Ska du betala skatt på panelundersökningar?

Det snabba svaret är att du betalar skatt på panelundersökningar.
Ett av mina bloggprojekt är ”GratisPengen”. Där använder jag mig av några cashbacksidor, all bonus från inköp jag gör går in i portföljen GratisPengen. Likaså bonus från Preemkortet och även de pengar jag får in från Panelundersökningar. Jag har skrivit om alla paneler jag är medlem i här” Panelsidor
I det inlägget fick jag en fråga om panelundersökningarna ska beskattas. Jag ska försöka reda ut det i det här inlägget.

Är det skatt på panelundersökningar?

Nästan all inkomst i Sverige är skattepliktigt. Tyvärr så är även panelundersökningar en inkomst som skall beskattas. Det är alltså så att du ska betala skatt på panelundersökningar. Jag skickade ett mail till skatteverket för att få svar på detta, jag har sammanfattat mailet här:

Ja, du ska redovisa inkomsterna du får via undersökningar. Alla inkomsterna skall redovisas på bilaga T2. Det går att läsa mer om det på Skatteverkets hemsida skatteverket.se
Summorna är ifyllda i deklarationen om panelerna skickar in kontrolluppgifter. Men det jag läst på alla panelers hemsidor är att de inte skickar kontrolluppgifter. Så du får gladeligen göra detta själv på bilaga T2.

Jag frågade också om det går att göra avdrag på datorn för detta och fick detta svaret:
Då dator numera finns i allt fler hem och får allt större privata användningsområden (internet för bankärenden, e-post, dvd, spel etc.) bedöms avdrag restriktivt. Ofta kan det anses att datorn är inköpt för privat nyttjande. Du får göra ett öppet yrkande i din deklaration så gör en handläggare bedömningen.

Skatt på panelundersökningar


Krav för avdrag:

•Datorn är nödvändig för att kunna fullgöra tjänsten (fullgöra arbetet).
•Arbetsgivaren tillhandahåller inte möjlighet att använda dator.
•Utredning om vad datorn används till, kopplat till tjänsten.
•Inköpskostnaden måste styrkas.
Avdrag medges för:

•Årlig värdeminskning för den andel av datorutrustningen som kan hänföras till tjänsten. Eventuellt direktavdrag om beräknad användningstid är högst tre år.
•Direktavdrag för speciella program som köpts enbart för tjänsten och annan eventuell merkostnad på grund av tjänsten.

Det står mer om avdrag för detta här:
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/avdragslexikon/a.4.5fc8c94513259a4ba1d800042947.html#h-Arbetsredskapdatorochsurfplatta

Det verkar alltså vara ganska svårt att få avdrag på kostnaden för datorn. Det går att försöka men jag tror inte att vi ska räkna med att avdraget ska gå igenom.

Summa summarum

Skatt skall betalas på din inkomst från panelundersökningarna.
Du ska själv redovisa inkomsterna på bilaga T2.
Det går att göra ett öppet yrkande i deklarationen för att göra avdrag på dator och en handläggare bedömer om avdraget är giltigt, det låter dock som att det är svårt att få det att gå igenom.

Jag kommer fortsätta med paneler men behålla en del av inkomsterna på ett sparkonto för att lägga undan tills det är dags att betala skatt.

Är det så att du inte har någon inkomst eller att dina totala inkomster inte överstiget ca 19 247kr per år behöver du inte betala skatt. Men det är alltså bara om du inte kommer upp i den summan under hela 2018, oavsett om det är flera olika inkomster.

Hoppas detta hjälp dig lite om du är intresserad av att tjäna några extra slantar med hjälp av panelundersökningar.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hej Santos!
Jag kanske får höra av mig igen och kolla.

Ja precis. Det är nog ett bra år på det sättet.

Mvh PB?

Santos

Var själv i kontakt med skatteverket i frågan nu i dagarna, de sa att det var bilaga T1 som gäller. Lustigt att vi fått olika svar!

Har aldrig behövt hålla på och pilla med deklarationer tidigare mer än att godkänna och skicka in, så det är lite förvirrande! Verkar trots allt som att det är ett bra år att betala för sig då egenavgifterna verkar vara sänkta på grund av corona?

Pappa betalar?

