Lägre ränta på bolånet, check!

Nu har det snart gått en vecka sedan jag insåg att min bolåneränta ligger för högt. Jag hade 1,72%. När man hänger på #finanstwitter och läser en väldig massa ekonomibloggar (du ser till höger i bloggen vilka bloggar jag läser), då jämför man sig med många som har ett större sparande, de flesta har mer pengar på börsen och högre lön. Jag får t.ex ca 17 000 kr i lön den 27:e. Visserligen någon sjukdag där. Ingen fantastisk lön men vi klarar oss och Mamma betalar? tjänar lite mer än mig. Jag älskar mitt jobb, det tycker jag är viktigt.

Hur som helst, jag fick feeling när Enkla.com lanserades i måndags och det skrevs om bolån överallt. Jag ville också få ner min ränta.

Annons Hypoteket Bolån


Jag kontaktade Hypoteket.com. Supertrevlig kille på kundtjänst som ringde upp efter jag ansökt på deras hemsida. Vi blev godkända och fick ”lånelöfte” 1,28%.

Jag kontaktade också Enkla.com trots att jag skrev negativt om dem i förra bolåneinlägget. Jag skulle kunna flytta bolånet till dem men jag vill inte binda på 3år så jag gick inte vidare hos dem, trots 0,95% ränta. Du kan läsa det inlägget här:
Bolån

Jag ringde även till Avanza för deras lån på 1,29% men det har inte rullats ut än men är snart på gång.

Ica banken har fortfarande inte kontaktat mig efter att jag gjort ansökan på deras hemsida. Jag är besviken över det, som delägare i ICA Gruppen förväntar man sig ju lite VIP och snabba bud 😫

SBAB fick jag också snabbt kontakt med. Testade deras ”räntematchen” och ringde sedan för att höra om det går att göra något mer för att få en bättre ränta, det gjorde det inte, där skulle jag iaf få 1,47%.

Mina reflektioner:

Det skiljer en hel del bland de olika företagen. Hypoteket.com, Avanza och Enkla.com är inga banker, de kallas bolåneinstitut. De erbjuder enbart bolån och inga andra banktjänster och har inte egna pengar som lånas ut. Hypoteket.com lånar t.ex pengar från pensionsfonder.
Bolåneinstitut är nytt, Hypoteket.com har funnits för allmänheten i 3 månader, Enkla.com lanserades i måndags, Avanza har inte än lanserat sin tjänst för alla, de har ett tag erbjudit bolån till Private Banking kunder.
Förutom att detta är ett nytt fenomen, så är den största anledningen till att jag stryker dessa alternativ att, de har krav på belåningsgrad som är mycket lägre än bankerna kan erbjuda. Hypoteket kräver en belåningsgrad under 65%. Avanza kräver under 60%.
Hypotekets gräns klarar vi. Vi är dock i ett läge där det finns risk för att taket behöver läggas om inom 5år, vi kan klara oss längre men det är inte säkert. Vi skulle också vilja renovera om hemma, vi har inte bestämt något men det finns tankar på kök och badrum. Då är vi körda med dessa alternativ. Har finns ingen möjlighet att höja lånet och den möjligheten vill vi ha.

Jag kontaktade min bank och bad dem räkna på vad de kan göra och berättade vad jag fått för erbjudande. Min bankkvinna ringde upp i fredags, de kunde såklart inte mäta sig med bolåneinstituten. Det kan jag köpa, bankerna har ju en massa kontor och löner som ska betalas 😉. Haha.
Men vi hade en bra diskussion, och vi landade på 1,56%. Jag hade hoppats på att det skulle bli lite lägre. Jag har ett alternativ att byta till SBAB men det blir så lite pengar som sparas att jag hellre är kvar. Och vi har fått bra hjälp vid husköpet och de har varit snabba att lösa andra saker åt oss tidigare. Att låna upp pengar för tak och annat kommer gå smidigt om det behövs, den tryggheten är också värd att betala några kronor per år för. Så vi blev kvar men fick ner räntan 0,16% på ca 40 minuters arbete. Det sparade oss 2 600kr per år. Bra timlön. Ska försöka att göra detta en gång per år.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Såg svaret nu.
Vet inte om det kommer tidigare och orkar inte krångla med byte fram och tillbaka.

Pappa betalar?

Aldrig tänkt på det där med det etiska i bolånet.
Jag vill ha möjlighet att låna mer på huset därför blev jag kvar hos Swedbank. Dock tycker jag Hypoteket verkar ok. Men svårt för mig med den låga belåningsgraden.

Tack för din kommentar!

Anonym

Jag har haft mitt hos Danske Bank i ett år, men blev faktiskt riktigt besviken på dem nu när jag såg att de ligger sämst till etiskt sett: https://fairfinanceguide.se/nyheter/2017/rankning2017/
Inser att jag praktiskt taget "investerar i skövling av Borneos regnskog" och dessutom betalar flera punkter extra för detta..
Danske Banks webbinterface är för övrigt väldigt långsamt och omodernt.

Jag tänker börja med att byta till Hypoteket istället för Enkla.com eftersom jag inte vill binda mig.

Stojko Invest

Grattis till den lägre räntan. Alltid skönt att betala mindre. Men om ni kan vänta med renoveringar och taket i 4-5 år skulle jag nog ändå valt Hypoteket. Det är ju lätt att byta idag och troligen blir bolån något som man i framtiden kommer byta rätt så ofta tror jag.

Pappa betalar?

Okej, tack!

Anonym

Även TCO-förbund finns med.

Pappa betalar?

Bra alternativ men tyvärr är ingen av oss SACO medlem.
Tack för tipset, kanske någon annan läsare som har denna möjligheten.

Anonym

Är någon av er medlemmar i SACO så har Danske Bank erbjudande om rörlig ränta på 1.34 tror jag. Kan vara värt att kolla upp.

https://danskebank.se/privat/bli-kund/bli-kund/saco

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x