”Sparsvacka”. Tappat motivationen.

Tappat suget!?

Denna veckan har jag känt att jag tappat suget, suget på att spara och att skriva.

Jag har några nästan klara inlägg men de känns inte rätt eller bra att släppa dem just nu. Ingen feeling helt enkelt.

Det ekonomiska osuget!

Jag har fått en känsla i mig att det inte spelar någon roll vad jag gör. Vi spara ändå så lite.
Jinför denna månaden så låg vårt snitt på 11,9%
Här kan ni se vår Sparkvot
Eftersom ingen av oss tjänar några stora pengar så blir det inte så fasligt mycket pengar. Allt är såklart relativt och vi sparar mer idag än vi gjorde tidigare. Det är såklart bra! Men det känns inte som att det kommer göra någon större skillnad i framtiden.
Som det ser ut idag så amorterar vi 3 000 kr på bolånet. Jag sparar 700 kr till min aktieportfölj, Mamma Betalar? lägger 700 kr i fonder. Och sist men inte minst 1 000 kr i barnsparandet. Totalt landar detta på 5 200 kr. Men den största den hamnar i boendet. Det tycker jag egentligen är bra. Har inget emot att få ner belåningen men med dagens låga ränta ger det så lite pengar tillbaka.
Barnsparandet tycker jag är kul. Fantastiskt att se barnens portfölj växa. Deras har gått upp 11% bara iår. Det är en skön känsla att kunna ge dem ett startbidrag när det är dags för dem att testa sina vingar.
Mina 700kr det är där det liksom blir segt. Vad ger dessa pengar egentligen? Visst det är med Mamma betalar? totalt 1 400 kr. Det är ju pengar men vad ger det egentligen. Mitt mål med portföljen som jag lägger 700 kr i är att utdelningarna ska betala resor för hela familjen. 700 kr i månaden är 8 400kr. Min direktavkastning på portföljen ger idag ca 4%. Det innebär att jag för varje år ökar min utdelning med 336 kr. Suck!!
Jag behöver hjälp med att få tillbaka motivationen. Det kan vara så att svackan går över snabbt. Jag vet inte inte. Det är första ”sparsvackan” jag haft. 

Hur gör ni för att hålla motivationen uppe? 

Jag har mindre än 20 000kr netto per månad, Mamma betalar? tjänar mer än mig men inte så jättemycket mer. Eftersom vi amorterar så mycket så blir aktie och fondköpen inte så stora.
Hur gör ni för att hålla motivationen uppe?
/Jag orkar inte lägga in bilder eller snygga till inlägget mer. Har säker missat några tankar jag har men så får det vara idag.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej AtlasInvesto!
Just nu känns det inte aktuellt att sänka barnen sparande till förmån för vårt eget. Jag har räknat rätt så ordentligt på barnsparandet och känner ca 200 000kr var till barnen är något vi vill ge dem när det är dags att hitta ett eget boende. Har vi tur så räcker det till kontantinsats och kanske en soffa.

Jag har inte något dipp i vardagslivet utan det är mest ett "vad gör mitt lilla sparande på börsen för skillnad". Det spiller inte över så mycket i det vardagliga då jag trivs på jobbet, gör roliga saker med familjen. Vi sparar till resor och har det överlag rätt så bra.

Har många bra dagar i mitt liv nuförtiden, måste också tillägga att det blivit bättre sedan vi fokuserat lite mer på vad vi lägger pengar på. Försöka få bort bruset. Att sluta snusa var ju inte bara bra för plånboken utan ännu bättre för hälsan och miljön.

Tack för dina tankar. Ska spana in din blogg också!
MVh PB?

Håller med en del tankar ovan. Sänk ev sparandet till barnen något. Genom att sänka det med 150kr/barn kan du för egen del börja att investera för 1000kr i månaden istället. En ökning med nästan 50% mot ditt nuvarande sparande! Och barnen kommer ju ändå få en fin peng när det är dags att lämna boet. Dessutom får de ju en gladare mer balanserad pappa på vägen dit NÄR din motivation ökar igen tack vare ökad investeringskraft!!

