Barnbidrag

Nu har alltså barnbidraget höjts med 200kr per barn. För oss betyder det alltså 400 kr mer i plånkan varje månad. Både jag och Mamma betalar? hade inte riktigt koll på denna höjning. Men från 1/3 gäller alltså den nya summan för barnbidraget.

Det har twittrats en del om barnbidraget den senaste tiden. Både för och nackdelar. Min känsla är att de som har barn överlag är rätt nöjda med detta, så klart. De utan barn är mindre nöjda med att betala mer skatt för mina barn.

Vad är barnbidraget till för egentligen?
Jag googlade lite och försökte hitta info om barnbidraget.

”Barnbidrag är ett grundläggande och generellt bidrag som inte är behovsprövat och det lämnas för alla barn som är bosatta i Sverige. Barnbidraget kan sägas utgöra en kompensation för den försörjningsbörda föräldrar har för att tillgodose barnets behov (jfr SOU 2011:51, s. 251), även om det inte finns någon koppling mellan bidragsrätten och kostnaderna för barnet.”
Källa: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/utbetalning-av-barnbidrag-och-flerbarnstillagg_H1036/html

Barnbidraget ska alltså enligt riksdagen ses som en kompensation för vår försörjningsbörda, för att kunna tillgodose barnens behov. Även fast det inte finns koppling mellan bidraget och kostnaden för barnen.
Intressant.

När barnbidraget först kom 1937, så förstår jag det som att det var ett inkomstbaserat bidrag. Och att det faktiskt hjälpte de familjer som hade det svårt att gå runt. Det var också ett bidrag som hjälpte att minska klyftorna.

Om jag nu pratar för min egen del så är jag självklart glad för vår familj att bidraget höjs. 400kr extra i månaden är ju trevligt. Behöver vi pengarna då?
Näe det skulle jag spontant inte säga. Vi sparar i dagsläget 700kr till barnen i en KF. Detta har jag nu ökat till 1 000kr tack vare barnbidraget. Jag undrar om det egentligen är det barnbidraget ska vara till för!?
Jag är nog för att barnbidraget ska vara inkomstbaserat och inte en fast summa för alla.
Jag tycker också att man inte ska spara för mycket till sina barn men det kommer jag skriva mer om i något inlägg i framtiden.

Vad tycker du om barnbidraget?

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Absolut, jag är glad för de extra slantarna.
Dock ger jag 75% av de nya slantarna till barnens framtida behov 🙂

Frihetsmaskinen

Grattis! Det är ju bara att tacka och ta emot för er som har barn! 🙂

Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x