Barnsparande

Barnen är det bästa vi har, det tycker iaf jag.
Hur ska vi tänka kring ett sparande för barnen? Hur mycket bör jag spara? Hur hög risk ska jag ta? När ska barnen få pengarna? Vad får de göra med pengarna? KF eller ISK? Spara i ett gemensamt sparande eller en portfölj per barn?

Ja det är inte lätt att spara till sina barn. Många frågor. Hur tänker Pappa betalar?

Hur mycket bör jag spara?

Jag anser att det inte finns någon summa man bör spara. Alla familjer har olika ekonomiska förutsättningar. Jag tycker att familjens eget sparande måste gå först om ni lever på gränsen. Har ni ingen buffert ni känner er trygga med är det bättre att bygga upp den först. Tror era barn är mer glada av att ni kan bo tryggt och äta er mätta före att få en klumpsumma med pengar när de är större(de kanske inte erkänner det men tror de flesta av oss ändå känner så). Efter det kan du fundera på hur mycket ni tycker är rimligt att spara till barnen.
Vi har 2 barn och började med att spara 300kr var till våra barn i en mix av fonder. Efter den sista föräldraledigheten började vi spara 350kr var till barnen. Alltså totalt 700kr. Nu har vi ökat detta till totalt 1 000kr eftersom barnbidraget höjdes i Mars. Vi anser att våra framtida vuxna barn har mer användning av dem än vad vi har nu. Så för oss tycker vi att det idag är rimligt att spara 1 000kr totalt till våra två barn.

Hur hög risk bör jag ta?

Detta är också något ni måste fundera över i familjen. Ju högre risk du tar, desto större chans att avkastningen blir högre men risken att pengar minskar blir också större. Men med tanke på att sparhorisonten ligger på kanske 15-20 år så är det klart att ni ska ta risk. Aktiefonder kör vi med, jag kommer troligtvis inte vikta ner till lägre risk när det börjar närma sig utbetalning men det går att t.ex växla ner till räntefonder när dagen de ska ges bort närmar sig. Vi har valt ett par aktiefonder som vi månadssparar i. En större del globalfonder, Spiltans båda investmentbolag, teknik, tillväxt och Avanza zero. Det tycker vi känns bra.

När ska barnen få pengarna?

Här finns det säker många tankar också. Vi tänker inte ge dem pengarna direkt på deras 18-årsdag. Vi kommer välja tillfället, läs mer på nästa fråga.

Vad får de göra för pengarna?

Tanken är att de ska användas till något viktigt för deras framtid, alltså något som skapar en god start i deras vuxna liv. Det kan vara studier, köpa bostad eller något annat meningsfullt. Det kommer självklart ske en diskussion kring detta när barnen blir större.

KF eller ISK?

Vi har valt att det sparas i ett KF. Jag tycker att pengarna får betala sig själv. Alltså att jag inte ska skatta för pengarna som det skulle bli vid ett ISK. Jag vill också att de ska vara förmånstagare för dessa pengar. Men viktigaste av allt är att de inte sparas i deras namn. Sparas det i deras namn tillfaller de automatiskt till dem den dag de fyller 18 år. Jag vill som sagt troligtvis ge dem pengarna senare än så.

Spara i ett gemensamt sparande eller en portfölj per barn?

Jag väljer att spara i en gemensam portfölj. Eftersom mina barn inte är födda samma år kan ett sparande i egna portföljer ge stora skillnader i slutsumma beroende på tidpunkt sparandet startade. Om barn 2 börjar sitt sparande i en börsperiod med höga börsvärden kommer en krasch påverka denna portfölj mycket hårdare en det andra barnet som har varit investerad några år tidigare och köpt till lägre värderingar. Jag tycker detta känns orättvist. Jag har allt i ett gemensamt KF och kommer ge lika summor till barnen när det är dags. Det kan vara svårt att ge exakt samma summa till båda barnen men bör inte vara omöjligt. Ponera att portföljen är värd 400 000kr när barn 1 vill ta ut pengar för ett bostadsköp. Jag tänker då ge barnet pengar med lite marginal för portföljen. Hon får då 150 000kr. Då finns det en marginal på 100 000kr tills nästa barn behöver pengarna. Kanske läge att växla några andelar mot räntefond här också. Om det finns pengar kvar när andra barnet får pengar så kan resterande pengar delas lika till barnen.

Såhär går mina tankar kring vårt barnsparande. Har du andra tankar?

Vad kan sparandet ge våra barn? Vi sparar som sagt 1 000kr  under ca 18 år. Jag räknar med en årlig avkastning på 8%. Det känns rimligt på så lång sikt. Då innebär det att barnen kommer ha ca 400 000kr att dela på. Wow. Hade jag haft 200 000kr som startpeng i mitt vuxna liv hade det hjälpt mig en hel del. Tyvärr fick jag starta helt utan ekonomisk hjälp. Det har ju gått bra ändå men självklart hade det varit trevligt med lite hjälp.

Tack för att ni orkat läsa mitt längsta blogginlägg hittills.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Kul!
Tycker det är skönt med fonder för då slipper jag lägga så mycket energi på denna portföljen.

Anonym

Jag kör en blandning av fonder och lite "barn" aktier ,typer Disney.
Kör fonder ungefär som avanza barn portfölj.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x