I slutändan hur rika eller fattiga vi är så är det viktigt att kunna fokusera på vad i livet som ger oss energi och livskvalitet. Vad spelar pengarna annars för roll? Det är inte pengarna som ger livet mening utan att vi fyller vårt liv med sådant som får oss att må bra. Hur ser en bra dag ut i ditt liv? Ofta kan vi finna en del viktiga svar i en sådan fråga, när det känns tungt.

Lite tankar från mig. All lycka. Du har en fin blogg.

Mvh,

Atlas Investo

Pappa betalar?

Det är bra siffror TP!
Är verkligen så att det känns segt ibland men gäller väl att komma ihåg effekten av ränta på ränta och att ha målet i minnet.

Jag kommer hålla ut, tack!

Det är bra sparkvot du har och jag förstår att du gör som du gör med dina förutsättningar.

Tack för dina kommentarer.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Snålgrisen, som sagt är det inte en dålig lön. Som jag skrev så tjänar jag och Mamma betalar? inte de stora pengarna men det går ingen nöd på oss.

Pappa betalar?

Hej Micke!
Jag tror bestämt att jag aldrig sagt 20 000kr efter skatt är en dålig lön. Jag tjänar under 20 000kr, t.om en bit ifrån 20 000kr. Det jag tror jag försökte säga med mitt inlägg är att det är svårt att jämföra sig med många av bloggarna som kan spara lika mycket som jag personligen får i lön. Det kändes lite meningslöst med mina 700kr (1 400kr totalt) i aktier och fonder.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Viktor!
Tack så mycket!
Jag kommer fortsätta skriva men det blir kanske lite längre tid mellan inläggen.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Snålgrisen!
Det kanske är så att vi sparar rätt mycket. Jag vet inte. Jämför man sig med sparbloggarna är det bara lätt att känna sig mindre bra. Måste tänka mer på mig själv och mindre på andra.
Bytte jobb för ett år sedan och gick ner i lön. För att må bättre och få mer tid med familjen. Det vill jag inte byta mot mer pengar. Trivs så pass bra att jag inte tycker mer pengar är värt det. När barnen blir stora kanske det kan vara aktuellt att jobba mer.

Ska in och läsa på din blogg också!

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Anonym

Jag skulle säga att 20000 kr efter skatt är en väldigt bra lön för väldigt många yrkesgrupper! Många yrken med 3-årig högskola ger ju detta efter några år t.ex. sjuksköterskor, lärare etc. Vet många metallare som tjänar detta och mer också (utan högskola). Med 20000 netto hade vi kunnat leva gott.

Tryggpension

Ps: Min riktiga sparkvot ligger på 15,5%, och då ingår amorteringen på 1000:- (vi amorterar också 3000:- i månaden) där. Hade jag inte behövt lägga så mycket sparande på bufferten och övriga "utgiftskonton", så hade sparkvoten legat på 25%.
Tyvärr måste jag lägga undan så mycket jag kan till extra utgifter utöver budget (t.ex. tandläkare, bilservice etc) pga min ekonomiska situation.

Tryggpension

Även jag har svackor då jag inte skriver mycket, och kan tycka att det går långsamt med sparandet.
Men då konstaterar jag att portföljerna på Avanza faktiskt har gått upp 12,73 % sedan årsskiftet TROTS att jag inte gjort nyinsättningar samt tagit ut en rejäl slant (utdelningar) till bufferten! Så det går åt rätt håll trots allt!
Håll ut och tänk på att minsta lilla sparande gör gott på lång sikt.
Tryggpension

Micke

Sen när är 20 000 kr efter skatt dålig lön?

Vlok

Hoppas du snart hittar motivationen igen eftersom din blogg är väldigt trevlig att följa

Anonym

Hejsan där!
Ni tillhör redan eliten då ni sparar så pass mycket som ni gör. Kan du använda din otålighet till någonting bra som att t.ex. byta jobb och få upp lönen den vägen? Förhandla om lån? Sluta konsumera skräp?

Min fru är invandrare och i början levde vi på min lön och diverse småjobb som hon tog som drog in några tusen i månaden. Det var otåligheten som gav driv till henne att lösa in en kandidatutbildning och har idag efter ca 2 års jobbande 28000 kr brutto. Nu snittar vi 50" i nettoinkomst tillsammans och som du säger, det är nu det börjar hända grejor, speciellt med vår sparkvot runt 65-70%.

