Bostadens vikt i ditt sparande

Jag har tänkt en del sedan jag sålde av min lilla, lilla stek i Hemfosa. Just nu äger jag inte något
fastighetsbolag trots att jag tror att det finns bra fastighetsbolag där ute.
Jag har bestämt mig för att inte köpa några fastighetsbolag.
Jag tänker så eftersom jag har så stor viktning av hemmets ekonomi i just fastighet. Vi äger ett hus med hjälp av banken. Just nu ligger värdet på vår bostad, enligt Booli.se på 2 280 000kr varav lånet är 1 669 000kr. Familjens övriga sparande i aktier, fonder och räntekonton ligger på under 200 000kr.

Det gör att vår viktning mot bostadsmarknaden som även fastighetsbolag är beroende av ligger på nästan 90%. Då har jag bara räknat på den lånade delen. Vilket i sig också gör att hävstången ner också blir större. Det känns alltså väldigt onödigt att lägga mer pengar i samma bransch. Skulle det komma en bostadskrasch, vilket det säkert gör någon gång i framtiden så känner jag att vi redan har alldeles för stor exponering som det är.

Det här är mina tankar kring bostad och aktieägande.

Hur tänker du kring bostaden kontra fastighetsbolag?
Om du dessutom är belånad?
Tänker jag fel?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Du har kommit längre än mig. Så länge mitt boende är så stor del av min privatekonomi så räcker det. Kommer troligtvis inte tänka likadant när eller om bolånet amorterats bort.
Tack för din kommentar och bra kämpat med att helt äga ditt boende!

kanaljen

Så tänkte jag också när mina tillgångar till största delen bestod av en belånad bostad.
Nu har jag tänkt om. Bostadslånen är borta och eftersom jag inte tänkt att någonsin casha in mitt boende så är bostaden inte längre en del av mina investeringar. Bostadens ev värdeförändringar får därmed liten effekt på framtida kapitalinkomster. Jag har därför inga betänkligheter att investera i fastighetsbolag.

Pappa betalar?

Ja jag tror jag känner detsamma.
Tack för din kommentar!

Anonym

Jag tänker precis lika! Rätt skönt att slippa fastighetsoron i portföljen, det räcker med att den hemsöker privatekonomin som helhet 😉

//haugis

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x