Betala skatt på pengar från cashbacksidor?

Projekt GratisPengen!

Inlägget innehåller affiliatelänkar


Ett av mina bloggprojekt är ”GratisPengen”. Där använder jag mig av några cashbacksidor, all bonus från inköp jag gör går in i portföljen GratisPengen. Likaså bonus från Preemkortet och även de pengar jag får in från Panelundersökningar.
Jag har skrivit om alla paneler jag är medlem i här” Paneler som ger pengar.
I det inlägget fick jag en fråga om pengarna från cashbacksidorna ska beskattas. Jag har självklart tagit redan på det. När ni kommenterar på bloggen gör jag allt jag kan för att svara på era frågor.

Ska återbäring och rekryteringsbonus på cashbacksidor beskattats som inkomst?


Nästan all inkomst i Sverige är skattepliktigt.
Men som tur är så räknas inte återbäringen från cashbacksidorna som inkomst. Återbäringen räknas som rabatt och behöver därför inte beskattas som inkomst.
Det är samma sak med rekryteringsbonus eller kompisbonusar. De är också en rabatt och därför ingen inkomst.

Härliga nyheter!
Det är bara att fortsätta bjuda in era kompisar och handla de saker ni ändå skulle handla via dessa sidor istället.

Men kom ihåg att du inte sparar några kronor om du handlar något du inte behöver. Jag går bara in och shoppar vi cashbacksidorna när jag vet vad jag vill ha och jag verkligen behöver det.

Jag får tacka Miljon Mål för frågan. Ska erkänna att jag inte ens tänkt tanken att de skulle kunna vara inkomstskatt på dessa bonuspengar. Som tur var så var inte det fallet denna gång. Ställ gärna mer frågor här på bloggen, jag gör som sagt allt för att kunna svara på era frågor.

Vill du stödja mig i ”GratisPengen” får du gärna bli medlem på
dessa sidor för att själv få återbäring på dina köp.
På båda sidorna få du en välkomstbonus
på 50kr om du klickar på min länk.


På denna sida få du en välkomstbonus på
25kr om du klickar på min länk.

Tack för din hjälp!
Hoppas du kan spara några kronor på dina köp.

Du gillar kanske också...

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robyn

Kolla deklarationen i år. Både savr och rockers värvningar är med i ”pensionsgrundande lön”

Jon

Hej,
Jag har också noterat detta, men är inte säker på att de har gjort riktigt rätt. Räknade snabbt på detta själv och följande verkar ingå i det de har skickat till SKV:
1. Cashback
2. Belöning för att ha värvat folk
3. Pengar som har inkommit genom rocker split, dvs deras verktyg för att dela betalningar med vänner. Det verkar som att betalningar jag har erhållit från detta räknas in i underlaget, vilket verkar galet. Dock verkar de ha missat en av mina splits då den måste dras av för att få samma belopp som SKV.

I min räkning kom jag fram till samma siffra som i deklarationen när jag inkluderade ovanstående. Har ställt frågan till Rocker om detta verkligen är rätt och de skulle utreda frågan och återkomma under veckan.
Första svaret jag fick var dock att detta troligen är ränta på deras sparkonto, vilket beskattas som kapital. Men jag har inte haft några pengar på sparkontot och detta ligger under inkomst av tjänst, så åtminstone deras kundtjänst verkar inte riktigt ha koll på detta.

Jon

Hej,
Fick svar idag. Såhär skrev de:

”Det är endast din bonus och din cashback som beskattas, inte dina splittade transaktioner. Däremot har vi gjort så att vi betalar ut ett högre belopp än 250 eller 500 kr, som skattas på en gång. På det sättet slipper du att skatta på din bonus, eftersom det redan är gjort”

Jag förstod inte riktigt hur de kommit fram till det tryckta beloppet eftersom det inte stämmer med vad jag har fått i bonus + cashback, så jag bad om ett kontoutdrag för att visa vad de har skickat in.

Bilden jag fick visade att det tryckta beloppet är lika med cashback + bonus + 30% skatt på detta. Sen har de enligt min deklaration dragit 30% skatt på detta, så att det jag har fått behålla är = cashback + rekryteringsbonusen.

Så utifrån detta verkar det som att de belopp som utlovas i appen, alltså bonusen och cashbacken, är skattade och klara. I min deklaration syns bruttobeloppet och skatten på det, så jag måste dra av skatten från bruttot för att stämma av mot min cashback + bonus.

Det låter som att det alltså är i sin ordning, för mig i alla fall, även om jag aldrig tidigare har varit med om att cashback från ett kort ingår i deklarationen.

Men: Jag har pratat med en person som har fått cashback + bonus tryckt i deklarationen utan att någon preliminär skatt har dragits av. Och om jag inte tänker fel innebär det ju att den personens cashback som utlovas i appen blir före skatt, eftersom hen kommer få skatta på den nu när hen deklarerar. Alltså tvärtemot hur det var för mig.

Så jag är fortfarande inte helt säker på att Rocker har koll på läget här. Har du fått något svar?

Jon

Fick ytterligare ett förtydligande idag om varför beloppen hanteras olika i olika deklarationer. Tydligen beror detta på hur mycket cashbacken uppgår till:

”Det som gäller är följande:
0-100kr = ingen skatt krävs.
100-1000kr = Skatt krävs men är inte dragen.
Allt över 1000= Skatt har redan dragits. ”

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x