Lycka till, tveka inte att besöka min blogg för ytterligare inspiration.

http://snalgrisen.blogspot.com/

Pappa betalar?

Hej Big Peat!
Har inte riktigt kikat på det. Ska göra det för att motiveras lite. Tack för ett bra tips!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Kalle!
Om du har barn, hur mycket sparar du till dem?
Räknar med att det blir ca 200 000kr per barn.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Aktieoutsidern!
Är 500kr per barn mycket? Vi körde mindre sparande till barnen tidigare men har öket med tiden. har räknat på det och det borde ge ca 200 000kr per barn när det är dags att flytta hemifrån. Kanske hjälper till en kontantinsats när det väl är dags.
Jag fick inte heller en krona av mina föräldrar och därför tycker jag att det känns viktigt att ge mina barn en grundplåt att stå på. Jag vill dock inte att det ska vara för mycket. Det tycker jag inte 200 000kr är. Och som det känns idag är det nog bara ett boende som gör att barnen får plocka ut hela pengen.

Har inte tänkt på att 500kr per barn skulle vara mycket. I min umgängeskrets tror jag snarare att det är lite.
Tack för kommentaren.
Mvh PB?

Pappa betalar?

Försöker intala mig det. Får skriva upp det i telefonen och påminna mig ibland.
Tycker jag gjort många bra saker som inte tummar på livskvalitén men som ger besparingar i ekonomin. Som du säger är snuset en sådan grej (och bra för hälsan), även att avsluta Postkodlotteriet var en bra grej.
Detta år kommer definitivt löneökningen innebära en ökning av sparandet. Kanske bara vill lite för mycket just nu. Det får ta den tid det tar. Jag har iaf påbörjat en resa mot ett bättre liv. Det får jag vara nöjd med idag.
Tack för tips och pepp!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Fyra Riksdaler!
Det kan nog vara så.
Skönt att det är så, företagen skapar avkastning trots att jag själv är i en svacka. Grymt egentligen.

Insåg att jag ökat min portfölj med 9% med mina insättningar sedan årsskiftet. Det kändes faktiskt bra.

Tack!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Har tänkt under dagen och insett att jag glömt att det är för min egen skull jag skriver. Det är för att jag ska utvecklas som person och investerare. Det spelar egentligen ingen roll hur många som läser eller vad folk vill läsa. Har jag inget att skriva så skriver jag inget. S får det bara vara.
Alltid kul att läsa alla er andras bloggar!!
Tack!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Maraton passar verkligen bra. Man vill liksom springa snabbt men det kommer bara sluta i den berömda väggen. Sakta och metodiskt. Men jag vill ju vara i mål nu.
Har lite tröttnat på att lägga ut på blocket och tradera. Har dock samlat ihop en massa saker och ska testa Sellpy. De tar rätt bra betalt för tjänsten men skönt att slippa göra allt själv. Och går det inte att sälja så skänks det till bättre behövande.
Tack för tipset!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej VER!
Precis som du skriver.
På sikt blir det pengar men det känns bara så långt borta. Tack för de stöttande orden. Vi får pusha varandra när det känns tyngre! Gneta på helt enkelt!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Investeraren!
Ja i vanliga fall är jag nog mentalt inställd på att det tar tid. Men fick lite panik i vecka och tappade det helt. Kan bli lite deppig ibland. Oftast när det börjar bli mörkare ute.
Målet finns där. Jobbar mycket med hur jag ska ta mig dit. En grej har ju t.ex varit att sluta snusa. Inte bara för ekonomin utan också för en bättre hälsa.

Tack!

Big Peat

Vi amortera också 3k i månaden vilket ger ca 3 kronor mindre i ränta per månad vilket inte låter mycket. Men räkna bakåt så ser du hur mycket det faktiskt blir 3+6+9=18 kronor mindre i räta på några månader… Fortsätt å räka så ser du att du ganska snabbt är uppe i hundra lappar i minskade utgifter.

Kalle

Ja 1000kr/m är mycket i barnsparande. Kör ni det hela uppväxten blir det mycket pengar.

