Min inköpslista vid börskrasch

Vad köper jag när allt lyser rött?

Efter att ha lyssnat på ett avsnitt av Nicklas Andersson, Investeraren. Där han pratar om börskrascher och nämner att det är viktigt att ha en inköpslista vi krascher, känner jag att det är läge att börja fila på min inköpslista.

Hur ska man tänka när det gäller en sådan lista?
Jag är ingen expert, har inte varit investerad på börsen så länge men jag tänkte iaf dela mina tankar. Du som läser ska inte se det som råd eller något facit. För mig handlar det om att tänka högt och tänka till flera gånger, i huvudet och genom text. Jag vill gärna diskutera tankarna med er som läser också.
Har ni synpunkter och tankar på det jag skriver. Lägg gärna en kommentar! Vi utvecklas av olika tänk och att prata om saker tillsammans!
Börsen kommer gå upp och ner över tid. För dig som är långsiktig kommer det troligvis (historiskt sett har börsen gått upp och med ett långsiktigt tänk är det möjligt att avkastningen blir god) gå bra och ge dig fina pengar att äga bra bolag. Men vad är ett bra bolag och vad ska jag investera i?

Eftersom jag aldrig varit med om en börskrasch så blir detta bara mina antaganden. Jag tänker att alla bolag kommer gå ner rejält vid en krasch. Oavsett om det faktiskt betyder något negativt för det enskilda bolaget. Finns det bolag som gynnas av en allmän kaos och lågkonjuktur? Det tror jag, men kommer inte gå in på det så mycket nu. Nu handlar det mer om vilka bolag jag på 10,20,30 års sikt tror kommer fortsätta leverera goda resultat trots svackor i ekonomin.

För mig är ICA Gruppen ett solklart val. Går kursen ner rejält här kommer jag absolut handla på mig mer. Ica ligger i framkant när det gäller dagligvaruhandeln. Mat och hygien är något som alltid kommer behövas. Vid goda tider kan de satsa mer på premium och lyxvaror vid sämre tider kan de satsa mer på lågprisvaror och deras egna produkter som är mer prisvärda. ICA finns alltså på min inköpslista. Jag har också hört att det vi människor gärna lyxar till i sämre perioder är just mat. Jag har ingen källa på det men tycker det låter rimligt.

Guld är ett tillgångslag som brukar stiga när allt annat går ner. Jag har inte hittat någon produkt med guld som jag gillar. Att ha fysiskt guld tycker jag verkar krångligt. Snälla hjälp mig att hitta ett smidigt sätt att äga guld!

Något jag helt säkert kommer köpa på mig är Investmentbolagen i sämre tider. De har koll på läget och har verkligen presterat bra. Nästan alla Investmentbolag i Sverige är att rekommendera, tycker jag.

Bank tror jag också är ett säkert kort att köpa när ekonomin krisar. Att en svensk bank ska gå under är så osannolikt eftersom staten backar upp dem om det skiter sig rejält.

Min inköpslista vid dåliga tider:

  • ICA Gruppen
  • Guld
  • Investmentbolag
  • Bank

Vad skulle du köpa när allt krisar?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Tack!
Tycker det känns skönt att ha denna lista. Där det är dyster och kris kan jag tänka mig att det är svårt att hitta något köpvärt. Då kommer detta inlägget vara guld värt.

Mvh PB?

Stojko invest

Bra lista du har. Brukar själv fylla på mina kärninnehav, men även fina kvalitetsbolag som tagit stryk i den generella nedgången. Ex är Thule, Nibe och Fenix

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Jag tror också på månadssparandet. Men att använda belåning ibland är nog inte helt fel. Bara det är en rimlig belåning.
Använder du dig av belåning?

Investmentbolag ger en bra diversifiering och man behöver inte ha full koll på alla bolagen om man litar på investmentbolaget. Det kan vara rätt skönt 🙂

Varför vill du inte köpa guld igen?
Kanske kan skriva ett inlägg om din förra guldresa och varför du inte vill göra om den?

/Pappa Betalar?

Slimis

Hej Pappa Betalar?

Jag har alltid kört regelbundet sparande och jag tror det är lättare än att försöka köpa när en kris kommer. Kommer ihåg redan 2013 att börsen var högt värderad men fortsatte mitt sparande som vanligt. Hade jag väntat med en krigskassa hade jag förlorat massor i avkastning till idag. När det väl blir kris är inte alla lika intresserade av börsen längre. Folk har redan förlorat en massa pengar och vill rädda det som räddas kan. Många säljer med förluster. Min tanke är att fortsätta mitt månadssparande även om sämre tider kommer. Vill framförallt öka mer i mina investmentbolag. Någon guldinvestering kommer det inte bli igen. Men under finanskrisen gav guldet mig en fin avkastning. På längre sikt hoppas jag att aktiemarknaden kan ge en bra avkastning.

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Så kan man också göra. Du gör det du tycker känns bäst!
Det jag tycker är dumt med krigskassa är att det är pengar som bara väntar på att bli investerade (tanken är ju att de ska in på börsen). Tänk om kraschen dröjer. Finns ju de som väntat på kraschen i många, många år nu. Då missar man mycket avkastning. Tid på börsen är bättre än att försöka tajma börsen. Har jag hört.
/Pappa Betalar?

Frilansportföljen

Jag förstår!
Jag tänkte precis likadant för några månader sedan och betalade av hela min kredit i ett svep. Men nu när min kredit är nollad börjar jag tänka på att även ha en krigskassa för att få dubbel köpkraft vid en eventuell nedgång. Dock lutar det nog mer åt ditt sätt att tänka, ligga fullinvesterad för att sedan utnyttja krediten när kraschen kommer!

// Frilans

Pappa betalar?

Tror det är vettigt att dra ner belåningen just nu så det finns möjlighet att höja om läge uppstår.

Ska in och läsa då 🙂
/Pappa Betalar?

Tryggpension

Jag har också dragit ner belåningen för att kunna använda den mer om det blir en större nergång framöver. Har dock en liten belåning hela tiden på mitt stora aktiekonto, men bara upp till en viss gräns. Försöker använda likvider så långt det går.

Har förresten svarat på dina frågor i min blogg, hoppas förklaringen är ok.
/Tryggpension.

Pappa betalar?

Jag funderar inget på "krigskassa". De pengar jag vill ska vara på börsen kommer ligga på börsen. Jag är för att belåna portföljen och håller därför på att dra ner belåningen just nu för att ha en obelånad portfölj kring årsskiftet. Efter det blir min "krigskassa" att kunna belåna upp till 15% av portföljens värde.

Så tänker jag.
/Pappa Betalar?

Frilansportföljen

Jag har inte hunnit fundera nämnvärt på detta faktiskt. Jag har mest tänkt att jag vill passa på att snitta ner mig rejält i samtliga av mina innehav då alla (just nu) är tänkta att ägas långsiktigt.

Men det som jag har hunnit fundera kring är när/om jag ska börja bygga på en "krigskassa" som blir guld värd vid en större nedgång, eller om jag hela tiden ska ligga fullinvetserad.

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x