att jag kan tänka annorlunda kring mina investeringar och gärna ser att det tillkommer ett eller två fastighetsbolag i portföljen. Dock är det inte aktuellt just nu. Jag har några bolag i portföljen som jag först vill vikta upp innan det är dags för ett nytt bolag att välkomnas in i portföljens värme.
Men det känns dumt att gå miste om de fina fastighetsbolag vi har i Sverige, speciellt i min utdelningsportfölj.
Det lutar iaf i dagsläget åt Hemfosa som jag tidigare ägt eller Castellum som alla utdelningsbloggare verkar äga.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Vi har en ränta på 1,56%. Går säkert att få ner räntan lite men det är inget vi kikar på just nu. Castellum ger 3,25% i DA just nu och har totalavkastat riktigt bra senaste åren.
Sover väldigt bra med mitt bolån. Tillräcklig buffert.

Jag ser absolut vad siffrorna ger men kommer fortfarande amortera 3 000kr i månaden. Kallar det inte att tok-amortera. Lägger mer pengar på resesparande än amortering just nu.
Vi amorterar det vi tycker känns bra, oavsett vad banken säger. Hittills har vi sagt vad vi vill amortera och inte de. Om räntan går upp behöver vi inte styra om något flöde och fortsätter som vanligt. Det tycker jag känns bra idag.

Jag förstår vad du menar men jag har inte kommit så långt att jag är beredd att släppa säkerhetskänslan att amortera hyfsat mycket.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Anonym

Vad har du för ränta på ditt bolån? Vad avkastar Castellum årligen? Hur stor är din skuldkvot. Sover du bra om natten med nuvarande bolån? Har du en rejäl buffert?

Dessa är frågor som antagligen kommer att säga dig att det är bättre att investera på börsen än att tok-amortera. Vi amorterar det banken vill ha, varken mer eller mindre. Allt överflöd går till börsen. Om räntan skulle stiga till 3-5% då styr vi helt enkelt om det flödet till amortering istället. Inte svårare än så 🙂

Pappa betalar?

Hej!
Näe jag tänker också att det inte är en farlig koppling mellan bostadslån och fastighetsbolag.

Jag kommer inte bara äga fastighetsaktier utan tänker numera att de är en naturlig del i en portfölj.

Pappa betalar?

Ja, det är ju kanske inte läge att enbart äga fastigheter i portföljen. Men att äga ett eller två fastighetsbolag i en portfölj med mer än 20 bolag ser jag inte längre som något fel.

Tack för din kommentar.
Mvh PB?

myntaren

Kan inte se den omedelbara farliga kopplingen mellan att ha bostadslån och äga fastighetsaktier. Det finns väldigt många typer av fastigheter. Kontor, industri, bostäder, lager och samhällsfastigheter. Är farhågan att en krasch inom en viss bransch skulle leda till sänkta bostadsvärden generellt? Eller är det höjd ränta man är rädd för? För de flesta är hyran justerad mot inflation och ränta vilket gynnar dig om räntan stiger. På ett sätt kan jag förstå riskspridningen, du kan ju vikta ner fastigheter något

mvh

SparGurun

Jag tycker man borde ta hänsyn till att du ändå har en del pengar i fastigheter genom din bostad. Dock är företag som castellum rätt kassaflödessäkra, så för min del ser jag inte ett jättestort hinder mot att vara tungt exponerat mot fastigheter.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x