Utdelningar

Årets utdelningar hittills

I år har portföljen hittills inkasserat 2 098kr. Helt okej med tanke på att jag bara har aktier till ett värde av 63 000kr. Det gör att jag nu fått en utdelning på 3,33% och då finns det fortfarande utdelningar kvar under året. Räknar med att det kommer sluta på att portföljen totalt kommer att dela ut 4% när 2018 summeras. Det är en helt okej utdelning på kapitalet tycker jag.

Jag är väldigt långt ifrån att leva på min portfölj, och det är inte målet heller. Mitt mål är att ha en ekonomisk trygghet ifall det händer något oförutsett.
63 000kr är inte så mycket om man jämför med mina bloggkollegor. Dock så har vi andra pengar på räntekonton som går att ta av i första hand. Ska också erkänna att jag än så länge inte skriver med Mamma betalar?, hon har ungefär lika mycket i sin portfölj där hon sparar i fonder. Tanken är att dessa pengar också ska läggas upp på sidan ”portfölj”. Det har bara inte blivit så än.
Men det tydligaste målet är egentligen att portföljen ska kunna ge utdelningar som bekostar en resa för hela familjen, varje år.

 

Vart kan vi åka med utdelningarna?

Utdelningarna slutar troligtvis på 2 500kr under 2018. Blir det någon semester för det?
Njae, det blir ingen höjdarresa för detta men vi har tankar på att åka till Göteborg i sommar och detta skulle iaf täcka 2 dagars hotell för familjen, inte illa med att bo på hotell som portföljen betalar. Nu kommer vi inte ta dessa pengar till en resa iår. De går direkt tillbaka till portföljen för att ge mer pengar i framtiden, ränta på ränta. Men det är ändå kul att räkna på hur långt det räcker just nu. Det gör målet mer verkligt.
När jag satte målet så är det klart att tanken är att komma längre än till Göteborg och gärna minst en veckas semester. Om vi leker lite med tanken:
Vi vill åka till Grekland ett år. Fyra personer, en vecka. Jag tycker en rimlig kostnad är ca 30 000kr och då räknar jag med allt.

Om jag räknar med att portföljen avkastar 4% som den gör i dagsläget. då behöver jag 750 000kr för att få 30 000kr i utdelningar per år. Det gör att jag behöver 687 000kr till. Wow, det känns tungt. Vill jag då nå målet inom 10 år så måste jag spara 5 725kr i månaden.
Aj, det kommer aldrig kunna ske. Så det kan bli svårt om inte omöjligt för mig att nå detta målet inom 10 år. Här skulle jag kunna känna att det inte är lönt och bara ge upp. Men så är inte fallet.
Jag tänker att det känns lite tungt, men det finns en tid efter barnen. Vi kommer kunna åka på resor ändå då det är något vi budgeterar och prioriterar.

Det kommer en tid efter barnen inte bor hemma längre då är vi bara 2 som ska resa. Om vi istället räkna på en resa som kostar 20 000kr för en vecka i Grekland. Hur ser det då ut? Troligtvis kan vi åka billigare än så eftersom det inte behöver vara anpassat för barn men vi räknar på 20 000kr.
Då behöver vi istället ”bara” 500 000kr. Då fattas det 437 000kr. Räknar vi på att målet skall nås om 20 år. Då har vi ett sparande på 1 820kr per månad. Det intressanta i det är att jag inte räknat på någon avkastning alls under denna sparperiod. Det känns definitivt rimligt.

Det går alltså att spara sig till ett mål. Och det roliga är att efter dessa 20 år har vi en resa varje år, tills vi dör. Det är häftigt. 20 års sparande gör att vi kan resa utomlands i all evighet.

Coolt.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Nyfiken!
Barnsparandet kan jag skriva ett inlägg om. Det har egentligen inte varit några jättesummor vi sparat. Ska försöka skriva om det i helgen om tiden finns. Kul att du är intresserad.

Intressant att du undrar om hur kapital kommit till, har faktiskt inte tänkt på att det kan vara intressant att skriva om. Men självklart kommer det ett inlägg om min språkresa innan bloggen.

Tack för ditt intresse!

Är det mer du undrar över är det bara att skriva mer kommentarer.

Nyfiken

Vore kul om du ville redovisa ditt barnsparande genom åren lite mer utförligt. Fonder för ca 50 000 kr säger inte så mycket annat än att ni verkar ha avsatt en bra slant 🙂

Vore också kul läsa mer detaljerat om när du började skapa dina aktieportföljer och hur du byggde upp dem, var kapitalet kom ifrån osv. Början av din sparresa men ännu mer i detalj.

Pappa betalar?

Tack!
Guldkant i livet är inte helt fel 🙂
2 000kr gör större skillnad än vad folk tror. Det är bra att belysa också.

kronantillmiljonen.se

Grymt bra jobbat Pappa betalar. Fortsätt så. Alla behöver inte ha målet att bli ekonomiskt fri. Det räcker med en liten guldkant i vardagen för vissa. Så kan 2000 kr in spela stor roll 🙂

Kronan till Miljonen – för varje krona är början på en ny miljon

Pappa betalar?

Hej Stojko!
Det är riktigt grymt. Det lilla arbete man lägger ner ger så oerhört mycket 😁

Stojko invest

Det är det som är tjusningen med passiv inkomst. Du tjänar pengar utan att behöva arbeta annat än att se till att bolagen du har i portföljen fortsatt går bra och delar ut pengar.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x