Semestersparande

Alla drömmer vi väl om att kunna resa, gärna till något varmt land. Kanske inte alla men väldigt många skulle jag tro. Vi gillar iaf att resa. Pappa betalar? är egentligen mer för weekends till storstäder i Europa. gärna kombinerat med en rolig fotbollsmatch. Mamma betalar? gillar solstränder och bad. Jag har inget emot det och kan också njuta av värme, slappande och öl på stranden eller vid poolen. För barnen passar värme och bad bättre än storstadsliv, just nu. Om ett par år kanske storstad passar dem bättre. Vi har nu bokat flyget till Thailand över jul och nyår. Superkul! Så skönt att ha något att se framemot.

Detta är något vi sparat till. Vi lägger, som jag nämnt tidigare, 4 000kr per månad i ”resesparande”. Jag tycker detta är lite väl mycket. Men det handlar om att vi aldrig lagt så mycket pengar på en resa som vi nu kommer göra. Under 2019 kommer mitt förslag vara att sänka denna kostnad och lägga pengar på långsiktigt sparande istället. Vi får se vad Mamma betalar? tycker om det? Haha.

Jag har tänkt en del på detta med att spara till semesterresa. Hur ska man egentligen göra. Alltså att lägga undan pengar för en resa tror jag de flesta förstår hur man gör. Det är inte så svårt. Du sparar så mycket du tycker det är värt och möjligt att lägga undan. Sedan bokar du resan och åker.

Men vad är rimligt? Hur stor del av vår inkomst ska gå till konsumtion, alltså att ex. resa?
De två senaste månaderna har familjen sparat (det långsiktiga sparandet. Här räknar jag amortering på huset, fonder och aktier) ca 5 000kr. Är det rimligt att lägga nästan lika mycket i månaden på semester? Tveksamt om det skulle vara så i många år.

Vi har valt att vi just nu tycker detta är viktigt. Troligtvis kommer det inte att se ut såhär i all framtid. När det är ett aktivt val och något vi tror oss må bra av så tycker jag att detta är helt okej.

Hur tänker du/ni kring semester resor?
Hur viktigt är det för dig/er?
Prioriterar ni det högt?
Hur mycket lägger ni på resor kontra långsiktigt sparande?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x