Sparkvot!?

Jag blir alltid så förundrad över de duktiga bloggarna som lyckas med sparkvoter över 50%.
Jag kan ärligt säga att jag inte vet vad min sparkvot ligger på. Det ska jag kolla på under denna månad. Jag skulle inte bli förvånad om den ligger under 10%.

Sen beror det såklart också på hur du räknar sparkvot. Något jag inte förstår mig på är de som räknar in sina utdelningar i sparkvoten. Ni får gärna förklara varför ni gör det? Jag anser att det redan är sparade pengar och därför inte ska klassas som inkomst. Varför?
Jo jag tänker att det är pengar du i ditt sparande redan räknat med att du inte kan använda, räknar du även in räntan på ditt räntesparande i sparkvoten? Det innebär också att du i framtiden kan få sparkvot på över 100%.

Jag tänker lite högt här också, ni får gärna ha synpunkter. Sparande i räntor är ju såklart ett sparande. Vi sparar i många olika konton med namn som bil, renovering, resa, buffert, barnen osv. Räknas det till sparkvot? Vissa konton kommer vi ta pengar ur men det är många år framåt. Det är inga konton som töms varje månad utan det sparas på 1-15 års sikt. Kan det räknas in i sparkvot. Resa och semester räknar jag personligen inte in ”riktigt” sparande eftersom det är tydlig konsumtion inom snar framtid. Men renovering tycker jag är knepigare. Det handlar ändå om investeringar i huset.

Jag kommer aldrig hamna på en sparkvot i närheten av de grymma bloggarna med en framtid utstakad som pensionär innan 40-50 år, men samtidigt gör det inget för det är inte mitt mål.
Jag tror, som det känns nu att jag inte vill sluta jobba i förtid. Det här med pension innan 40 osv, det känns inte som min grej. Jag respekterar verkligen de som vill och glädjs med dem. Som det är idag gillar jag mitt jobb så mycket så jag vill fortsätta med det ett bra tag till. Att gå i pension innan 67 däremot. Det vill jag nog göra. Tror jag.

Jag känner när jag skriver det här inlägget att jag måste pränta ner min mål tydligare.Det finns tankar i mitt huvud men de måste formuleras och pratas ihop mer med Mamma betalar?.

Målet fram till semestern blir att få ner på papper vad målet med vårt långisikta sparande egentligen är, då tänker jag minst 20 år framåt.

Du gillar kanske också...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pappa betalar?

Grym resa måste jag säga och lite flyt/skicklighet med investeringarna också.

Det där med att jobba övertid är jag helt emot, för mig såklart. Eftersom jag gått in i väggen är det inte ett alternativ för mig.
Laster har jag en massa, snusar och gillar öl. Tycker också det är supertrevligt att gå på restaurang med vänner eller familj. Ta några öl på en sportbar med kompisarna.
Att inte försäkra hem och bil finns inte i min värld. Dels för att jag har för liten buffert för att ta kostnaden och dels för att jag i grunden gillar tänket med försäkringar på hus och bilar.

Jag behöver helt klart jobba mest på mina laster, kanske bloggen kan få mig att bli peppad till det.

Tack för din kommentar!
/Pappa betalar?

Slimis

För ganska exakt 10 år sedan började jag ett månadssparande. Började helt från 0 kr och en hyresrätt. Jag bodde dock helt otroligt billigt i en liten 1:a med kokvrå. Första 3.5 åren hade jag en lön på ca 10 000 kr i månaden efter skatt. Sen vart det en period då jag läste vuxenutbildning till Undersköterska. Då levde jag på mindre pengar under 1.5 år. Sparade 1000 kr i månaden i en fond och ca 3-4000 kr i guld. 2013 till nu har jag istället jobbat som Undersköterska. Fick en ingångslön 2013 på 110 kr per timme och kunde då genast få mer pengar över till sparandet 🙂 Har nu jobbat mig upp och ligger på imponerande 146 kr i timmen. Det som har gjort att jag lyckats få ihop så mycket pengar till slut är dels att jag perioder bodde på jobbet som Undersköterska. Det gjorde att jag fick en hel del övertidsersättning. Jag har inga direkta laster (spelar inte om pengar, nyttjar inte tobak och dricker väldigt sällan alkohol.) Jag har även en väldigt sparsam flickvän. Hon fixar bland annat alltid matlåda till jobbet och det är en bra besparing. Jag har även haft väldigt tur och satsat mina pengar på det som har gett bra avkastning. Guldet var tex en mycket bättre placering än börsen under finanskrisen. 2012-2013 sålde jag av det och satsade på börsen istället. Börsen gick bra och jag sålde av en del aktier 2014 så att vi kunde köpa vår bostadsrätt vi har idag kontant (3 rum och kök 80m2) Det var vid samma tillfälle som vi fick vårt första barn. När börsen gick ner 2015 fortsatte jag månadsspara i aktier/fonder. Lyckades pricka in med lönen så att fick köpa rejält vid Brexit. Den dagen backade börsen mer än 8% och många ville sälja av. Mina bästa aktieaffärer är när jag sålde av 1490 Hennes & Mauritz 2014 för 294.60 kr st. Jag lyckades även så småningom för snart ett år sedan sälja av 6000 Handelsbanken aktier mellan 125-132 kr st och förutom det har det vart en hel del andra affärer. Häromdagen tog jag dock min första riktiga aktieförlust. Sålde då istället av 500 Hennes & Mauritz med en förlust på kanske 30 000 kr. Ska man hålla på med aktier kommer man förr eller senare gå på en mina och förlora pengar. Att månadsspara i en indexfond är ett tryggare alternativ. Detta passar många men för egen del har jag kombinerat aktiv investering med passiva indexfonder. Indexfonder kan inte alls ge samma kortsiktiga vinster som aktieaffärer kan ge. Men som sagt så kan även dessa kortsiktiga aktieaffärer ge större förluster. Man tar helt enkelt en större risk för chans till en bättre avkastning. Sen jag skapade min blogg har jag även lyckats värva så många Vimla vänner att gör att jag kommer ringa gratis resten av mitt liv. Förutom detta är jag även helt emot försäkringskostnader mm. Jag är inte med i facket eller A-kassan och har endast en trafikförsäkring till min bil för att jag måste. Det är som sagt inte de höga inkomsterna man blir rik av. Men jag försöker spara in på saker som ändå inte sänker min livskvalitet nämnvärt. Det bästa med att ha lite pengar sparat är tryggheten. Precis som dig var jag ett tag på väg att gå in i väggen. Nu jobbar jag mindre och försöker istället jobba tider då jag får mer betalt (helger & storhelger) Livet är för kort för att man ska bli långtidssjukskriven pga jobb. Nu försöker jag istället få pengarna att jobba mer så att jag så småningom själv kan jobba mindre. Jag trivs som sagt med mitt jobb i vården men det har blivit helt sjukt med stress de senaste 3 åren. Jag tror som sagt många kommer bli långtidssjukskrivna av det och givetvis önskade man att arbetet inte var lika krävande. Men det är ju ofta så. De som tjänar minst ska jobba hårdast. Kul att hittat till bloggosfären. Hoppas din bloggsida kan ge dig något positiv. För egen del älskar jag min blogg och ska fortsätta skriva så länge jag tycker det är kul 🙂

