Har ökat i Clas Ohlson

Clas Ohlson

Kollaps, går det att rädda?

Clas Ohlson har haft en jobbig resa på börsen den senaste tiden. Från att ha toppat på över 170kr i somras och nu har den kollapsat ner till 66,90kr. Jag köpta mina första aktier under 2017 för ca 144,75kr. Jag har också köpt en liten slatt uppe på 158,75kr.
Idag känns det inte som en affär jag gläds åt. Jag har tidigare nämnt att jag inte vill köpa mer för jag tror de kan få det tungt ett tag framöver. Jag vill inte sälja det innehav jag har men känt att det kommer vara tungt framöver. Visst blev det så. Det gick bara fortare än jag trodde. Clas Ohlson har alltid haft det tungt med försäljningen under det fjärde kvartalet och så var det även detta året.

”Resultat under förväntan. Rörelseresultatet uppgick till -106 miljoner kronor. Analytiker hade i snitt räknat med -49,3 miljoner, enligt SME Direkt. I resultatet ingår engångsposter om -45 miljoner. Analytikerna hade inte väntat sig några sådana. Det justerade rörelseresultat, alltså exklusive dessa poster, var -61 miljoner kronor.”        Källa: Placera

Resultatet borträknat med engångsposter som ingen räknat med var inte så farligt under förväntan. Att aktien då ska kollapsa och rasa nästan 15% tycker inte jag är rimligt. Därför blev det faktiskt två mindre köp efter rapporten. Valutan har inte heller riktigt legat i medvind.

Här kan du se min resa i Clas Ohlson:

 
Clas Ohlson har gått ut med att de gör en nysatsning eftersom marknaden håller på att förändras. Jag tror, som sagt, tror att ledningen kan fixa detta. Jag tror att Clas Ohlson som varumärke är tillräckligt stark och inarbetat att folk kommer fortsätta att handla där. 
De säljer produkter av lagom kvalitet för oss ohändiga hemmafixare. Lagom pris och min erfarenhet är att de har bra personal i butikerna. Jag tror också att de verkar inom ett område där butikerna kommer vara viktiga för oss som vill känna och klämma. 
Ibland kan det också vara så att vissa produkter behöver köpas direkt och du vill vara säker på att det blir rätt produkt. Där tror jag Clas Ohlsons butiker fortfarande är viktiga. 

Deras onlinehandel behöver absolut förbättras, vilket de själva har sagt och gör satsningar som kommer kosta pengar framöver. Såg iaf att online handeln ökat med 24% under det fjärde kvartalet. Så det ökar åtminstone hyfsat bra.

Är det värt att öka ägandet i Clas Ohlson?

Ingen aning egentligen. Om någon kunde säga det med säkerhet så vore den miljonär innan semestern börjat.
Min känsla och med tanke på hur Clas Ohlson genom alla åren har förändrats för att möta kunderna, är att det kommer att sluta bra på längre sikt. Fortsätter aktien att sjunka så är jag beredd att slänga in fler månadssparpengar i bolaget. Jag tycker inte att läget har blivit 15% sämre jämfört med hur det såg ut för bolaget i början på förra veckan.

Mina tankar är alltså att det är en överreaktion i Clas Ohlson just nu. Vi får se vad framtiden säger!?

Vad tycker du om Clas Ohlson?

Hur tror du aktien kommer utvecklas i framtiden?Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Intressant reflektion. Om det är rätt när det gäller investeringar,det är svårt att säga. Men visst är det roligare att äga bolag man gillar och själv är kund hos.
Jag tycker köpmönstret är intressant och det är detta som kanske kan vara en fördel för CO framöver.
Tack för din kommentar och vi håller tummarna på att det kan bli en bra investering i det långa loppet.
Mvh Pappa betalar?

Anonym

Jag gick in i CO nyligen vid ca 75 och har handlat lite till sedan dess. Inga stora summor och visst är det en chansning men jag gillar CO och det beror på att om man som jag bor centralare i tex huvudstaden och inte har bil, då är det den centralaste och mest lättillgängliga butiken att handla ”hemmafix”-prylar och annat på. Vet inte hur många rollerset eller rullar maskeringstejp, eluttag mm som jag köpt där genom åren men det är faktiskt en hel del! Även om aktien säkert får en trist resa ett tag framöver så vill jag äga lite CO eftersom det är ett av få bolag har något att erbjuda mig i ”verkliga” livet. Är tex inte kund hos ngn av bankerna jag äger eftersom jag tycker de är för dyra med alla sina avgifter mm men CO har faktiskt underlättqt mitt liv många ggr! Kanske är fel anledning att investera i ett bolag men för mindre summor kan man väl få handla med hjärtat ist för hjärnan? 😉

Pappa betalar?

Hej utlansutdelaren!
Tror vi tänker rätt lika när det gäller CO.
MVH Pappa betalar?

Utlandsutdelaren

Jag ökade också. Hade egentligen tänkt behålla nuvarande andel men i och med att aktiekursen föll såpass mycket så tyckte jag att jag hade utrymme att öka för att närma mig min tidigare bestämda andel i kronor räknat.

Jag tror att Classe har tunga år framför sig men understryker att jag bara vill ha ut mina 4-5 procent utdelningar på sikt. Det tror jag att de klarar om de så skulle behöva halvera vinsten. Att aktiekursen går åt helvete må vara hänt men minskade vinster är ju redan inprisade med råge så därför ser jag inget skäl att sälja just nu.

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Det är verkligen svårt att sia om framtiden och jag vill verkligen inte att det ska låta som att jag tycker andra borde köpa bolaget. Det finns problem nu för CO och även runt hörnet med t.ex Amazon.
Risken är ganska stor i ett bolag som CO nu och framöver. Men med risk så finns det också chans till vinst. Tror man inte CO kan klara problemen eller att ledningen inte har kompetensen, då är det inte köpläge.
Jag hoppas att CO med dess föränderliga historia fixar detta. Dock skulle jag inte sätta alla mina pengar här. Risken är för stor för det.

Tullavgiften har jag förstått att de tagit bort och istället förhandlat fram någon form av fraktavgift som wish tar och sedan betalar posten.

Tack för dina tankar. CO är inte ett solklart case.
Mvh Pappa betalar?

Slimis

Hej Pappa Betalar?

Jag är neutral i mina åsikter kring Clas Ohlson. Som du vet har jag ganska långt till närmaste Clas Ohlson butik (Ca 6.5 mil) och det är en nackdel för mig som kund. Jag är inte heller deras drömkund då jag inte gillar att shoppa massa prylar. Jag har faktiskt aldrig handlat på Clas Ohlson men inte heller på Kjell & Company. Jag har inte heller lockats av något köp på deras hemsida. Men det kan ju mycket bero på att jag inte gillar prylar. Framöver tror jag dock att både Clas och Kjell kan få hård konkurrens om Amazon etablerar sig i Sverige. Risken finns då att priserna pressas mer och den prismedvetne kunden kommer handla där det är billigast. Prylar går ju lätt att handla på nätet och det är lätt att jämföra priser. Vad jag förstår vill kunder handla billigt. Av den anledningen verkade ju halva Sveriges befolkning sitta och beställa från Kina för inte länge sen. Ser bara på hur min bästa kompis höll på med Wish. Men nu har det väl införts tullavgift därifrån och detta kanske kan vara positivt för Clas Ohlson? Givetvis kommer någon bli vinnare på sikt. Jag håller iallafall tummarna för Clas Ohlsons framtid och hoppas att det är ett bra köpläge för de som väljer att satsa på bolaget.

Mvh Slimis

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x