Ny strategi i Barnportföljen

Skrev senast igår om att jag bytt ut Avanza Zero mot SEB Sverige Indexfond.

Jag undrade också om det fanns fler fonder som ingår i Avanza Superlånet. Avanza svarade och det fanns det inte och de har inte några tankar på att lägga till fler fonder. 
Tanken är alltså att Barnportföljen ska dopas med lite lån. Jag tänker börja lugnt och max ha 5% belåning under 2018. Detta betyder inte att jag måste ha belåning. Dyker det upp ett bra läge, då kan jag tänka mig att köpa lite extra med hjälp av lånade pengar.
Men hur gör jag då för att få tillgång till Avanza Superlån?
Återigen den fantastiske Petrusko kom med ett bra tips. 

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Jag kikade lite på Barnportföljens månadssparande. Den innehåller bland annat Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det är iofs en väldigt prisvärd fond. Men jag som gillar att handla aktier kan lika gärna sköta det själv. Speciellt när mer än hälften av fondens innehav är Investor och Industrivärden (53,3%). Kinnevik och Lundbergföretagen (20,1%). Sen är det en hel del innehav på mindre än 5%.

Om jag köper Investor och Industrivärden. Plus lite Kinnevik och Lundbergföretagen. Då får jag betala courtage på max 0.25%. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har en produktavgift på 0,24% årligen. På två år har jag betalat lika mycket i avgift (köp plus framtida försäljning) för aktierna som fonden kostar årligen, resten av åren med direktägande i investmentbolagen blir gratis. Visserligen blir riskspridningen lite mindre om jag väljer att bara investera i 4 Investmentbolag. Men dessa bolag utgör alltså 73,4% av fonden så det är inte så illa. Och jag kan ju köpa några andra investmentbolag när det börjar bli en ansenlig summa.
Vi ska komma ihåg att detta bara är en del av Sverigeinnehavet i Barnportföljen.
Med detta så får jag mer innehav som går att belåna då dessa fyra investmentbolag ingår i Superlånet.
Och direktinnehav i aktier är så mycket roligare. Jag har nu valt att sluta månadsspara i Invesmentbolagfonden och kör återigen Avanza Zero, denna gång som en ”feeder” där innehavet säljs kvartalsvis och då investeras direkt i Investmentbolagen.

Såhär ser sparandet i Barnportföljen ut idag:

Detta är alltså hur månadssparandet fördelas varje månad. 1 000kr/månad.
Sparhorisonten är över 10 år.
Produktens avgift inom parentes.
  • Global 45%

Länsförsäkringar Global Indexnära 32% (PA 0,22%)
Spiltan Globalfond Investmentbolag 13% (PA 0,59%)
  • Sverige 30%
SEB Sverige Indexfond 15% (PA 0,42%)
Avanza Zero 15% (PA 0%)   (dessa säljs kvartalsvis och investeras direkt i Investmentbolag)
  • Tillväxtmarknad 10%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10% (PA 0,53%)
  • Ny teknik 15%
Swedbank Robur Ny Teknik 15% (PA 1,36%)

Tankar:

Jag funderar om det är för lite Globalfonder. kan tänka mig att gå upp till 60% men vill inte dra ner innehaven i de andra delarna. Ev. att Teknik och Tillväxtmarknad är lite högt men jag är ju också beredd att ha högre risk i denna portföljen. Swedbank Robur Ny Teknik har ju dessutom gått som tåget 🚅
Vad tycker ni om min fördelning?
Lämna gärna en kommentar!

”Jag har planterat detta träd för att mina barn ska kunna njuta av skuggan i framtiden”

Jag tycker inte ni ska kopierat mitt sparande jag beskriver i detta inlägg. Se det som inspiration hur man skulle kunna lägga upp ett barnsparande med lång sparhorisont. Kom ihåg att titta på fonderna om det passar din investeringsstrategi.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Det vet jag inte om jag har. Men jag tycker att min investeringsfilosofi är hyfsat safe och då kan man "krydda till det" med lite med belåning. Skulle inte låna pengar för att köpa Fingerprint Cards direkt.

Men bra av dig att ha synpunkter på belåning. Det är inget att leka med och de finns de som förlorat sjukt mycket på att belåna aktier.
Tack AP!
/PB?

Aktiepappa

Ja det finns såklart möjligheter och du verkar agera med en sund belåningsgrad. Det jag märkt är att även ovana investerare kör med mer och mer belåning och då blir jag lite orolig för dem men du verkar som sagt ha bättre koll. 🙂

Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier

Pappa betalar?

Hej Aktiepappa!
Petrusko, han kan!
Jag håller med om att risken blir större med belåning och hävstången fungerar åt båda hållen. Jag väljer att under 2018 ha en maxbelåning på 5% i Barnportföljen. Det blir inte så mycket hävstång åt något håll. Det betyder inte att jag måste belåna. Kommer det ett köpläge då kan jag slänga in lite extra pengar.

I min långsiktiga portfölj kör jag också lite belåning. Snart ingen belåning kvar där men där belånar jag de innehav som har god utdelning som med råge betalar räntan.

Jag tycker ändå man ska vara försiktig med belåning. Först måste man förstå risken innan man ger sig in på det.

/Pappa Betalar?

Pappa betalar?

Hej Casette!
Uppdaterade inlägget med produkternas avgifter.
Den enda som sticker ut är väl egentligen Swedbank Robur Ny Teknik. Men än så länge är det den som gått allra bäst. 22% upp (efter avgifter). Bäst efter den är Spiltan Globalfond Investmentbolag på strax över 5%. Så Ny Teknik är definitivt värd sin avgift just nu.
/PB?

Aktiepappa

Petrusko vet vad han snackar om och det var ett bra tips. Själv väljer jag att inte jobba med belåning pga att det är kommer kännas riktigt jobbigt om/när kurserna tappar 20-25% kommer det kännas riktigt segt att ligga med belåning. Det går dock att räkna hem räntan så länge den är billigare än utdelningarna men jag väljer ändå att avstå.

Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier

Casette

Fördelningen ser bra ut. Hur är det med avgifter på fonderna?

Pappa betalar?

Hej Jarno!
Tack för din kommentar.
Gillar också Länsförsäkringars globalfond, prisvärd som bara den.
Skulle inte säga att det är otroligt stor risk. Risk finns det men den är diversifierad med bolag, branscher, valutor, ja allt. Med den sparhorisonten är det bara aktiefonder som gäller!
Skulle jag bara ha en fond i portföljen då skulle jag ta denna.
/Pappa Betalar?

Jarno

Jag har inga barn själv men sparar till min brorson. Det gör jag med 110kr i månaden i Länsförsäkringar Globala Indexfond. Det är låg avgift och otroligt stor risk men det är ändå minst tjugo år innan han kommer att få ta del av pengarna så jag tycker att risknivån är bra.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x