Aktieoutsidern

Varför lägger ni så mycket på barnsparandet? Vi kör bara 200 kr i månaden till vårt barn. Det blir pengar det med i slutändan, tillsammans med pengagåvor från släkten. Jag fick inte en krona när jag flyttade hemifrån så jag har lärt mig att hushålla med pengarna. Om man känner att man har bra marginaler i ekonomin så kan man ju såklart spara mer.

Slimis

Hej PB?

Det viktigaste är inte att du sparar mycket pengar just nu. Det viktigaste är att du får in en god vana gällande sparandet. Med tiden kommer man på små saker som gör stora besparingar på sikt. Jag köpte själv tex 4 tygpåsar för några år sedan. Sen dess och framöver kommer det spara både på plånboken och miljön. Eller för den delen köper vi mycket mat med kort datum, fixar matlådor till jobbet samt dragit ner på socker och alkohol. Allt har inte skett på en gång utan man kan träna sig in nya vanor. Se bara på ditt fantastiska beslut att försöka sluta snusa. Nästa gång kanske du bestämmer dig att dricka mindre alkohol eller något annat bra beslut. En annat alternativ är att öka sparkvoten när ni får löneökning istället för att öka konsumtion. Själv älskar jag sparande så motivationen brukar det aldrig vara fel på. Jag har däremot svårare att spendera pengarna. Motivationen till ett framtida friare liv gör sparandet viktigare än mycket annat just nu. Fortsatt lycka till och ge aldrig upp dina drömmar 🙂 Mvh Slimis

Fyra Riksdaler

Du ska nog inte dra för stora växlar av det tycker jag. Hamna i svackor är helt normalt. Fördelen med aktiesparande är att pengarna jobbar för dig oberoende av din motivation för tillfället. Det jag gör för att hålla motivationen uppe är att jämföra åren bakåt och hur mycket mer av mina utgifter som jag täcker nu med utdelningar jämfört med innan, på vägen mot ekonomisk frihet.
Mvh
Fyra Riksdaler

nonhosonno

Inte så lätt att hålla motivationen på topp jämnt, för egen del går skrivandet i vågor, så där har jag inget bra tips, jag brukar bara ta en break och läsa andras bloggar istället.

IGMR

Ja det är ju det där med att det inte är ett sprintlopp utan ett maraton… skittrist att säga och att höra 🙂 Finns det något annat som kan få upp motivationen? Ett optimeringsprojekt som gör att det känns som att saker går framåt? Jag försöker hitta motivation i små optimerings- och säljprojekt som gör att vi just kommer framåt. Jag byggde om 50-talstoan i källaren till snålspolande, satte snålspolmunstycken överallt i huset, säljer en massa saker på Tradera etc etc. Kolla denna artikel: https://theescapeartist.me/2015/03/02/the-aggregation-of-marginal-gains/

iblandgormanratt.blogspot.com

Vår ekonomiska resa

Hej!

Kan också känna att sparandet inte går tillräckligt snabbt. Man vill hela tiden ha mer sparkapital än vad man har just nu. Man vill kunna sätta av mer pengar till investeringar än vad man kan just nu. Samtidigt som man vill leva i nuet. Kunna resa, unna sig saker osv. Sen läser man om bloggare som har flera miljoner på kontot och det känns helt omöjligt att nå dit. Men det är som investeraren skriver ovan. Ränta på ränta skapar något magiskt över tid.

Så antar att vi bara får gneta på för att nå våra framtida sparmål som innebär en större portfölj, mer utdelningar och en större frihet än vad vi har idag.

Kör hårt så når du dina mål!

Mvh VER

Investeraren

Ja, först och främst måste man ställa in sig mentalt på att sparande tar tid. Men, effekten av ränta på ränta är magisk. Nästan svårt att förstå om man inte räknar noga på det. Efter säg 10 år så är effekten av avkastningen ofta betydligt större än de insättningar man gör. Sedan är det inte bara avkastningen som avgör, utan minst lika viktigt med livsstilsinflation, att man håller den under kontroll vid löneökningar.
Det är mycket viktigt att ha ett tydligt mål med sitt sparande, varför sparar man? Vad betyder det? Hur kan man ta sig dit? Jag har själv jobbar mycket med den mentala biten kring mina investeringar. Nyttan av det är sedan stor då motgångarna kommer.
Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x