Hade fint.

Mvh Slimis

Pappa betalar?

Tack Tryggpension!
Ja förutsättningarna är ju verkligen olika för alla. Här hemma handlar det mest om att vi inte tänkt så mycket på sparande. Vi kan säkert spara mer än vi gör idag. Vi "sparar" säkert mer än många i samma situation men mycket går till senarelagd konsumtion. Har nog rätt dyra vanor också.
Kanske kan det bli ändring på det.

Ska bli kul att läsa om din resa.
/Pappa betalar?

Tryggpension

Kul med en ny bloggare i sparvärlden!
Jag själv är en qvinna på 50+ som aldrig använder sparkvot i mitt sparande, helt enkelt för att jag bara kan spara mindre belopp varje månad, och vissa månader kan jag inte spara alls. Kan bara jobba 50% och sparandet anpassas utifrån det.
TP

Pappa betalar?

Hej Utdelningssmålänningen!
Ja det är du helt rätt i, feltänkt av mig.

Intressant att läsa hur du tänker. Jag vet dock inte om jag håller med. Utdelning är ju egentligen bara att företaget ger dig pengar som redan finns. Då måste du också räkna en försäljning med vinst som inkomst och en försäljning med förlust som kostnad. Det kanske är att dra det för lång, kanske jag bara tänker konstigt.

Tack för att du kommenterar, det får en att tänka några gånger extra och utvecklas. Superkul!

Det viktigaste är ju iaf att man själv är nöjd med hur man räknar på det hela.

/Pappa betalar?

Hej, du tänker fel när du säger att sparkvoten kan bli över 100% då erhållna räntor och utdelningar ökar både täljare (sparat belopp) och nämnare (total inkomst).

Så här tänkte jag när jag bestämde mig för min version av sparkvot: http://utdelningssmalanningen.blogspot.se/2017/05/beraknande-av-sparkvot-pa-mitt-satt.html

Se speciellt anledningen till att jag räknar in utdelningen är att jag som pensionär ska leva på utdelning och pension. Om jag plockar ut hela utdelningen och konsumerar hela pensionen får jag då en sparkvot på exakt 0%, vilket känns rätt.

Pappa betalar?

Hej Slimis!
Ja visst är det besparingar som gäller när man vet att löneökningarna eller karriärstege inte finns på jobbet.
Wow vilken fin summa ni lyckats spara ihop. Galet att ni inte ens har några lån. Hur lång tid har detta tagit? Hur stor startsumma hade ni och hur mycket av kapitalet fanns innan barnen kom?
Jag hoppas på att skrivandet om pengar ska göra att jag omprioriterar vissa saker och därför kommer kunna spara mer.
Som du säger är iaf till en början det bästa sparandet det som blir av.

Tack!

Slimis

Hej Pappa betalar?

Håller med om att många satsar på en bra sparkvot. Är man bara en normalinkomsttagare är det ett måste att man hittar besparingar för att kunna få över någon lön att investera. Jag jobbar själv som Undersköterska, har 2 barn och min flickvän jobbar bara lite deltid varje månad när hon inte är föräldraledig. Många i en liknande situation sparar ingenting och har kanske ekonomiskt svårt att klarar sig. Vi har lyckats betalat av vårt boende, betalat av CSN lånen, inga övriga lån och det övriga sparandet uppgick till 1 450 000 kr nu vid nyår. Klart är att det har vart kämpigt i perioder att spara. Jag har jobbat en hel del övertid genom åren. Men även börsen har gått bra och det har ökat på kapitalet. Det känns ändå som att allt hårt jobb har gett resultat med tiden. Jag är säker på att även du kan ändra på vissa saker och på så sätt även du få en bättre sparkvot. Bästa sparandet är det som blir av även om det bara är en mindre slant varje månad.

Lycka till med dina mål.

Mvh Slimis

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x