Bolån

Bolån är verkligen på tapeten en dag som denna.
En ny aktör har gett sig in på marknaden. Vi som tyckte att Nordnet och Avanza gav grymma bolåneräntor. Dock har jag inte tillräckligt låg belåning för att det ska var ett alternativ. Men vad gör det nu när Enkla.com har kommit!? 0,95% bolåneränta.

Kan det vara såhär bra?
Jag har fått lära mig att låter det för bra för att vara sant, är det nog det!

Jag har idag ett bolån hos Swedbank. Lånet är på 1 672 000kr. Jag har en ränta på 1,72%. Inte bra. Det vet jag. Jag har försökt förhandla ner det och lyckats, men alldeles för lite. Detta ligger helt klart på min to do list.
Jag betalar alltså 28 758kr per år för mitt lån. Ojoj, mycket pengar. Skulle jag byta till Enkla.com skulle min kostnad för lånet gå ner till 15 884. Det är en besparing på 12 874kr per år.

Det låter som en nobrainer att bara byta.
Men jag är lite feg och försiktigt så jag är inte helt säker på att jag vill göra detta.

En sak som jag tycker är en nackdel med Enkla.com är att jag måste binda mig i 3 år. Mycket kan hända under 3 år och jag vet aldrig om jag blir tvungen att sälja huset innan dess. Det är inget jag räknar med att göra men livet kan såklart komma emellan  och flera orsaker kan göra att det blir verklighet.

Jag har aldrig varit den som hoppat på ett nytt tåg direkt när det kommer. Jag vill gärna se att det fungerar först. Enkla.com är alldeles för nya i branschen för att jag ska våga lite på dem. Vad händer om deras idé inte fungerar? Jag är helt enkelt för feg.

Men det jag inser nu är iaf att jag verkligen måste kontakta min bank igen och förhandla hårdare.
Vad tror ni är en rimlig bolåneränta för vår familj?
Vad har du för ränta idag?
Vågar du testa en ny aktör direkt?
Är jag bara dum som inte vill spara över en tusenlapp i månaden?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Hoppas det går lika bra för oss 😁

Ekonomitankar

Jag sa till min bank att Avanza erbjöd 1,29 och frågade om de inte kunde matcha, vilket de gjorde. Hade 1,75 tidigare. Storbankerna vill inte mista bolånekunder.

Pappa betalar?

Jag har också svårt att se Enkla gå vinnande mot vinstmaskinerna (storbankerna).
Undrar också hur det är möjligt för dem att ge så låga ränta trots att ex. Avanza med lägre risk ger högre ränta. Kan marginalen på bolån vara så god?

Tror din analys är rätt, de lockar kunder nu och sedan blir de som alla andra och hoppas att de flesta stannar kvar.
Tack för din kommentar utlansutdelaren.

Utlandsutdelaren

Tycker också det låter för bra för att vara sant. Avanza har riktigt förmånliga lån men då för kunder som har 60 procent lånandel på bostadens värde, är skrivna där och när det gäller superlånet har kapital hos Avanza som garanterar stora delar av kvarvarande risk. Och då är de ändå 0,30 procent dyrare ungefär trots väsentligt lägre risk.

Lutar åt att Enkla medvetet har minimala marginaler för att föra priskrig och få kunder varefter man kan höja räntan efter tre år när man redan har en kundstock. Problemet är bara att storbankerna antagligen har starkare muskler i ett priskrig.

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja det är dags för mig att göra något åt räntan. Den är inte okej. Denna gång kommer jag inte vara schysst med banken. Jag byter om det inte är beredda att gå ner.

Slimis

Hej Pappa betalar?

Konkurrensen om bolånekunderna verkar bli hård framöver. hypoteket.com har även de lite lägre räntor. Runt 1.28% för 3 månader. I ditt läge skulle jag göra allt för att sänka min räntekostnad. Finns så mycket annat roligt att lägga pengarna på här i livet. Lycka till hur du än gör.

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Ja lite dum är jag nog 😁

Aldrig hört talas om säkerhetsbyte. Hur går det egentligen till och är det helt säkert att det går att göra, isf borde ju alla göra det.

Ja det låter lite illavarslande det det. Kan som sagt hände en hel del under 3 år och känns jobbigt att sitta i skiten för att spara en tusenlapp i månaden.

Mikael Jonsson

Hej!
Du är bara dum som inte vill spara en tusenlapp i månaden! 😉 Nej skämt åsido. Vid flytt i samband med bostadsbyte kan du göra ett säkerhetsbyte för att slippa ränteskillnadsersättning. Det som gör mig lite orolig är dock vad som hände i samband med att bindningstiden löper ut. Från FAQ:
"Vi kommer att kontakta dig i god tid före bindningstiden löper ut. Vi gör då en enskild bedömning av din ekonomiska situation. Beroende på din situation diskuterar vi en eventuell förlängning, alternativt om du önskar att flytta ditt bolån till en annan aktör."
Vad händer om jag inte längre är kreditvärdig pga arbetslöshet till exempel. Kan jag bli nekad att vara kvar? Ingen annan bank kommer gå med på att ta över lånet.
Mvh Micke

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x