Hej Anonym!
Det är flera av panelföretagen som skriver så men jag har mailat fram och tillbaka flera gånger med skatteverket och det stämmer inte. All inkomst ska beskattas enligt skatteverket.
Du får gärna maila eller prata med dem och se om du får ett annat svar.

Det har gått bra för mig med panelerna, du kan läsa mina månatliga inlägg, sök "GratisPengen" till höger i sökfältet så kan du följa hur det gått.

Jag ser din länk men som sagt så litar jag mer på det Skatteverket säger.

Svara du på panelundersökningar?

Mvh PB?

Anonym

Här är en länk till deras FAQ:
https://www.triaba.se/FAQ

Anonym

På Triabas FAQ står det:
"19. Är jag skattskyldig på pengarna jag får?
Nej. Enligt RSV (Riksskatteverket) behöver varken den betalande eller mottagande parten betala in någon skatt för summor som understiger 100 kr per utbetalningstillfälle. Därför betalar vi ut max 99 kr/gång, det underlättar både för Dig som mottagare av pengarna samt för oss som företag."

Så de verkar tycka att man inte behöver skatta.

Hur har det gått för dig med panelerna efter drygt ett år?

Pappa betalar?

Japp. Om du gör det så är det skattemässigt bättre. Jag tror för min egen del att risken är stor att jag köper saker jag inte behöver om jag gör så. Så för mig är det bättre att betala skatt på inkomsterna och spara det som blir kvar.

Mvh PB?

Frihetsmamman

Härligt att höra! Då är det ju smartare att handla sina kläder med presentkort och att skicka in sina sparpengar som man annars hade köpt kläder för till portföljen.

Pappa betalar?

Hej Frihetsmamman!

All inkomst ska såklart beskattas, det är inget konstigt med det.

Om du ska fortsätta eller inte det är upp till dig. Paneler är inget extraknäck vi blir rika på men det är ett smidigt sätt att få in några extra kronor på ett väldigt enkelt sätt.

Jag tror dessutom att du missförstått lite. Inkomst som ska beskattas är bara reda pengar.
Om du tar gåvor från panelerna så är det inte längre en inkomst. Presentkort, triss, och annat. Det behöver du inte betala skatt på.

Så du behöver inte vara orolig om du tar ersättningen som presentkort eller triss.

Mvh PB?

Frihetsmamman

Jag har gjort det här sen barnsben och har aldrig haft en tanke på att det vore skattepliktigt. Helt ärligt så slutar jag hellre med det, eftersom avkastningen är så låg som det är och det helt enkelt inte känns värt det om jag dessutom måste skatta ca 30% på det. Jag är inte direkt höginkomsttagare, men alltså att betala skatt för att man får ett presentkort efter att ha fyllt en undersökning känns orimligt. Då borde ju SCB skicka uppgifter till Skatteverket varje gång man får en trisslott för en undersökning också. Jag såg det mer som en symbolisk gåva efter att man hjälpt företag med att svara på undersökningar. Det känns mer rimligt i min värld.

Pappa betalar?

Hej Miljon Mål!
Tack för din fråga.
Jag skickade ett mail till Refunder och fick svar nu.
Återbäringen räknas som rabatt, vilket innebär att den inte är skattepliktig.

Det var ju skönt att höra 🙂
Mvh PB?

MiljonMål

Hur är det med skatt på på pengar från cashback sidorna?

Pappa betalar?

Jag förstår vad du säger, tror risken är lite att åka fast för att inte betala skatt för dessa inkomster. Jag vill dock göra rätt för mig, så för mig är det självklart att följa skattereglerna.

Anonym

Inte för att uppmuntra till brottslighet utan rent hypotetiskt; vad händer om man "glömmer" eller struntar i att deklarera? Har skattemyndigheten någon som helst kontroll på dessa belopp om de inte fått in någon kontrolluppgift?
Har svårt att se att det är värt besväret med bloggar och panelundersökningar. Ifall man har ett riktigt jobb blir ju beskattningen över 50% på alla extrainkomster.

Pappa betalar?

Ja det känns lite tungt men inte heller hela världen. Jag kör på ändå, det var ju som du säger egentligen inte så konstigt.

Nyfiken

Tungt men väntat. Så vanlig hederlig skatt även på dessa struntsummor…

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x