När kan min portfölj bekosta en resa till Leksands sommarland?

Back to reality!

Nu är verkligheten tillbaka. Jobbat lite. Ska inte klaga då det är en lugn vecka och jag inte jobbar varje dag. Nästa vecka är också rätt lugnt med arbetsdagar. Men efter det är allt som vanligt igen och livet tuffar på. Jag gillar att jobba så det är okej men kan absolut tänka mig att vara ledig mer. Trots nästan 2 månaders semester.

Det får mig att räkna på, vad kan portföljen bekosta under min långa semester som jag kommer ha varje sommar. Vi gillar ju att resa och hitta på saker med våra barn.

Ett sparmål för oss är att kunna resa.

Nu i sommar har vi gjort två lite dyrare resor med barnen. Här kan du läsa om dem ifall du missat det.

Det har varit superkul och det är något som vi gärna fortsätter med. Alla sådana resor man gör kostar pengar. Oavsett om det är en utlandssemester i Grekland, ett lekland eller nöjesfält i Sverige. 
Ett av mina mål är portföljen ska sätta guldkant i vår vardag och bekosta semesterresor för familjen. Som det ser ut idag är det länge kvar tills vi kan åka på en längre resa med hjälp av utdelningarna. Drömmen är såklart något i stil med bilden till höger. Vi får se om vi kanske kommer dit i framtiden men just nu är vi iaf långt därifrån.

Vi kommer hur som fortsätta med dessa semesteraktiviteter (t.ex Göteborg eller Leksands sommarland) oavsett om det är lön eller utdelning som bekostar det. Dock så hade det varit helt fantastiskt att slippa spara undan en del av lönen varje månad för att kunna göra aktiviteterna. Då kan vi istället öka det månatliga sparandet och köpa mer aktier för lönen och bygga på utdelningsmaskinen ännu mer.
Idag delar portföljen ut knappt 2 800kr per år. Vi har en direktavkastning på 4,7. Jag vet inte vad snittet är på OMXS30 eller hela Stockholmsbörsen. Det är säkert någon av er läsare som kan det.
Kan jag behålla den direktavkastningen framöver skulle vi behöva en portfölj värd ca 140 000kr. Det skulle ge oss 6 580kr i utdelning. Skattat och klart. 

Med en portfölj på 140 000kr kan alltså familjen bo i stuga på Camping i två nätter, två dagars inträde på Leksands sommarland, äta en dyr grillbuffé, äta glass och fika plus lite annat smått och gott.

Idag ligger portföljen strax över 60 000kr. Det betyder att den behöver öka med 80 000kr. 
Med den takten vi sparar till portföljen skulle det i dagsläget ta ca 5 år med en årlig avkastning på 8% (avkastningen är kanske lite lågt räknat, men jag vill vara på den säkra sidan). Men jag är ganska säker på att vi kommer öka detta sparandet ett par gånger under denna tiden så helt säker på att det kommer gå snabbare. 
Det betyder att inom en ganska snart framtid har vi en semesteraktivitet mindre att spara till. Utdelningen kan alltså betala för en semesteraktivitet.
Nu tror jag inte att vi kommer använda pengar till just Leksands sommarland. Troligtvis återinvesterar vi utdelningen tills den kan bekosta en utlandsresa till något varmt land. Eller att den bekostar en del av en resa utomlands. Kanske kan två års utdelningar ge solresa.
Men det är kul att räkna på vad pengarna kan ge. En familjesemester är inte så långt borta. Häftigt.

Vad kan din utdelning bekosta?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej frihetsmaskinen!
Ja det är fantastisk att portföljens bolag ger mig pengar, som jag kan göra något roligt för. Utan att jag behöver göra någon större insats.
Ja du har kommit riktigt lång på din resa. Oerhört inspirerande!
Tack för din kommentar!
Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej Myntaren!
Tack för din kommentar!
Även om man inte tänker använda utdelningen kan det vara bra att kolla vad den faktiskt är värd. Ibland är det lätt att glömma att det är riktiga pengar det handlar om.
Tack!
Mvh PB?

Frihetsmaskinen

Snyggt jobbat! Det är grymt att se vad man får gratis med tiden som utdelningarna växer. Mitt närmsta mål är att kunna täcka alla fasta kostnader med utdelningar, är snart där! 🙂

Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

myntaren

Hej PB?

Det är en inspirerande tanke. Det lockar faktiskt till att ha alla utdelningar i mars, april och maj, för att sedan boka semestern med de pengarna. Är också i uppbyggnadsfasen, blir mycket roligare att tänka i de banorna. PS. Klickade runt lite på dina annonser..

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Tack!
75 000kr i utdelningar är inte illa. Boende och Leos lekland, kanske t.om har råd med ett kalas på Leos 😉

Men ändå häftigt att du har ditt boende betalt av portföljen om det skulle behövas. Skön trygghet!

Mvh PB?

Pappa betalar?

Hej VER!
Ja det är verkligen kul att räkna på det. Än blir det inga uttag, det skall byggas!
Tack för din kommentar.
Mvh PB?

Slimis

Hej PB?

Intressant att läsa dina tankar som alltid 🙂 Om portföljen kan dela ut lika mycket nästa år som i år ligger utdelningarna någonstans runt 75 000 kr. Sen har jag ju lite indexfonder utan utdelning. För dessa pengar skulle familjen kunna bo gratis hela året. Vår totala bostadskostnad är ca 50 000 kr per år. Sen räcker pengarna även till Leos lekland någon gång per år 🙂

Med vänlig hälsning Slimis

Vår ekonomiska resa

Visst är det motiverande att räkna på vad man kan göra för utdelningarna? Men precis som ni så är vi i uppbyggnadsfasen och vill lägga in mer pengar i portföljen för att få igång snöbollen med ännu fler utdelningar innan vi börjar ta ut pengar därifrån 🙂

Mvh http://varekonomiskaresa.blogspot.com/

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x